ΧΥΤΑ ή ΧΟΥΝΤΑ

ΧΥΤΑ ή καλλίτερα ΧΟρος ΥγειοΝομικής Ταφής Απορριμμάτων

Καρβουνάρι Θεσπρωτίας. Τυπικό ελληνικό χωριό με ήσυχους κατοίκους, αναγνωρισμένο για την παραδοσιακή γεωργική και κτηνοτροφική δραστηριότητα των κατοίκων του. Η περιοχή γεμάτη κτηνοτρόφους με 17.000 ζωντανά ελευθέρας βοσκής. Πρόβατα, βοοειδή πουλερικά βόσκουν ελεύθερα χαρίζοντας την πολυπόθητη ποιότητα στην διατροφική αλυσίδα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Ο υδροφόρος ορίζοντας πλούσιος, η βλάστηση πανώρια.
Περισσότερος από το μισό πληθυσμό του χωριού μετανάστες στο Βέλγιο και τη Γερμανία τροφοδοτούν την τοπική κοινωνία με τους κόπους και τις ελπίδες ετών. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ.
Από ψηλά φαίνεται ο παραπόταμος του Αχέροντα ο Κοκυτός ποταμός που δημιουργήθηκε από τα δάκρυα των συγγενών αυτών που περνούσαν την Αχερουσία λίμνη.

Καλά όλα αυτά καλά αλλά έχουμε και τα σκουπίδια που παράγουμε εμείς οι ίδιοι.

Οι μετέχοντες στο Δημοτικό Συμβούλιο του Καρβουναρίου, αντιλαμβανόμενοι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, έστω και με απαξιωμένους οικολογικά μεθόδους, συναίνεσαν στην δημιουργία και εγκατάσταση ενός ΧΥΤΑ για 5 χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες και των γειτονικών δήμων. Πρότειναν μία θέση που θα δημιουργούσε τα ελάχιστα προβλήματα στην βιολογική και οικονομική ζωή των κατοίκων.

Δυστυχώς όμως μαζί με αυτά τα σκουπίδια έχουμε και τα άλλα, αυτά της αυθαιρεσίας, των ψεύτικων πολιτικών δηλώσεων και υποσχέσεων, των εκβιασμών αυτών που παράγουν οι συστηματοκράτες και οι καρεκλοκένταυροι, κυρίως αυτοί που δεν έχουν ιδέα για την φυσική κατάσταση και τα ουσιαστικά προβλήματα της περιφέρειας και των κατοίκων της αφού δεν τους έζησαν ποτέ. Το μόνο που γνωρίζουν είναι πως να αναρριχηθούν και να κομπορρημονήσουν για επιτυχία που εκφράζεται σε ποσοστά εκταμίευσης από τα πλαίσια στήριξης της Ε.Ε. Από εκεί και μετά «γαία πυρί μειχθήτω».

«Χωριάτες τολμήσατε να είστε λογικοί και συναινετικοί; Κακό του κεφαλιού σας» Εμείς οι ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ άρχοντες(?) που είχαμε και έχουμε τα μέσα και φθάσαμε έως εδώ, (Περιφερειάρχης και ο τότε Γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σημερινό στέλεχος του υπουργείου Βιομηχανίας) σας γράφουμε μαζί με τη λογική και τα επιστημονικά στοιχεία στα παλιά μας τα παπούτσια.
Εμείς ξέρουμε καλλίτερα. Τι 5 τι 20 χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ; Αφού δεχθήκατε το διαδημοτικό, γιατί να μη γίνει διανομαρχιακό; Γιατί να τρέχουνε τα απορριμματοφόρα εκεί που θέλετε εσείς; Καλλίτερα λίγες εκατοντάδες μέτρα από το χωριό του Καρβουναρίου, μέσα στους βοσκότοπους, να μην έχουμε παραπάνω έξοδα, και θεωρηθεί το έργο μη επιλέξιμο ή να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός «... πράγμα που δεν συμβιβάζεται με τους υφιστάμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Τι χρειάζεται; Προσήλωση στις μεθόδους μας για να δείξουμε ποίοι κάνουν κουμάντο με τρόπο αριστοτεχνικό. Θα υποσχεθούμε διορισμούς των άνεργων νέων της περιοχής, όπως κάναμε και με το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Δυτική Μακεδονία, Θα απειλήσουμε με εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους τους μικροεπαγγελματίες με ανώνυμα τηλεφωνήματα αφού ο βουλευτής μας έχει τα μέσα στο υπουργείο οικονομικών, θα εκφοβίσουμε τους κατοίκους με πλαστές κατηγορίες και μόνιμη εγκατάσταση των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής θα στείλουμε και 10.000 € στον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού. Έτσι θα κατευνάσουμε τις αντιδράσεις των χωριατών.

Βέβαια χρειάζεται να γκρεμίσουμε μία εκκλησία και να κλείσουμε τις πηγές που αρδεύεται το χωριό Προδρόμι με 1.000 περίπου κατοίκους. Είναι σημαντικό επίσης να αδιαφορήσουμε για τα πολυάριθμα πηγάδια και τις γεωτρήσεις ιδιωτικής ή γεωργικής χρήσης που περιβάλλουν τη θέση του ΧΥΤΑ.
Επίκαιρο θέμα τώρα που ξεκίνησε η καμπάνια για την εξοικονόμηση νερού. Τι λέει ο Σιούφας στα Μεσογειακά συνέδρια και οι άλλοι «πολιτικοί ειδικοί» για την προστασία του περιβάλλοντος; Στα παλιά μας τα παπούτσια.
Θα προχωρήσουμε με συνοδεία των περιπολικών το έργο για να το φθάσουμε σε ποσοστό εγκατάστασης 60% εξασφαλίζοντας συνεχείς, όσο παίρνει, αναβολές εκδίκασης από το Συμβούλιο Επικρατείας για να τους φέρουμε προ τετελεσμένου γεγονότος.

