Πρωτοβουλία εκτόνωσης της κρίσης στη Λευκίμμη από τον Νομάρχη. Θα πετύχει άραγε;

Δεν υπάρχουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για την αδειοδότηση λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Αυτή ήταν η πεμπτουσία της πολύωρης συνεδρίασης του Νομάρχη με τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και κατοίκους της περιοχής. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και μιλώντας για τα όσα συζητήθηκαν, τόνισαν: « Δεν υπάρχουν οι θεσμικές προϋποθέσεις για την αδειοδότηση του έργου ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Αυτό επιδιώξαμε να το καταστήσουμε σαφές προς τον κ. Νομάρχη σήμερα» και συμπληρώνουν: «Φαίνεται ότι ο Νομάρχης κατενόησε το όλο ζήτημα. Όπως επίσης έγινε κατανοητό το πόσο επισφαλής, θεσμικά και τεχνικά, είναι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου». Αυτά είπε ο κ. Σπύρος Κουρής.

Ως προς το πολιτικό, ο κ. Α. Κουρής, είπε ότι υπάρχει η αγωνιστικότητα του λευκιμμιώτικου λαού. Σε ερωτήσεις μας σχετικά με το αν ήταν πρόθυμοι να δεχθούν στη Λευκίμμη τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Λευκίμμη που θα πληροί όλα τα ευρωπαϊκά στάνταρντ και προδιαγραφές και βρείτε εσείς ένα μέρος στο οποίο θα μπορέσει να εγκατασταθεί αυτή η μονάδα και να λυθεί το πρόβλημα της νήσου Κέρκυρας, απάντησαν θετικά.
Οι ίδιοι επίσης τόνισαν ότι υπάρχουν ζητήματα που εκκρεμούν στα δικαστήρια, ενώ παράλληλα έχουν ζητήσει να τους δοθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ποιότητα του νερού που βρέθηκε στο χώρο του ΧΥΤΑ, αλλά και την ποιότητα του χώματος.

Την Παρασκευή ο Νομάρχης θα συναντηθεί με τους 13 Δημάρχους και- σύμφωνα με δηλώσεις τους- τους υποσχέθηκε ότι θα θέσει τον προβληματισμό που του θέσαμε εμείς για να ξέρουν και αυτοί οι οποίοι είναι εις βάρος μας και δουλεύουν εις βάρος μας με ποιους έχουν να κάνουν. Είμαστε πάρα πολύ καλά κατατοπισμένοι και σα κοινωνία της Λευκίμμης και σαν Συντονιστική Επιτροπή

ΓΝΩΡΙΖΑΝ ή ΜΗΠΩΣ ΟΧΙ;
Απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με το αν γνώριζαν το αίτημα του Συνδέσμου Καθαριότητας για παραμονή των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, είπαν χαρακτηριστικά: «είναι πολύ εύκολο να ρίξουμε τα βάρη στον κ. Μικάλεφ ή στον Δήμαρχό μας κτλ. Δεν είναι αυτός ο απώτερος σκοπός μας. Για εμάς φταίει η πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση απέναντι στη Λευκίμμη και μόνον αυτό. Υπόψη δε ότι εμείς σα Συντονιστική Επιτροπή, ανήκοντας σε διάφορα κόμματα, την πολιτική μας ταυτότητα την έχουμε αφήσει σπίτι μας. Δεν την κουβαλάμε μαζί μας. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το βάλουν πάρα πολύ καλά στο μυαλό τους. Και γι’ αυτό μέχρι τώρα ο αγώνας μας είναι και πετυχημένος και συνεχίζεται. Δεν ήρθε ούτε η διάσπαση κι ούτε πρόκειται να έρθει. Τη χάρη ορισμένων δεν θα την κάνουμε. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι μας συμβαίνει. (….). Ο απώτερος σκοπός μας δεν είναι η σύγκρουση με την αστυνομία. Δε θα μας λύσει το πρόβλημά μας η αστυνομία. Το πρόβλημά μας είναι πολιτικό για αυτό το θέτουμε ξεκάθαρα πολιτικά το θέμα μας".

ΑΠΟΦΟΡΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ;

Σε ερώτηση αν αποφορτίζεται μετά το έγγραφο το κλίμα, μεταξύ άλλων απάντησαν: «Κάθε άλλο». Και συνεχίζουν: «Μετά το έγγραφο που στέλνει ο κ. Μικάλεφ, δεν είναι το πρώτο έγγραφο που στέλνει, ότι πρέπει δια μέσω της αστυνομίας να παραδοθεί το έργο. Καταλαβαίνετε ότι ένα (νόμιμο έργο) ότι στέλνει την αστυνομία να τον προφυλάξει για να παραλάβει αυτό το έργο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εμείς είμαστε οικογενειάρχες εκεί κάτω, στέλνει την αστυνομία αυτός ο κύριος. Εμείς παλεύουμε για την οικονομία και την υγεία μας, των παιδιών μας και τη δική μας και σας μιλάει ένας άνθρωπος ο οποίος είναι καρκινοπαθής. Δε πα να στείλουν όλη την Ελλάδα εκεί κάτω; Ούτε θα παραληφθεί το έργο, ούτε θα λειτουργήσει. Κι αυτό δεν είναι απειλή, είναι απαίτηση του λευκιμμιώτικου λαού».

