Απάντηση Υφ. Εσωτερικών Παναγιώτη Χηνοφώτη σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους για τα γεγονότα στη Λευκίμμη.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΕ΄ Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, τελειώσαμε.
Θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 1068/10-6-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης Κέρκυρας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, την επέμβαση της αστυνομίας κ.λπ..Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση, αντί να εισακούσει τους κατοίκους της Λευκίμμης και να λάβει υπ΄όψιν της τις δίκαιες διαμαρτυρίες τους για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή, έστειλε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα Μ.Α.Τ., που τους βομβάρδισαν με χημικά και δακρυγόνα και τους χτύπησαν ανελέητα. Η λυσσαλέα και δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Κέρκυρας, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο μιας σαραντατριάχρονης γυναίκας και τον τραυματισμό δεκάδων, δύο εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση.
Στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του Κ.Κ.Ε. και στελέχη του εργατικού – λαϊκού κινήματος που συμμετείχαν στην αγωνιστική κινητοποίηση, όπως ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και νομαρχιακός σύμβουλος, οι οποίοι συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατασκευασμένες – ψεύτικες κατηγορίες. Το ίδιο έγινε και με τους άλλους εννέα συλληφθέντες, εκ των οποίων ένας δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και ένας δεκαεξάχρονος τραυματίας που νοσηλεύεται φρουρούμενος!
Χαρακτηριστικό των διαθέσεων και των εντολών που υπάρχουν, είναι ότι οι δυνάμεις καταστολής ακόμα πολιορκούν τη Λευκίμμη, προκαλώντας με τη στάση τους αυτή, τους αγωνιζόμενους κατοίκους.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
- Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν για την απόδοση των πολιτικών εισαγγελικών και αστυνομικών ευθυνών στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης στη Λευκίμμη.
- Αν θα αποσυρθούν άμεσα τα Μ.Α.Τ. από την Κέρκυρα, όπως και όλες οι κατασκευασμένες – ψευδείς κατηγορίες και μηνύσεις σε βάρος των κατοίκων».
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Θα πρέπει να δηλώσω, ή να υπενθυμίσω, ότι το έργο στη Λευκίμμη, εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής στης 24 Δεκεμβρίου 2002 και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, είχε προηγηθεί από τις 9 Αυγούστου 1999. Το τονίζω εξ αρχής, γιατί είναι το κύριο επιχείρημα για την όλη αντίδραση.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2007, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Νήσου Κερκύρας, ο οποίος προεδρεύεται από τον εκάστοτε δήμαρχο Κερκύρας, υπέβαλε αίτηση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κερκύρας αιτούμενος, να δοθεί σχετική παραγγελία προς την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να συνδράμει στην ομαλή εκτέλεση του έργου, με την εγκατάσταση αναδόχου εταιρείας λόγου της σπουδαιότητας της έναρξης των εργασιών του έργου, επειδή καθίσταται αναγκαία η αποπεράτωσή του εντός του προβλεπόμενου χρόνου.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κερκύρας, με την από 10/12/2007 σχετική εντολή, παραγγέλλει όπως η Αστυνομία παρέξει την απαιτούμενη συνδρομή, προκειμένου να εγκατασταθεί στο έργο η ανάδοχος εταιρεία και προς αποφυγή επεισοδίων.
Στις 9/1/2008, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησαν από την ανάδοχο εταιρεία εργασίες στο χώρο κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α., οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι την 24η Φεβρουαρίου 2008, καθόσον την εν λόγω ημερομηνία, κάτοικοι της περιοχής προσέγγισαν στο χώρο εργασιών του Χ.Υ.Τ.Α. νοτίου Κερκύρας και αυτό είχε σαν συνέπεια τη διακοπή των εργασιών.
Επειδή εκκρεμούσε δικαστική απόφαση επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων από τις 29 Νοεμβρίου 2007, δεν έγινε καμμία ενέργεια για τη συνέχιση των εργασιών μέχρι την 20η Μαρτίου 2008, όπου κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κερκύρας, απερρίφθη η αίτηση και αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών.
Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Νήσου Κερκύρας, επανήλθε στις 27 Μαρτίου με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κερκύρας και ζητά εκ νέου τη συνέχιση των εργασιών. Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κερκύρας παραγγέλλει προς την Αστυνομία, όπως ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών.
Ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων με ορισμένους τοπικούς φορείς, οι οποίοι αντιδρούν στην εκτέλεση του έργου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκίμμης «Το Αλεύκιμμον» και έγιναν συναντήσεις με πρωτοβουλία και της Αστυνομίας με όλους τους τοπικούς φορείς, όπως επίσης και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λευκίμμης, ο οποίος αφού υποστήριξε την αναγκαιότητα του έργου και τη νομιμότητά του, ζήτησε από παρευρισκόμενους, να απομακρυνθούν για να συνεχιστεί το έργο.
