ΧΥΤΑ... βραδυφλεγής βόμβα στην Κέρκυρα

Στην περιοχή Λευκίμμη, πάνω σε λίμνη που δημιουργήθηκε κατά την εκσκαφή, θέλουν να κατασκευαστεί ο «βελτιωμένος σκουπιδότοπος»

Σκουπιδότοπος... ΧΥΤΑ δημιουργείται σε λάθος τοποθεσία, δηλαδή, στη Λευκίμμη της Κέρκυρας, μόλις 350 μέτρα από τον οικισμό (ενώ η νομοθεσία προβλέπει 1.500 μ. τουλάχιστον), πάνω σε μια λίμνη, που «γεννήθηκε» από υπόγεια νερά που ανάβλυσαν κατά την εκσκαφή.


Επιλέγουν μάλιστα την εγκατάστασή του τόσο κάποιοι τοπικοί παράγοντες αλλά και ο ίδιος ο υφυπουργός Εσωτερικών, κόντρα στη θέληση των ίδιων των Κερκυραίων.

ΔΡ ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΔΗΣΟι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων είναι μια μορφή «βελτιωμένης χωματερής», μια μορφή χώρου εναπόθεσης σκουπιδιών που, στην πράξη, συνήθως, ελάχιστα διαφέρει από τους ανεξέλεγκτους σκουπιδότοπους, έχοντας μόνο μια μεμβράνη πλαστικού, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, στον πυθμένα του και τα σκουπίδια καλύπτονται με χώμα και μερικές φορές με μπάζα.

Η οδηγία της ΕΕ
Αλλωστε, ήδη η ΕΕ με οδηγία της περιορίζει την αδειοδότηση νέων ΧΥΤΑ μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου του 2009, αφού προωθεί τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και όχι Απορριμμάτων, δηλαδή τους ΧΥΤΥ.

«Οι σκουπιδότοποι παράγουν καρκίνο! Στην ουσία είναι παράνομα εργοστάσια παραγωγής των καρκινογόνων φαινολών, βενζολίου, εξασθενούς χρωμίου και μιας σειράς άλλων επικίνδυνων ρύπων. Επιτέλους, όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι στις χωματερές, που βαφτίζονται ΧΥΤΑ, υπάρχουν πλήθος τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και «ταξιδεύοντας» με τον αέρα πολλά χιλιόμετρα μακριά εισπνέονται από τον άνθρωπο».

Αυτό το «ξέσπασμα» στο «Εθνος της Κυριακής» του καθηγητή Νίκου Πανδή, διευθυντή γενετικής στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», ο οποίος δεκαετίες τώρα ασχολείται με τη μελέτη των καρκινογενέσεων, προκλήθηκε με αφορμή τη χωροθέτηση ενός δήθεν ΧΥΤΑ, μια πηγή καρκινογόνων ουσιών, σε λάθος χώρο και με λάθος τρόπο, στη Λευκίμμη της Κέρκυρας.

Αδιαφορία για τις υποδομές
Στους κατ ευφημισμόν ΧΥΤΑ, σε οργανωμένους υποτίθεται σκουπιδότοπους, καταλήγουν μια σειρά τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, που περνούν στο υπέδαφος, αλλά και μέσω των ομβρίων υδάτων χύνονται σε ρέματα ή ποτάμια και καταλήγουν στη θάλασσα, «σπέρνοντας» σε όλη τη διαδρομή τους τη μόλυνση.

«Είναι εξοργιστικό αυτό που συμβαίνει, ακόμα και με τους ΧΥΤΑ, να βαφτίζεται, δηλαδή, μια χωματερή «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων» και να μην ενδιαφέρεται κανένας για υποδομές που είναι ανεπαρκείς να προστατέψουν τη δημόσια υγεία», λέει ο δρ Πανδής.

Δεν αρκεί να στρώνεις από κάτω μια πλαστική επιφάνεια, που εύκολα σκίζεται αφήνοντας τα τοξικά απόβλητα από τους σκουπιδότοπους να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Επίσης, το χώμα που καλύπτει τα σκουπίδια δεν πέφτει κάθε μέρα ούτε έχει πάντα το κατάλληλο πάχος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καθιζήσεις και ρήγματα και να διαρρέουν καρκινογόνες ουσίες.

Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί

Ο κόσμος της Νότιας Κέρκυρας έχει ξεσηκωθεί και αντιδρά γιατί επιλέγεται μια λύση που αγνοεί στοιχειώδεις περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τον επόμενο χρόνο θα καταστεί «απαγορευμένη δραστηριότητα». Παρ όλα αυτά κάποιοι επιμένουν στον «παραλογισμό» λειτουργίας του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ και όχι μιας λύσης με ειδικές μονάδες όπως στη Β. Ευρώπη, σε άλλον κατάλληλο χώρο, σύμφωνα με όσα ορίζει η ΕΕ και που θα εγγυάται την υγεία των Κερκυραίων.

Στην Κέρκυρα υπάρχει ήδη πολύ μεγάλη αρνητική εμπειρία. Ο ΧΥΤΑ της Μέσης Κέρκυρας στην περιοχή Τεμπλόνι, που λειτουργεί και δέχεται τα απορρίμματα του μεγαλύτερου μέρους του νησιού είναι απ αυτούς που σ' ένα χρόνο θα είναι και επίσημα παράνομος. Τον περασμένο Φεβρουάριο για σειρά προβλημάτων που δημιουργούνται ήδη σ' αυτόν, επιβλήθηκε στο «Σύνδεσμο Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος» υψηλό πρόστιμο, από υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΔΡ ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΔΗΣ
«Οι ΧΥΤΑ είναι γεμάτοι με ουσίες καρκινογόνες»

«Ο καρκίνος δεν είναι ασθένεια όπως οι άλλες μολυσματικές ασθένειες, όπως π.χ. οι τοξικές βλάβες, που εμφανίζονται πολύ κοντά χρονικά στην αιτία που τις προκαλεί», λέει ο δρ Νίκος Πανδής.

«Δημιουργείται μετά από πολλά χρόνια και γι αυτό εκτός από εξαιρέσεις, όπως ορισμένες λευχαιμίες των παιδιών ή ηπατοβλαστώματα, είναι νόσος των μεγάλης ηλικίας ατόμων.

Καθαρά περιβαλλοντικοί παράγοντες, χημικές ουσίες που εισπνέουμε, μολυσμένες τροφές ή μολυσμένο νερό που καταναλώνουμε, καθώς και η ακτινοβολία δημιουργούν μεταλλάξεις, δηλαδή σοβαρές βλάβες του γενετικού υλικού, των οποίων η σταδιακή συσσώρευση δημιουργεί τον καρκίνο.

Στροφή στην οικολογία
Δεν είναι τυχαία η τάση για οικολογικά προϊόντα, η αποφυγή ραντισμάτων, οι έλεγχοι στο νερό, στην ατμόσφαιρα κ.ά. Στις χωματερές είναι πεταμένα δεκάδες είδη σκουπιδιών που ορισμένα περιέχουν σαφώς καρκινογόνες ουσίες. Γι αυτό χαρακτηρίζω τους ΧΥΤΑ «βραδυφλεγείς καρκινογόνες βόμβες».

Οι καρκινογόνες ουσίες βρίσκονται και αλλού, σε τρόφιμα, ποτά και αέρα, οι παράγοντες συνεχώς αυξάνονται και γι αυτό αυξάνεται και ο καρκίνος. Με τη σωστή αντιμετώπιση των σκουπιδιών όμως, εξαλείφουμε μια πηγή που παράγει καρκίνο!

Παρότι έχει βελτιωθεί πολύ η προσπάθεια έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης με πολλές εξετάσεις, π.χ. τεστ Παπανικολάου για τον καρκίνο της μήτρας, μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού, «ΡSΑ» για τον καρκίνο του προστάτη και πολλά άλλα, πρέπει να δούμε και τις πηγές που προκαλούν τη νόσο.

Δεν θα ήταν πιο ριζοσπαστική η πραγματική πρόληψη αντί της έγκαιρης διάγνωσης; Η απάλειψη των αιτιών που δημιουργούν τον καρκίνο αντί η αντιμετώπιση τους; Καλύτερο είναι», καταλήγει ο καθηγητής Νίκος Πανδής, «να αποφύγει κανείς να δημιουργηθεί μια «φωτιά» παρά να προσπαθεί να τη σβήσει»...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr


Πηγή: ΕΘΝΟΣ ONLINE, 24/5