Ποιος είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης;

Οι της Επιτροπής απαντούν ότι μιλώντας ο Νομάρχης στα τοπικά ΜΜΕ είχε δηλώσει: καλώ τη ΣΕ και το λαό της Λευκίμμης να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από μηδενική βάση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να θεωρούν ότι τους κάλεσε ο Νομάρχης και ότι οι ίδιοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό που τους είπε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΔΗΣ μέλος της ΣΕ

Την κεντρική δήλωση εκ μέρους της ΣΕ Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης τήν έκανε ο κ. Γ. Πανδής, ο οποίος είπε:

"Σήμερα είχαμε μία συνάντηση με τον κ. Νομάρχη και υπήρχε η κοινή διαπίστωση ότι το πρόβλημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ολόκληρο το νησί είναι από τα πιο επικίνδυνα και τα πιο σημαντικότερα που αντιμετωπίζει η Κέρκυρα αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς και ευτυχώς για εμάς τους λευκιμμιώτες είμαστε οι μοναδικοί σε ολόκληρο το νησί και μαζί με το λαό του Τεμπλονίου που ανησυχούμε τόσο πολύ και ενδιαφερόμαστε για τη λύση που πρέπει να δοθεί στο πρόβλημα. Σε καμία περίπτωση ο κ. Νομάρχης μας μίλησε για ένα μεταβατικό στάδιο ώσπου να προχωρήσει η ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων σε ολόκληρο το νησί και μας ρώτησε σε αυτό το μεταβατικό στάδιο τι σκεφτόμαστε να κάνουμε. Εμείς ο λαός της Λευκίμμης σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να βλάψουμε άλλους γείτονες μας όπως είναι αυτοί της περιοχής Τεμπλονίου και θα προτιμήσουμε έστω για αυτή την περίοδο να αυτοδιαχειριστούμε τα στερεά απόβλητα όπως κάνουν άλλοι δήμοι στην Ελλάδα όπως ο Δήμος Συκέας και άλλοι δήμοι. Πρέπει όλοι μαζί να γνωρίζουμε ότι η κατάσταση έφτασε εδώ, όχι από το λαό της Λευκίμμης και γι αυτό κανένας δεν πρέπει να επιρρίπτει ευθύνες στους Λευκιμμιώτες γιατί όλο αυτό ακούγεται τον τελευταίο καιρό. Την κύρια ευθύνη, για όλη αυτή την κατάσταση την έχει αποκλειστικά ο Σύνδεσμος Καθαριότητας γιατί 18 ολόκληρα χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα για την ολοκληρωμένη διαχείριση και τη διαχείριση γενικά. Ερχεται στο παρά πέντε να κατασκευάσει για άλλη μία φορά έναν ΧΥΤΑ προτιμάει να διχειριστεί τα στερεά απόβλητα με τη μορφή του ΧΥΤΑ, μία μορφή που είναι ξεπερασμένη σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Αρα χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη από όλους αυτούς τους κύριους που βρίσκονται στις αρμόδιες θέσεις για να δώσουν μία λύση το συντομότερο δυνατό".

ΜΕΡΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Είναι προφανή από τα όσα λέγονται ότι:
1. Στη σύσκεψη Νομάρχη- ΣΕ, δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων.
2. Η απομάκρυνση των ΜΑΤ παραμένει αίτημα της ΣΕ
3. Δε διαφαίνεται ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για αυτοδιαχείριση των απορριμμάτων τους κατά το πρότυπο του Δήμου Συκεών.
4. Δεν υπάρχει περίπτωση να διακοπούν οι εργασίες στο ΧΥΤΑ.
5. Η ΣΕ ενώ είναι κατά του ΧΥΤΑ και του ΧΥΤΥ, δεν είναι αντίθετη στη λειτουργία στο Δήμο Λευκιμμαίων της μονάδας που θα πληροί όλα τα διεθνή στάνταρντ και θα είναι ενταγμένη στη λογική της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.
6. Οι της ΣΕ ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιοι να παίζουν πολιτικά παιχνίδια σε βάρος τους.
7. Ανησυχούν επίσης για το ενδεχόμενο να προκύψει (αν δεν έχει προκύψει ως τώρα...) διάσπαση στο εσωτερικό του κόσμου της Λευκίμμης.
8. Αναδιπλώνονται και λένε ότι ο αγώνας τους δεν είναι κατά των Δημάρχων (Κερκυραίων και Λευκιμμαίων) αλλά είανι πολιτικός και στρέφεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
9. Ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο Θεός να βάλει το χέρι του, διότι το ΒΒC, για δεύτερη φορά έβαλε το δικό του. Την πρώτη φορά για το υποτιθέμενο αυτονομιστικό κίνημα και τη δεύτερη με τα σκουπίδια της Κέρκυρας. Υπάρχει και σχετικό βιντεάκι στη σελίδα του τηλεοπτικού σταθμού.

ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά του ο Νομάρχης ζήτησε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, διότι το θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων απειλεί να τινάξει στον αέρα την τοπική οικονομία μετά και το νέο ρεπορτάζ του γνωστού τηλεοπτικού αγγλικού σταθμού.
Ο ίδιος πάντως εκτίμησε ότι μετά τη σημερινή συνάντηση, το κλίμα αποφορτίζεται.

Δημήτρης Σ. Καρύδης, 7/10/2008

Πηγή: Κερκυραϊκή χώρα

Σχετικά Άρθρα
Δηλώσεις Συντονιστικής Επιτροπής μετά τη συνάντηση με τον Νομάρχη