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 29 Μαΐου 2008, την 6η ώρα πρωινή, συγκεντρώθηκαν περί τα τριακόσια περίπου άτομα, για να διαδηλώσουν ή να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς το συγκεκριμένο έργο.
Υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και εκλήθη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κερκύρας προκειμένου να πειστούν οι κάτοικοι, όσοι παρευρίσκοντο εκεί, ώστε να απομακρυνθούν.
Εξετέθη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κερκύρας το μη δίκαιο των αιτημάτων τους λόγω όλων αυτών των αποφάσεων και των διεργασιών οι οποίες είχαν προηγηθεί και ήταν καθ’ όλα νόμιμες.
Στις 08.35΄, εδόθη εντολή από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κερκύρας, όπως οι αστυνομικές δυνάμεις προσεγγίσουν την περιοχή των Χ.Υ.Τ.Α. διανοίγοντας τον δρόμο και τα οδοφράγματα τα οποία είχαν στηθεί. Μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ο κύριος όγκος που συγκεντρώθηκε, διασκορπίστηκε. Ένας μικρός αριθμός από αυτούς εκινείτο προς τον Χ.Υ.Τ.Α. και ακολουθούνταν από αστυνομικές δυνάμεις.
Ένας ανήλικος οδηγός δικύκλου, δεκαεξάχρονος, με συνεπιβάτη άλλο ανήλικο, ο οποίος έφερε σιδηρολοστό, εκινείτο με κατεύθυνση προς τον Χ.Υ.Τ.Α., προκειμένου να ενσωματωθεί με τους προπορευόμενους από τις αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρωθέντες. Τη διέλευση μέσω των δυνάμεων, απέτρεψε η αστυνομική δύναμη που συνόδευσε τους συγκεντρωμένους.
Τότε ο ανήλικος κάνοντας αναστροφή σε παρακείμενο χωμάτινο πλάτωμα, από αδέξιο χειρισμό και υπερβολική ταχύτητα, επέπεσε σε σαραντατριάχρονη με το δίκυκλο, τη χτύπησε στο χέρι, την εγκατέλειψε και έφυγε. Στη συνέχεια ο οδηγός απομακρυνόμενος με ταχύτητα, κάνοντας συνεχείς ελιγμούς επί του οδοστρώματος και στην αντίθετη κατεύθυνση, προ του αρχικού σημείου του οδοφράγματος περίπου διακόσια μέτρα, εκινήθη πάλι στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και βλέποντας τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν απομείνει για την πλήρη απελευθέρωση του οδοστρώματος και αντιληφθείς μικρό αριθμό αστυνομικών επί του οδοστρώματος, πριν την προσέγγιση σ΄ αυτούς, έκανε απότομο ελιγμό αριστερά, προκειμένου να διαφύγει από παρόδια οδό, έχασε τον έλεγχο, αντετράπη και μετά το δίκυκλό του, επέπεσε σε άλλη σαραντατριάχρονη γυναίκα, τραυματίζοντάς τη σοβαρά.
Η σαραντατριάχρονη γυναίκα, η δυστυχής Μαρία Κουλούρη, δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια και βρισκόταν εκτός διαδρομής της επιχείρησης. Για μια ακόμη φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη γι’ αυτό το οποίο συνέβη και οπωσδήποτε είναι κάτι το οποίο εκφράζεται απ’ όλους μας σ΄ αυτόν το χώρο.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι κατά την ανωτέρω επιχείρηση δεν τραυματίστηκαν πολίτες, εκτός από το συγκεκριμένο τροχαίο ατύχημα, ούτε υπεβλήθη έγκλιση από πολίτη σε βάρος αστυνομικού, ούτε προέκυψαν από το υλικό βιντεοσκόπησης των δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα, περιστατικά πρόκλησης σωματικών βλαβών. Κατά συνέπεια, η όλη ενέργεια και των εισαγγελικών και των αστυνομικών αρχών, καταδεικνύει ότι έπραξαν κατά νόμο και διά το νόμο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, κύριε Χαραλάμπους, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κατ΄ αρχάς, κυρία Πρόεδρε, θέλω να πω ότι το Υπουργείο φυγομάχησε, διότι η επίκαιρη ερώτηση ήταν για την προηγούμενη Πέμπτη και την ανέβαλε, πιστεύοντας ίσως ότι η αντίδραση του κόσμου θα εκτονωθεί.
