«Η Oλοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων, Αποτελεί Μονόδρομο για την Κέρκυρα.»

Στις 11.4.2008, η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, συνοδευόμενη από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, επισκέφθηκε την περιοχή που έχει υποστεί κατολίσθηση εξαιτίας της διάβρωσης του υπεδάφους, όπου είχε την δυνατότητα να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι της εξέφρασαν την μεγάλη τους αγωνία για τους κινδύνους που εγκυμονούν, για τη ζωή και τις περιουσίες τους. Η κα Γκερέκου, συμμεριζόμενη απόλυτα την αγωνία των κατοίκων, επισήμανε πως πρώτη προτεραιότητα όλων, πρέπει να είναι η λήψη όλων εκείνων των μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής και των περιουσιών τους, αλλά και η επιστημονική παρακολούθηση του φαινομένου, ώστε να εκτιμηθεί πλήρως η κατάσταση και να αναζητηθεί η πλέον ενδεδειγμένη αντιμετώπιση του.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το χώρο του Χ.Υ.Τ.Α., στο Τεμπλόνι, όπου για άλλη μια φορά εξέφρασε την ανησυχία της, μα και τους προβληματισμούς της, αναφορικά με το μείζον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νομό. Επίσης, αντάλλαξε απόψεις με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκύπτουν για την περιοχή, αλλά και για τις προοπτικές λειτουργίας του Χ.Υ.ΤΑ., κυρίως ενόψει της έναρξης της Τουριστικής Περιόδου.

Η βουλευτής, σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης, στις 21.4.2008 επισκέφθηκε τη Λευκίμμη, όπου είχε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά της κατασκευής ΧΥΤΑ στη Νότια Κέρκυρα, στο χώρο κατασκευής του έργου. Στην συνάντηση παραβρέθηκε μεγάλος αριθμός κατοίκων, όπου η βουλευτής είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί εκτενώς για τις θέσεις τους. Με τη σειρά της, επανέλαβε τις δικές της θέσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί επανειλημμένα από τον Απρίλιο του 2007, τόσο στον τοπικό τύπο, όσο και μέσω σχετικών επιστολών, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τους παρευρισκόμενους, σχετικά με την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες σε αυτήν, συμφώνησαν πως είναι απόλυτα αναγκαία η επίσπευση των διαδικασιών για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων για όλο το Νομό, η οποία θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και μεθόδους που εφαρμόζονται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, και πλέον σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Μέθοδοι οι οποίες προβλέπουν την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ., με ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, κομποστοπίοιση οργανικών υλών, κ.ο.κ.

Πατήστε για μεγέθυνση
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η βουλευτής, δυστυχώς η Κέρκυρα έχει καθυστερήσει σημαντικά να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με σοβαρές συνέπειες τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για το φυσικό περιβάλλον.
Όμως, έστω και τώρα, αυτή την ύστατη ώρα, η πολιτεία, οι φορείς της αυτοδιοίκησης, μα και το σύνολο των φορέων της Κέρκυρας, έχουμε την ευθύνη, το γρηγορότερο δυνατό, να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, ο οποίος θα ικανοποιεί απόλυτα τις αυτονόητες συνθήκες της προστασίας της δημόσιας υγείας και του φυσικού περιβάλλοντος, τόνισε η κ. Γκερέκου. Προσέθεσε δε, πως πρέπει να γίνει απόλυτα αντιληπτό σε όλους πως αυτή η κατεύθυνση, αποτελεί μονόδρομο για την Κέρκυρα, καθώς είναι ο μόνος τρόπος ώστε να πάψουμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αδιέξοδα τα οποία επιβαρύνουν περιβαλλοντικά την Κέρκυρα, ενώ αποτελούν τροχοπέδη για ένα αξιοπρεπές αναπτυξιακό παρόν και μέλλον.

Η θέση που εξαρχής έχουμε πάρει σχετικά με αυτό το φλέγον ζήτημα, σημείωσε η βουλευτής, επιβεβαιώνετε διαρκώς από τις ίδιες τις εξελίξεις, αλλά και από τις επίσημες θέσεις φορέων. Τόσο το τμήμα Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε., με την σχετική πρόταση που πρόσφατα κατέθεσε, όσο και οι επιταγές της Ε.Ε., βάσει των οποίων έως το 2010 όλοι οι ΧΥΤΑ της χώρας πρέπει να μετατραπούν σε Χ.Υ.Τ.Υ., σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να ευαισθητοποιήσουν το σύνολο της Κερκυραϊκής κοινωνίας, κυρίως όμως τους αρμόδιους φορείς.

Επιπρόσθετα, σε ότι αφορά στην διαχείριση της σημερινής πραγματικότητας, η βουλευτής επανέλαβε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα περιορίσουν το πρόβλημα, λύσεις τις οποίες έχει θέσει υπόψη των αρμόδιων φορέων.

Τέλος, η κα Γκερέκου ενημέρωσε πως βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με Δημάρχους άλλων περιοχών της Ελλάδας οι οποίοι στο παρελθόν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά το πρόβλημα, όπως επίσης και με Επιστημονικές Επιτροπές και Πανεπιστημιακά ιδρύματα, της χώρας, ώστε να υποστηριχθεί η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λύση, για την περίπτωση της Κέρκυρας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το αμέσως επόμενο διάστημα, θα έχει σειρά επαφών με τους αρμόδιους φορείς, του νομού.

Πηγή: www.incorfu.gr

Σχετικά άρθρα:
Η Α. Γκερέκου με τους κατοίκους της Λευκίμμης για το ΧΥΤΑ
Η Διαχείριση Απορριμμάτων στην Κέρκυρα απαιτεί γενναίες αποφάσεις και συνολική αντιμετώπιση