ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κέρκυρα, 16.10.2008
Ο Νομάρχης Κέρκυρας πρόσφατα στο Corfu Channel δήλωσε ότι το νησί πρέπει να βρει μια οριστική μορφή διαχείρισης των απορριμμάτων που να είναι ειδικότερα φιλική προς το περιβάλλον και υπέδειξε σαν μέθοδο (όχι μοναδική) την αμφισβητούμενη «κάμψη» παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα της ξεχνώντας όμως τα υπόλοιπα και πιο σημαντικά.
Θα θέλαμε να τον πληροφορήσουμε ότι η Οδηγία 2000/76/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ορίζει ότι η αποτέφρωση επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων μπορεί να προκαλέσει εκπομπές ουσιών που ρυπαίνουν τον αέρα, το νερό και το έδαφος και οι οποίες έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου.
Οι στερεές στάχτες που δημιουργούνται από την αποτέφρωση είναι τοξικά και πρέπει να πάνε σε μια χωματερή για ειδικά επικίνδυνα απόβλητα, που η διαχείριση τους είναι πολύ ακριβή. Οι αποτεφρωτήρες παράγουν ανοργανικά νανοσωματιδια που προκαλούν τις αποκαλούμενες νανοπαθολογίες (διάφορες μορφές καρκίνου, Parkinson, Alzheimer, έμφραγμα, εγκεφαλικό, αναπνευστικά προβλήματα, εμβρυϊκή παραμόρφωση). Κανένα φίλτρο στο κόσμο δεν μπορεί να σταματήσει τις νανοσκόνες μικρότερες των 2,5 Pm. Αυτά τα νανοσωματίδια σκορπίζονται στον αέρα για εκατοντάδες χιλιόμετρα καταλήγοντας στο έδαφος (συνεπώς στα τρόφιμα και στα λαχανικά) και αναπνέονται από τους ανθρώπους και τα ζώα. Η αποτέφρωση παράγει μολυσμένα νερά που πρέπει να φιλτράρονται.
Εάν είναι τόσο καλά τα πράγματα γιατί πλησίον σ’ενα αποτεφρωτήρα δεν υπάρχει ποτέ ένα σύστημα παρακολούθησης που να περιλαμβάνει δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις του αέρα, εδάφους και των υπόγειων και επιφανειακών νερών; Ποιος εγγυάται ότι δεν καίγονται τα ραδιενεργά απόβλητα;
Οι εμπειρίες του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και του ΧΥΤΑ Λευκίμμης μας έχουν καλά διδάξει πως λειτουργεί το «καλά οργανωμένο» σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ποιος επιθυμεί ένα τοξικό «Τσερνομπίλ» κοντά στο σπίτι του; Οι μόνοι κερδοφόροι είναι οι εργολάβοι και κάποια πολιτικά πρόσωπα που ενεργούν για την κατασκευή τους σε βάρος της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων της Ε.Ε. προβλέπει ως βασικό σημείο, στο οποίο οποιοδήποτε άλλο πράγμα εξαρτάται από αυτό, την παραγωγή διαρκών αγαθών. Έπειτα υπάρχει η ξεχωριστή συλλογή και η ανακύκλωση. Αφού έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά, λειτουργεί η ενεργειακή ανάνηψη και η αποστράγγιση των υπολειμμάτων στην χωματερή. Στην Ελλάδα συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Η Πολιτεία δεν ενεργεί για την επίτευξη του σπουδαιότερου στόχου της Ε.Ε. που είναι η μείωση των αποβλήτων.
Ο Νομάρχης πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις που αποδεικνύουν την περιορισμένη του γνώση των περιβαλλοντικών θεμάτων. Από τον κ. Πουλημένο οι πολίτες ζητούν ουσιαστική πολιτική του έργου του, διότι πως μπορεί να μιλήσει για προστασία του περιβάλλοντος όταν ο ίδιος με την στάση του αρνείται να επιβάλλει τις κυρώσεις στους παραβάτες της σχετικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας; Πιο παράδειγμα ηθικής ακεραιότητας μπορεί να προσφέρει ένα δημόσιο πρόσωπο που με φανερή τη θέλησή του αποφεύγει να εφαρμόζει τους νόμους;
Με τέτοιες εικόνες, ένα πολίτης που δεν θέλει να είναι μέρος του παρόντος συστήματος που ενθαρρύνει την παρανομία, δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει αίσθηση της νομιμότητας.
Οικολόγοι Πράσινοι Κέρκυρας
www.ecogreens.gr
e-mail: info@corfugreens.gr
Κέρκυρα: Θεμιστοκλέους 22
τηλ. 26610 37761 φαξ 26610 27446