Ακούσαμε σήμερα πραγματικά ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας, ιδιαίτερα με τον τρόπο που ο δεκαεξάχρονος, μέσα από τις δυνάμεις των Μ.Α.Τ. διέφυγε, αλλά υπάρχουν, κυρία Πρόεδρε, οι φωτογραφίες, που δείχνουν και την άτυχη τώρα νεκρή Μαρία Κουλούρη και δίπλα της πεσμένο τον δεκαεξάχρονο με έναν αστυνομικό να τον πατάει από πάνω, σαν να είναι λάφυρο σε μια μάχη που δόθηκε. Και θα την καταθέσουμε βέβαια στα Πρακτικά.
Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Υπουργέ, πολλές φορές, μιλώντας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μας λέτε για μελέτες. Λέμε, λοιπόν, ότι οι μελέτες αυτές είναι μελέτες-μαϊμού. Υπάρχει μελέτη από το Ι.Γ.Μ.Ε., που είναι, αν θέλετε, το καθ’ ύλην, αρμόδιο, το Μάιο του 2008, που λέει ότι η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα εκεί, θα επιφέρει μόλυνση όλων των πηγαδιών και μετά όλης της τροφικής αλυσίδας στη Λευκίμμη.
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι, κύριε Υπουργέ, πρωτοφανέρωτος αριθμός όχι για τη Λευκίμμη, αλλά και για την ίδια την Κέρκυρα, διεκδίκησαν το να φύγουν τα Μ.Α.Τ. από κει.Μιλάτε για αστυνομικές δυνάμεις, αποκρύβετε όμως ότι δέκα διμοιρίες ΜΑΤ έγιναν εισαγωγή στην Κέρκυρα, για να κτυπήσουν ποιον; Τον εχθρό λαό. Και, βέβαια, ένα από τα θύματα ήταν ο δεκαεξάχρονος, ο οποίος ήταν πάνω στο μηχανάκι του και τρώγοντας άγρια χτυπήματα από τα Μ.Α.Τ., έχασε την ισορροπία του και έπεσε πάνω στην Κουλούρη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι όλα αυτά ήταν προκατασκευασμένα. Ήδη ο κ. Νάκος, δέκα ημέρες πριν, ήρθε και προϊδέασε γι’ αυτό το πράγμα.
Θέλετε να σας πω και κάτι άλλο; Υπάρχουν οι δηλώσεις του αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος λέει ότι «εμείς δεν θέλουμε να καταπατούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων» -άρα δέχεται ότι τα καταπατεί- και λέει ότι «εμείς δεν έχουμε καμμία δουλειά να βρισκόμαστε εκεί πέρα». Είναι στις τοπικές εφημερίδες και πάλι θα το καταθέσω.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Έγιναν, λοιπόν, επιλεγμένες συλλήψεις. Συνελήφθησαν ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οποίος είναι μάλιστα και νομαρχιακός σύμβουλος. Και η ερώτηση που του έκανε για τη μεγάλη κατηγορία που θα του έβαζε η εισαγγελέας ξέρετε ποια ήταν, κύριε Υπουργέ; Να τον ρωτήσει, εάν είναι από τη Λευκίμμη, λες και για τους νομαρχιακούς συμβούλους δεν είναι μέσα στα καθήκοντα τους να υπερασπίζονται τους αγώνες των κατοίκων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εμείς, κύριε Υπουργέ, πρώτον ζητούμε, όπως λέμε και στην ερώτηση, την άμεση αποχώρηση των Μ.Α.Τ. από την Κέρκυρα. Δεν έχουν καμμία δουλειά εκεί πέρα.
Δεύτερον, ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων. Οι τραυματίες ήταν πάρα πολλοί, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν οι άνθρωποι, που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμα και το ασθενοφόρο που πήγε να πάρει την Κουλούρη από την περιοχή των επεισοδίων, δέχθηκε επίθεση από τα Μ.Α.Τ.. Η αγριότητα ήταν πρωτοφανής. Και ήταν πρωτοφανής, γιατί τέτοιες ήταν οι εντολές που είχαν από τη δική σας Κυβέρνηση και από το δικό σας Υπουργείο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα σας πω ακόμα ένα παράδειγμα της αγριότητας, το οποίο, εάν θέλετε, δείχνει με τι μένος χτυπούσαν και πώς η Αστυνομία και τα Μ.Α.Τ., εκτός από τις βρισιές, προσπάθησαν να αποδείξουν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε συνάδελφε, μιλάτε για τεσσεράμισι λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κλείνω, κυρία Πρόεδρε.
Ό,τι μηχανάκι υπήρχε εκεί, κύριε Υπουργέ, πραγματικά το κατέστρεψαν. Τα υπόλοιπα, που βρήκαν στους δρόμους, τα πήραν και τα πήγαν στην Αστυνομία. Και εσείς λέτε ότι ήταν μια επιχείρηση νόμιμη! Το νόμιμο ή μη, εάν θέλετε, είναι εάν συγκρούονται με τα συμφέροντα του λαού ή όχι, κύριε Υπουργέ. Και η σύγκρουση, ήταν μεταξύ της Κυβέρνησης, του εργολάβου και του λαού.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χηνοφώτης.
