Παραγωγή καυσίμου από σκουπίδια

Καύσιμα από σκουπίδια είναι τεχνολογικά δυνατό να παραχθούν και στην Ελλάδα, προσφέροντας μ αυτόν τον τρόπο λύση στο κρίσιμο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Την αιχμή της τεχνολογίας όσον αφορά περιβαλλοντικές δράσεις παρουσιάζει η έκθεση Ecoforum στην Ανθούσα Αττικής, οι εκδηλώσεις της οποίας ξεκίνησαν την Παρασκευή και ολοκληρώνονται σήμερα.

Παραγωγή καυσίμου από σκουπίδιαΣτην έκθεση συμμετέχουν εταιρείες που πρωτοστατούν στην Ελλάδα και διεθνώς στην εφαρμογή τεχνολογιών σχετικών με την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση αποβλήτων, την ανακύκλωση.

«Για την προστασία του περιβάλλοντος έχουμε ανάγκη από τεχνολογικές εφαρμογές και δραστηριότητες. Οι εταιρείες που βρίσκονται εδώ έχουν ερευνητικά προγράμματα και αναπτύσσουν σημαντικό περιβαλλοντικό έργο σε πολλούς τομείς» λέει ο Μιχάλης Σταθακόπουλος, αρχισυντάκτης του περιοδικού Ecotec, το οποίο διοργανώνει την έκθεση.

Στην έκθεση, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι κρατικοί φορείς και ανεξάρτητοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν πάνω στις δυνατότητες των εταιρειών να παράγουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Μία από τις πλέον πρωτοπόρες μεθόδους είναι αυτή της παραγωγής καυσίμου από σκουπίδια, που έχει αναπτύξει και εφαρμόζει η εταιρεία «Ηλέκτωρ».

Πρόκειται για μια ειδική τεχνολογία επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων, με τη μέθοδο της βιολογικής ξήρανσης, μέσω της οποίας παράγεται ένα δευτερογενές στερεό καύσιμο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Το ζητούμενο είναι να δημιουργήσεις μονάδες που να μη βασίζονται στις συμβατικές μορφές ενέργειας, οι οποίες είναι κατασπαταλημένες, αλλά να δημιουργήσεις εναλλακτικές πηγές, μια από τις σημαντικότερες είναι η αξιοποίηση των απορριμμάτων», λέει ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας «Ηλέκτωρ», κ. Χρήστος Καραγιάννης.

«Εφόσον έχεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αέρα, ήλιο καθώς και βιομάζα, παράγεις δηλαδή ούτως ή άλλως σκουπίδια, γιατί να τις αφήνεις ανεκμετάλλευτες. Υποκαθιστώντας τα συμβατικά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τους δίνουμε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ ταυτόχρονα μειώνουμε τις εκπομπές σε μονοξείδιο του άνθρακα», επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κοντόπουλος, χημικός μηχανικός, εργαζόμενος στη διεύθυνση ανάπτυξης μεγάλων ενεργειακών έργων της εταιρείας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ ONLINE