Ξεκίνησαν οι εργασίες στο ΧΥΤΑ - Αντιδράσεις για τα χθεσινά επεισόδεια στη Λευκίμμη

Κανονικά πραγματοποιούνται από σήμερα, παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, οι εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Νότου στη θέση Μεσοράχη Λευκίμμης μετά την χθεσινή επέμβαση των ΜΑΤ για την απομάκρυνση των κατοίκων της περιοχής που έκαναν κατάληψη στο χώρο. Μετά και τα χθεσινά επεισόδια οι κάτοικοι πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα λαϊκή συνέλευση όπου μεταξύ άλλων αποφάσισαν να αποστείλουν ανοιχτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκιμμαίων, ζητώντας την παραίτηση του συνόλου των μελών του. Επίσης αποφάσισαν να καταλάβουν συμβολικά το Δημοτικό κατάστημα, και να μην επιτρέψουν στο ΔΣ να συνεδριάσει έως ότου απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Παράλληλα στις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας.

Σε κρίσιμη κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου η 43χρονη που τραυματίστηκε σοβαρά χθες στη Λευκίμμη από μηχανάκι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Η 43χρονη υπεβλήθη χθες το βράδυ σε επέμβαση στο κεφάλι ενώ η κατάσταση της κρίνεται από τους γιατρούς εξαιρετικά σοβαρή. Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα και ο 16χρονος οδηγός της μηχανής που παρέσυρε την άτυχη γυναίκα.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου από την Αστυνομική διεύθυνση το ατύχημα έγινε όταν ο νεαρός οδηγός προσπάθησε να διέλθει μέσω των αστυνομικών δυνάμεων και στην προσπάθεια του να αποφύγει τη σύλληψη έχασε τον έλεγχο της μοτοσυκλέτας και παρέσυρε την 43χρονη.

Χθες για το θέμα του ΧΥΤΑ συνεδρίασαν εκτάκτως από κοινού τα Δ.Σ. της ΤΕΔΚ και του συνδέσμου καθαριότητας με την συμμετοχή όλων των δημάρχων του νομού όπου εκφράστηκε ακόμη μια φορά η βούληση της ΤΑ να υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων, συνελήφθησαν 9 άτομα, ενώ πριν την έναρξη των επεισοδίων, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Σταμάτη Πελάη και τον Γρ. της ΝΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Πιτσιάβα, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι λίγη ώρα μετά.
Ακόμη, οι αστυνομικοί συνέλαβαν το φωτορεπόρτερ της εφημερίδας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Σπύρο Κατσανιώτη την ώρα που επιχειρούσε να καλύψει φωτογραφικά τα γεγονότα, ενώ απέτρεψαν το τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ να πλησιάσει στο χώρο του ΧΥΤΑ.

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πως η ανυπαρξία ενιαίας πολιτικής από την Κυβέρνηση της ΝΔ, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, οδήγησε στα χθεσινά επεισόδια της Λευκίμης. Η κα Γκερέκου ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς
• Ποια είναι τελικώς η επίσημη πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων
• Με ποια κριτήρια και από ποιον ελήφθη η απόφαση για την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ Λευκίμης, προτού καν ολοκληρωθεί ο δημόσιος διάλογος για το σοβαρό αυτό θέμα;
• Με ποια ακριβώς λογική, Πολίτες οι οποίοι προσπαθούν να προστατεύσουν την τοπική κοινωνία τους, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής της καθημερινότητάς τους, στέλνονται σοβαρά τραυματισμένοι στο Νοσοκομείο από τον υπερβάλλοντα ζήλο των ανδρών των ΜΑΤ αλλά και συλλαμβάνονται

Μιλώντας χθες το απόγευμα στην ΕΡΑ το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θεόδωρος Γουλής καταδίκασε την αστυνομική επέμβαση στη Λευκίμμη και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ και να ξεκινήσει το διάλογο. Επιπλέον κάλεσε τους κατοίκους σε μαζικό λαϊκό αγώνα.

Παράλληλα, με ανακοίνωση του ο ΣΥΝ καταγγέλλει τη «βίαιη και αιματηρή επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων της Λευκίμης Κέρκυρας». «Πρόκειται για βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων καταστολής, που θυμίζει άλλες εποχές, εναντίον των πολιτών που υπερασπίζονται την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας». Την αστυνομική επέμβαση στη Λευκίμμη καταδίκασαν επίσης η πολιτική κίνηση Λευκίμμης του ΣΥΝ ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης στο λαό της Λευκίμμης αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες απολογιστική συγκέντρωση της ΑΔΗΚ.

Πηγή: ΕΡΤ