Λακωνικά, κύριε Υπουργέ, κλείστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ως προς το νόμιμο το οποίο επικαλέστηκε ο κύριος συνάδελφος και αναφέρεται μόνο στην αντίδραση του λαού, εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι οιαδήποτε κυβέρνηση, δρα κατά τις επιταγές του Συντάγματος και τις κείμενες διατάξεις που ορίζονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Δεν είναι ανάγκη να επαναλάβω όλα τα προβλεφθέντα, αναφορικά με την αλληλουχία των γεγονότων και πώς φθάσαμε στη συγκεκριμένη κατάσταση.
Επειδή χρησιμοποιήσατε τον όρο «φυγομαχία», ξέρετε πολύ καλά ότι ζητήθηκε για συγκεκριμένο κώλυμα η αναβολή αυτής της απάντησης και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος.
Επίσης αναφερθήκατε σε ακινητοποίηση του δράστου από αστυνομικό, για ένα δράστη, για τον οποίο λέτε ότι καθ’ ον χρόνο ήτο εν κινήσει με τη μοτοσικλέτα του, εδέρνετο από αστυνομικούς των Μ.Α.Τ.. Νομίζω ότι αυτό που λέτε είναι στα πλαίσια επιστημονικής φαντασίας, εάν συνδυάσουμε την κίνηση κάποιου στη μοτοσικλέτα, να τον δέρνουν τα Μ.Α.Τ. και να έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου. Ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε αυτήν την τεχνολογία ακόμα στην Ελληνική Αστυνομία.
Είπατε ότι τον ακινητοποίησε. Ναι τον ακινητοποίησε. Υπήρχε ένας συγκεκριμένος δράστης, ο δεκαεξάχρονος, ο οποίος δεν είχε δίπλωμα οδηγήσεως, είχε τραυματίσει προηγουμένως την κυρία των σαράντα τριών ετών που τη χτύπησε στο χέρι, την εγκατέλειψε και σηκώθηκε και έφυγε. Η Αστυνομία είχε δύο εναλλακτικές: Ή να του κάνει σήμα να διέλθει ή να τον ακινητοποιήσει, να τον σταματήσει. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση και υπ’ αυτήν την έννοια έδρασε.
Ως προς τους δεκάδες τραυματισμούς που λέτε κτλ., υπάρχουν τα στοιχεία του νοσοκομείου και αν θέλετε και σε ενδεχόμενη επερώτησή σας να κατατεθούν, προκειμένου να γίνει πασιφανές, το άτοπο αυτού του ισχυρισμού.
Στη συνέχεια είπατε για επιλεγμένες συλλήψεις. Δεν υπάρχει λόγος, για επιλεγμένες συλλήψεις και νομίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πρακτική αυτής της Κυβέρνησης δεν ακολουθεί αυτόν τον τρόπο δράσεως και το έχει ήδη καταδείξει. Στην ουσία είναι ένα ανυπόστατο επιχείρημα, διότι το έργο είναι καθόλα εγκεκριμένο από το 1999 και είναι σύμφωνο με τους περιβαλλοντικούς όρους. Ενετάχθη στο Ταμείο Συνοχής και ακολουθήθηκε όλη αυτή η πορεία την οποία σας ανέφερα. Αυτό είναι όλο. Αυτό το οποίο είναι θλιβερό στην όλη υπόθεση, είναι ο θάνατος της Μαρίας Κουλούρη, για την οποία πρέπει όλοι να θλιβόμαστε και θα πρέπει να υπάρχει και αυτοσυγκράτηση, ώστε αυτά τα γεγονότα, ή οι ξεσηκωμοί να μη μπορούν συνειρμικά ή κατ’ επαγωγή, να οδηγήσουν σε τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία, όμως, δεν σχετίζονται με τη δράση των νομικών δυνάμεων. Η Αστυνομία έπραξε αυτό το οποίο έπρεπε να πράξει, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία εισαγγελική παραγγελία ήταν καθόλα νόμιμη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως ανέφερα προηγουμένως.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Πηγή: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΕ΄ Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΕ΄ Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, τελειώσαμε.
