ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Την 09-8-08 και περί ώρα 19:00 στη συμβολή της κεντρικής οδού Κέρκυρας – Κάβου με τον αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, συγκεντρώθηκαν αρχικά πενήντα (50) κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι με μηχάνημα έργων που το έφεραν οι ίδιοι είχαν σκοπό να προβούν δε διάνοιξη αυλακών και στις δυο πλευρές του αγροτικού δρόμου.

Απώτερος σκοπός πιθανολογείται ότι ήταν η κατάληψη της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ και η πρόκληση φθορών στις εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, παρουσία του Αστυνομικού διευθυντή και ενώ ο αριθμός των ατόμων είχε αυξηθεί σε 150 περίπου, παρότι προτάθηκαν διάφορες λύσεις όπως: οι εργασίες να πραγματοποιηθούν από τον εργολάβο του έργου τη Δευτέρα ή από το Δήμαρχο Λευκιμμαίων ή τέλος αυθημερόν παρουσία Αστυνομικής δύναμης και πέντε (5) ατόμων της Συντονιστικής Επιτροπής, δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση εκ μέρους των συγκεντρωθέντων.

Αντίθετα, κατά το χρόνο που πραγματοποιούνταν οι συζητήσεις, 35 με 40 άτομα αποκόπηκαν από το κύριο όγκο της συγκέντρωσης και κινήθηκαν περί ώρα 20:30 με επιθετικές διαθέσεις προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εντος του ΧΥΤΑ. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεχόμενες πλήθος αντικειμένων (πέτρες, μεταλλικές βίδες, που εκσφενδονιζόταν με σφεντόνες) χρησιμοποίησαν για απώθηση των επιτιθεμένων χειροβομβίδες κρότου- λάμψεως και έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Άλλα άτομα από του συγκεντρωθέντες περί ώρα 21:00 εντόπισαν περιπολικό αυτοκίνητο του Α.Τ. Κέρκυρας σταθμευμένο στη περιφερειακή οδό Λευκίμμης και αφού επιτεθήκαν με πέτρες εναντίον του οδηγού, Συνοριακού Φύλακα, αναγκάζοντας τον να απομακρυνθεί, έριξαν βόμβες μολότοφ και το κατέστρεψαν ολοσχερώς.

Στη συνεχεία και περί ώρα 22:40 περίπου, πλήθος ατόμων που έφθινε σε αριθμό τα 150 περίπου, αρκετά από τα όποια είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με μαντήλια ή έφεραν κράνη, επιτεθήκαν στο κατάστημα του Α.Τ. Λευκιμμαίων ρίπτοντας εναντίον του τμήματος και των Αστυνομικών που βρίσκονταν για φρούρηση στο σημείο, μεγάλο αριθμό μολότοφ, πετρών , μεταλλικών αντικειμένων, μπουλονιών και μεταλλικών σφαιριδίων, τα όποια εκσφενδόνιζαν με σφεντόνες. Από τη ρήψη των αντικειμένων προκληθήκαν υλικές ζημίες (θραύση ανεμοθωρακων) σε τρία (3) υπηρεσιακά αυτοκίνητα, τα όποια ήταν σταθμευμένα έξω από το Αστυνομικό τμήμα. Από την ανάφλεξη των βόμβων μολότοφ πρόεκυψε κίνδυνος σε ανθρώπους και εγκαταστάσεις του τμήματος και επετράπη η πυρπολήσεων αυτοκίνητων και των εγκαταστάσεων από την άμεση αντίδραση των αστυνομικών σκοπών, οι όποιοι με φορητούς πυροσβεστήρες κατάφεραν να κατασβήσουν στο αρχικό στάδιο την πυρκαγιά.

Από την επίθεση υπέστησαν φθορές η πρόσοψη και οι υαλοπίνακες του Αστυνομικού τμήματος, ενώ στα σημεία της επίθεσης βρεθήκαν θραύσματα από μπουκάλια, έξι (6) βόμβες μολότοφ που δεν εξερράγησαν, μεταλλικά σφαιρίδια και πέτρες, τα όποια φωτογραφήθηκαν, περισυλλέγησαν και ως πειστήρια θα αποσταλούν αρμοδίως.

Από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια αναγνωριστήκαν και συνελήφθηκαν έως τώρα, δυο (2) άτομα, ημεδαποί, ένας εκ των οποίων φέρει το ιερατικό σχήμα και παροτρύνε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το πλήθος να επιτεθεί εναντίον του Αστυνομικού τμήματος και να το πυρπολήσει. Ο δεύτερος έχοντας τα χαρακτηριστικά του κρυμμένα με μαντήλι, συμμετείχε στο πλήθος ρίπτοντας πέτρες κατά του Αστυνομικού Τμήματος.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις (3) Αστυνομικοί, στους οποίους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο Γ.Ν.Ν. Κέρκυρας και εξήλθαν ευρισκόμενοι εκτός κίνδυνου. Από τους συγκεντρωθέντες και επιτιθέμενους ουδείς τραυματίστηκε δεδομένου ότι οι Αστυνομικές δυνάμεις, δεχόμενες επίθεση, τήρησαν απολύτως αμυντική στάση.
Προανάκριση ενεργείται από το Α.Τ. Λευκιμμαίων, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη και άλλων πρόσωπον που συμμετείχαν στις παράνομες πράξεις.

Σχετικά άρθρα:
Σχετικά με τις δηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ. για τα γεγονότα της 09-08-08