Θα συζητηθεί η τρίτη με αριθμό 1068/10-6-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης Κέρκυρας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή, την επέμβαση της αστυνομίας κ.λπ..Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση, αντί να εισακούσει τους κατοίκους της Λευκίμμης και να λάβει υπ΄όψιν της τις δίκαιες διαμαρτυρίες τους για την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. στην περιοχή, έστειλε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα Μ.Α.Τ., που τους βομβάρδισαν με χημικά και δακρυγόνα και τους χτύπησαν ανελέητα. Η λυσσαλέα και δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Κέρκυρας, είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο μιας σαραντατριάχρονης γυναίκας και τον τραυματισμό δεκάδων, δύο εκ των οποίων νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση.
Στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του Κ.Κ.Ε. και στελέχη του εργατικού – λαϊκού κινήματος που συμμετείχαν στην αγωνιστική κινητοποίηση, όπως ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και νομαρχιακός σύμβουλος, οι οποίοι συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατασκευασμένες – ψεύτικες κατηγορίες. Το ίδιο έγινε και με τους άλλους εννέα συλληφθέντες, εκ των οποίων ένας δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» και ένας δεκαεξάχρονος τραυματίας που νοσηλεύεται φρουρούμενος!
Χαρακτηριστικό των διαθέσεων και των εντολών που υπάρχουν, είναι ότι οι δυνάμεις καταστολής ακόμα πολιορκούν τη Λευκίμμη, προκαλώντας με τη στάση τους αυτή, τους αγωνιζόμενους κατοίκους.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
- Ποια άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα θα πάρουν για την απόδοση των πολιτικών εισαγγελικών και αστυνομικών ευθυνών στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης στη Λευκίμμη.
- Αν θα αποσυρθούν άμεσα τα Μ.Α.Τ. από την Κέρκυρα, όπως και όλες οι κατασκευασμένες – ψευδείς κατηγορίες και μηνύσεις σε βάρος των κατοίκων».
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Θα πρέπει να δηλώσω, ή να υπενθυμίσω, ότι το έργο στη Λευκίμμη, εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής στης 24 Δεκεμβρίου 2002 και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου, είχε προηγηθεί από τις 9 Αυγούστου 1999. Το τονίζω εξ αρχής, γιατί είναι το κύριο επιχείρημα για την όλη αντίδραση.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2007, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Νήσου Κερκύρας, ο οποίος προεδρεύεται από τον εκάστοτε δήμαρχο Κερκύρας, υπέβαλε αίτηση στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Κερκύρας αιτούμενος, να δοθεί σχετική παραγγελία προς την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να συνδράμει στην ομαλή εκτέλεση του έργου, με την εγκατάσταση αναδόχου εταιρείας λόγου της σπουδαιότητας της έναρξης των εργασιών του έργου, επειδή καθίσταται αναγκαία η αποπεράτωσή του εντός του προβλεπόμενου χρόνου.
Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κερκύρας, με την από 10/12/2007 σχετική εντολή, παραγγέλλει όπως η Αστυνομία παρέξει την απαιτούμενη συνδρομή, προκειμένου να εγκατασταθεί στο έργο η ανάδοχος εταιρεία και προς αποφυγή επεισοδίων.
Στις 9/1/2008, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησαν από την ανάδοχο εταιρεία εργασίες στο χώρο κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α., οι οποίες συνεχίστηκαν μέχρι την 24η Φεβρουαρίου 2008, καθόσον την εν λόγω ημερομηνία, κάτοικοι της περιοχής προσέγγισαν στο χώρο εργασιών του Χ.Υ.Τ.Α. νοτίου Κερκύρας και αυτό είχε σαν συνέπεια τη διακοπή των εργασιών.
Επειδή εκκρεμούσε δικαστική απόφαση επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων από τις 29 Νοεμβρίου 2007, δεν έγινε καμμία ενέργεια για τη συνέχιση των εργασιών μέχρι την 20η Μαρτίου 2008, όπου κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κερκύρας, απερρίφθη η αίτηση και αποφασίστηκε η συνέχιση των εργασιών.
Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και Προστασίας του Περιβάλλοντος Νήσου Κερκύρας, επανήλθε στις 27 Μαρτίου με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κερκύρας και ζητά εκ νέου τη συνέχιση των εργασιών. Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κερκύρας παραγγέλλει προς την Αστυνομία, όπως ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση των εργασιών.
Ακολούθησε σειρά διαβουλεύσεων με ορισμένους τοπικούς φορείς, οι οποίοι αντιδρούν στην εκτέλεση του έργου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκίμμης «Το Αλεύκιμμον» και έγιναν συναντήσεις με πρωτοβουλία και της Αστυνομίας με όλους τους τοπικούς φορείς, όπως επίσης και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λευκίμμης, ο οποίος αφού υποστήριξε την αναγκαιότητα του έργου και τη νομιμότητά του, ζήτησε από παρευρισκόμενους, να απομακρυνθούν για να συνεχιστεί το έργο.
Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, στις 29 Μαΐου 2008, την 6η ώρα πρωινή, συγκεντρώθηκαν περί τα τριακόσια περίπου άτομα, για να διαδηλώσουν ή να εκφράσουν την αντίθεσή τους προς το συγκεκριμένο έργο.
Υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και εκλήθη η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κερκύρας προκειμένου να πειστούν οι κάτοικοι, όσοι παρευρίσκοντο εκεί, ώστε να απομακρυνθούν.
Εξετέθη από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κερκύρας το μη δίκαιο των αιτημάτων τους λόγω όλων αυτών των αποφάσεων και των διεργασιών οι οποίες είχαν προηγηθεί και ήταν καθ’ όλα νόμιμες.
Στις 08.35΄, εδόθη εντολή από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Κερκύρας, όπως οι αστυνομικές δυνάμεις προσεγγίσουν την περιοχή των Χ.Υ.Τ.Α. διανοίγοντας τον δρόμο και τα οδοφράγματα τα οποία είχαν στηθεί. Μετά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ο κύριος όγκος που συγκεντρώθηκε, διασκορπίστηκε. Ένας μικρός αριθμός από αυτούς εκινείτο προς τον Χ.Υ.Τ.Α. και ακολουθούνταν από αστυνομικές δυνάμεις.
Ένας ανήλικος οδηγός δικύκλου, δεκαεξάχρονος, με συνεπιβάτη άλλο ανήλικο, ο οποίος έφερε σιδηρολοστό, εκινείτο με κατεύθυνση προς τον Χ.Υ.Τ.Α., προκειμένου να ενσωματωθεί με τους προπορευόμενους από τις αστυνομικές δυνάμεις συγκεντρωθέντες. Τη διέλευση μέσω των δυνάμεων, απέτρεψε η αστυνομική δύναμη που συνόδευσε τους συγκεντρωμένους.
Τότε ο ανήλικος κάνοντας αναστροφή σε παρακείμενο χωμάτινο πλάτωμα, από αδέξιο χειρισμό και υπερβολική ταχύτητα, επέπεσε σε σαραντατριάχρονη με το δίκυκλο, τη χτύπησε στο χέρι, την εγκατέλειψε και έφυγε. Στη συνέχεια ο οδηγός απομακρυνόμενος με ταχύτητα, κάνοντας συνεχείς ελιγμούς επί του οδοστρώματος και στην αντίθετη κατεύθυνση, προ του αρχικού σημείου του οδοφράγματος περίπου διακόσια μέτρα, εκινήθη πάλι στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και βλέποντας τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν απομείνει για την πλήρη απελευθέρωση του οδοστρώματος και αντιληφθείς μικρό αριθμό αστυνομικών επί του οδοστρώματος, πριν την προσέγγιση σ΄ αυτούς, έκανε απότομο ελιγμό αριστερά, προκειμένου να διαφύγει από παρόδια οδό, έχασε τον έλεγχο, αντετράπη και μετά το δίκυκλό του, επέπεσε σε άλλη σαραντατριάχρονη γυναίκα, τραυματίζοντάς τη σοβαρά.
Η σαραντατριάχρονη γυναίκα, η δυστυχής Μαρία Κουλούρη, δεν είχε συμμετοχή στα επεισόδια και βρισκόταν εκτός διαδρομής της επιχείρησης. Για μια ακόμη φορά θέλω να εκφράσω τη βαθιά θλίψη γι’ αυτό το οποίο συνέβη και οπωσδήποτε είναι κάτι το οποίο εκφράζεται απ’ όλους μας σ΄ αυτόν το χώρο.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι κατά την ανωτέρω επιχείρηση δεν τραυματίστηκαν πολίτες, εκτός από το συγκεκριμένο τροχαίο ατύχημα, ούτε υπεβλήθη έγκλιση από πολίτη σε βάρος αστυνομικού, ούτε προέκυψαν από το υλικό βιντεοσκόπησης των δημοσιογράφων που κάλυπταν τα γεγονότα, περιστατικά πρόκλησης σωματικών βλαβών. Κατά συνέπεια, η όλη ενέργεια και των εισαγγελικών και των αστυνομικών αρχών, καταδεικνύει ότι έπραξαν κατά νόμο και διά το νόμο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε συνάδελφε, κύριε Χαραλάμπους, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κατ΄ αρχάς, κυρία Πρόεδρε, θέλω να πω ότι το Υπουργείο φυγομάχησε, διότι η επίκαιρη ερώτηση ήταν για την προηγούμενη Πέμπτη και την ανέβαλε, πιστεύοντας ίσως ότι η αντίδραση του κόσμου θα εκτονωθεί.
Ακούσαμε σήμερα πραγματικά ένα διήγημα επιστημονικής φαντασίας, ιδιαίτερα με τον τρόπο που ο δεκαεξάχρονος, μέσα από τις δυνάμεις των Μ.Α.Τ. διέφυγε, αλλά υπάρχουν, κυρία Πρόεδρε, οι φωτογραφίες, που δείχνουν και την άτυχη τώρα νεκρή Μαρία Κουλούρη και δίπλα της πεσμένο τον δεκαεξάχρονο με έναν αστυνομικό να τον πατάει από πάνω, σαν να είναι λάφυρο σε μια μάχη που δόθηκε. Και θα την καταθέσουμε βέβαια στα Πρακτικά.
Κοιτάξτε να δείτε, κύριε Υπουργέ, πολλές φορές, μιλώντας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, μας λέτε για μελέτες. Λέμε, λοιπόν, ότι οι μελέτες αυτές είναι μελέτες-μαϊμού. Υπάρχει μελέτη από το Ι.Γ.Μ.Ε., που είναι, αν θέλετε, το καθ’ ύλην, αρμόδιο, το Μάιο του 2008, που λέει ότι η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα εκεί, θα επιφέρει μόλυνση όλων των πηγαδιών και μετά όλης της τροφικής αλυσίδας στη Λευκίμμη.
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι, κύριε Υπουργέ, πρωτοφανέρωτος αριθμός όχι για τη Λευκίμμη, αλλά και για την ίδια την Κέρκυρα, διεκδίκησαν το να φύγουν τα Μ.Α.Τ. από κει.Μιλάτε για αστυνομικές δυνάμεις, αποκρύβετε όμως ότι δέκα διμοιρίες ΜΑΤ έγιναν εισαγωγή στην Κέρκυρα, για να κτυπήσουν ποιον; Τον εχθρό λαό. Και, βέβαια, ένα από τα θύματα ήταν ο δεκαεξάχρονος, ο οποίος ήταν πάνω στο μηχανάκι του και τρώγοντας άγρια χτυπήματα από τα Μ.Α.Τ., έχασε την ισορροπία του και έπεσε πάνω στην Κουλούρη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι όλα αυτά ήταν προκατασκευασμένα. Ήδη ο κ. Νάκος, δέκα ημέρες πριν, ήρθε και προϊδέασε γι’ αυτό το πράγμα.
Θέλετε να σας πω και κάτι άλλο; Υπάρχουν οι δηλώσεις του αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος λέει ότι «εμείς δεν θέλουμε να καταπατούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων» -άρα δέχεται ότι τα καταπατεί- και λέει ότι «εμείς δεν έχουμε καμμία δουλειά να βρισκόμαστε εκεί πέρα». Είναι στις τοπικές εφημερίδες και πάλι θα το καταθέσω.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Έγιναν, λοιπόν, επιλεγμένες συλλήψεις. Συνελήφθησαν ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οποίος είναι μάλιστα και νομαρχιακός σύμβουλος. Και η ερώτηση που του έκανε για τη μεγάλη κατηγορία που θα του έβαζε η εισαγγελέας ξέρετε ποια ήταν, κύριε Υπουργέ; Να τον ρωτήσει, εάν είναι από τη Λευκίμμη, λες και για τους νομαρχιακούς συμβούλους δεν είναι μέσα στα καθήκοντα τους να υπερασπίζονται τους αγώνες των κατοίκων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εμείς, κύριε Υπουργέ, πρώτον ζητούμε, όπως λέμε και στην ερώτηση, την άμεση αποχώρηση των Μ.Α.Τ. από την Κέρκυρα. Δεν έχουν καμμία δουλειά εκεί πέρα.
Δεύτερον, ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων. Οι τραυματίες ήταν πάρα πολλοί, ενώ πολλοί περισσότεροι ήταν οι άνθρωποι, που παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα. Ακόμα και το ασθενοφόρο που πήγε να πάρει την Κουλούρη από την περιοχή των επεισοδίων, δέχθηκε επίθεση από τα Μ.Α.Τ.. Η αγριότητα ήταν πρωτοφανής. Και ήταν πρωτοφανής, γιατί τέτοιες ήταν οι εντολές που είχαν από τη δική σας Κυβέρνηση και από το δικό σας Υπουργείο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα σας πω ακόμα ένα παράδειγμα της αγριότητας, το οποίο, εάν θέλετε, δείχνει με τι μένος χτυπούσαν και πώς η Αστυνομία και τα Μ.Α.Τ., εκτός από τις βρισιές, προσπάθησαν να αποδείξουν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε συνάδελφε, μιλάτε για τεσσεράμισι λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κλείνω, κυρία Πρόεδρε.
Ό,τι μηχανάκι υπήρχε εκεί, κύριε Υπουργέ, πραγματικά το κατέστρεψαν. Τα υπόλοιπα, που βρήκαν στους δρόμους, τα πήραν και τα πήγαν στην Αστυνομία. Και εσείς λέτε ότι ήταν μια επιχείρηση νόμιμη! Το νόμιμο ή μη, εάν θέλετε, είναι εάν συγκρούονται με τα συμφέροντα του λαού ή όχι, κύριε Υπουργέ. Και η σύγκρουση, ήταν μεταξύ της Κυβέρνησης, του εργολάβου και του λαού.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χηνοφώτης.
Λακωνικά, κύριε Υπουργέ, κλείστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ως προς το νόμιμο το οποίο επικαλέστηκε ο κύριος συνάδελφος και αναφέρεται μόνο στην αντίδραση του λαού, εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι οιαδήποτε κυβέρνηση, δρα κατά τις επιταγές του Συντάγματος και τις κείμενες διατάξεις που ορίζονται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Δεν είναι ανάγκη να επαναλάβω όλα τα προβλεφθέντα, αναφορικά με την αλληλουχία των γεγονότων και πώς φθάσαμε στη συγκεκριμένη κατάσταση.
Επειδή χρησιμοποιήσατε τον όρο «φυγομαχία», ξέρετε πολύ καλά ότι ζητήθηκε για συγκεκριμένο κώλυμα η αναβολή αυτής της απάντησης και δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος.
Επίσης αναφερθήκατε σε ακινητοποίηση του δράστου από αστυνομικό, για ένα δράστη, για τον οποίο λέτε ότι καθ’ ον χρόνο ήτο εν κινήσει με τη μοτοσικλέτα του, εδέρνετο από αστυνομικούς των Μ.Α.Τ.. Νομίζω ότι αυτό που λέτε είναι στα πλαίσια επιστημονικής φαντασίας, εάν συνδυάσουμε την κίνηση κάποιου στη μοτοσικλέτα, να τον δέρνουν τα Μ.Α.Τ. και να έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου. Ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο ή τουλάχιστον δεν έχουμε αυτήν την τεχνολογία ακόμα στην Ελληνική Αστυνομία.
Είπατε ότι τον ακινητοποίησε. Ναι τον ακινητοποίησε. Υπήρχε ένας συγκεκριμένος δράστης, ο δεκαεξάχρονος, ο οποίος δεν είχε δίπλωμα οδηγήσεως, είχε τραυματίσει προηγουμένως την κυρία των σαράντα τριών ετών που τη χτύπησε στο χέρι, την εγκατέλειψε και σηκώθηκε και έφυγε. Η Αστυνομία είχε δύο εναλλακτικές: Ή να του κάνει σήμα να διέλθει ή να τον ακινητοποιήσει, να τον σταματήσει. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση και υπ’ αυτήν την έννοια έδρασε.
Ως προς τους δεκάδες τραυματισμούς που λέτε κτλ., υπάρχουν τα στοιχεία του νοσοκομείου και αν θέλετε και σε ενδεχόμενη επερώτησή σας να κατατεθούν, προκειμένου να γίνει πασιφανές, το άτοπο αυτού του ισχυρισμού.
Στη συνέχεια είπατε για επιλεγμένες συλλήψεις. Δεν υπάρχει λόγος, για επιλεγμένες συλλήψεις και νομίζω ότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πρακτική αυτής της Κυβέρνησης δεν ακολουθεί αυτόν τον τρόπο δράσεως και το έχει ήδη καταδείξει. Στην ουσία είναι ένα ανυπόστατο επιχείρημα, διότι το έργο είναι καθόλα εγκεκριμένο από το 1999 και είναι σύμφωνο με τους περιβαλλοντικούς όρους. Ενετάχθη στο Ταμείο Συνοχής και ακολουθήθηκε όλη αυτή η πορεία την οποία σας ανέφερα. Αυτό είναι όλο. Αυτό το οποίο είναι θλιβερό στην όλη υπόθεση, είναι ο θάνατος της Μαρίας Κουλούρη, για την οποία πρέπει όλοι να θλιβόμαστε και θα πρέπει να υπάρχει και αυτοσυγκράτηση, ώστε αυτά τα γεγονότα, ή οι ξεσηκωμοί να μη μπορούν συνειρμικά ή κατ’ επαγωγή, να οδηγήσουν σε τέτοιου είδους περιστατικά, τα οποία, όμως, δεν σχετίζονται με τη δράση των νομικών δυνάμεων. Η Αστυνομία έπραξε αυτό το οποίο έπρεπε να πράξει, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, η οποία εισαγγελική παραγγελία ήταν καθόλα νόμιμη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως ανέφερα προηγουμένως.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Πηγή: ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΞΕ΄ Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008