Αυτές είναι οι άκρως επιστημονικές τεχνικές που στηρίζουν τις αναξιόπιστες μελέτες για την πραγματοποίηση των εμπνευσμένων στόχων και την προστασία του περιβάλλοντος. Όχι παίζουμε!

Αντιπροσωπία των κατοίκων συναντήθηκε ακόμη μία φορά με τον Περιφερειάρχη.

Προσπάθησαν να υπογραμμίσουν και να ρωτήσουν για ορισμένα δεδομένα.
Είναι λογικό, για παράδειγμα, ο ποταμός Αχέροντας και οι παραπόταμοι του Κωκυτός και Βουβοπόταμος να αποτελούν φυσικούς τόπους «εξαιρετικού κάλλους» σύμφωνα με τον νόμο που αναφέρεται στον ΦΕΚ 7/Β της 13ης Ιανουαρίου 1977 και σήμερα να εγκαθίσταται ΧΥΤΑ σε μία θέση που βρίσκεται δίπλα στην υδροκριτική γραμμή μιας κοιλάδας σχήματος V που αντιστοιχεί με μία από τις μικρές διακλαδώσεις του Κωκυτού ποταμού; ( Το 1977 όμως δεν υπήρχε Μπέζας ούτε Μουσουρούλης. )

Προσπάθησαν να ζητήσουν ακόμη μια ακόμη απλή διευκρίνηση.
Στην Γενική περιγραφή του έργου στην παράγραφο 1.1 του πρώτου κεφαλαίου αναφέρεται πως η ετήσια χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου είναι 36.218 τόνοι αποβλήτων.
Στο κεφάλαιο 10 ( Επιπτώσεις στο περιβάλλον και μέτρα για την αντιμετώπισή τους) στην παράγραφο 10.4.6. αναφέρεται ότι το μέσο ημερήσιο φορτίο απορριμμάτων που θα εισέρχεται στο ΧΥΤΑ εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 237 τόνων.
Δηλαδή ετήσιο φορτίο απορριμμάτων ( 237 Χ 365 ημέρες ) 86.505. τόνοι. ( Δυστυχώς παράγουμε απορρίμματα και τις αργίες ). Η ποσότητα αυτή που επαναλαμβάνεται σε διάφορα μέρη της μελέτης είναι υπερδιπλάσια αυτής που προβλέπεται στην προαναφερθείσα παράγραφο 1.1 του πρώτου κεφαλαίου της διάτρητα επιστημονικώς μελέτης.
Υπήρξε απάντηση;
222 σελίδες είναι η μελέτη διαρθρωμένη σε 10 κεφάλαια. «Ο νοών νοήτω»


«Δεχθείτε την πραγματοποίηση του έργου γιατί αυτό θα γίνει είτε το θέλετε είτε όχι με την συνοδεία των ΜΑΤ και θα λειτουργήσει επίσης με την παρουσία των ΜΑΤ» ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη γιατί εκτός από τις 222 σελίδες της μελέτης υπάρχει και μία τρισέλιδη επιστολή του κ. Κ. Μουσουρούλη προσθέτουμε εμείς.
Να ένα απόσπασμα από την 3η σελίδα της επιστολής αυτής στον Γενικό γραμματέα της περιφέρειας Ηπείρου κο Δ. Πανοζάχο με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου 2005 και Α.Π. 330 με θέμα «Πρόοδος Έργων Ταμείου Συνοχής»

«... Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο παραλήπτης της παρούσας επιστολής αναλαμβάνει και πολιτική ευθύνη τήρησης των κανόνων κατά την υλοποίηση των έργων του. Ως εκ τούτου σας καλώ να καταστήσετε προσωπικά υπεύθυνους τους αρμόδιους συνεργάτες σας και να τους ενημερώσετε ότι σε περίπτωση απώλειας Κοινοτικών πόρων θα αναζητηθούν ευθύνες.
Η παρούσα επιστολή μου διαβιβάζεται και στις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές, από τις οποίες ζητώ πλήρη δραστηριοποίηση για την τήρηση των ανωτέρω κανόνων. Δραστηριοποίηση προληπτικού, συμβουλευτικού αλλά και κατασταλτικού χαρακτήρα. Και βεβαίως απαραίτητη κρίνεται η άμεση ενημέρωση μου για τα προβλήματα που εντοπίζονται ή εκτιμάται ότι θα προκύψουν.»


Η επιστολή ευρίσκεται στα χέρια μου και στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για την αμεσότητα και την αποτελεσματικότητα της διοικητικής δεινότητας διορισμένων ταγών. Την έδειξα σε μερικούς φίλους δημοσιογράφους και πολιτικούς στις Βρυξέλλες που ζω. «Έχει υπογράψει την πολιτική του καταδίκη με την επιστολή του αυτή» σχολίασαν.

Αυτά έχουν σημασία για τους ενσυνείδητα και πολιτικά σκεπτόμενους το μακροχρόνιο συμφέρον της πατρίδας εκλεγόμενους πολίτες. Αυτούς που την όποια αποστολή τους την κοσμούν με όραμα. Τι να έχει υπογράψει την πολιτική του καταδίκη. Μήπως εκλέχθηκε; Από υπάλληλος στην ευρωπαϊκή επιτροπή ξεκίνησε, στην περιφέρεια δούλευε, τον Φώλια όταν ήταν ευρωβουλευτής γνώρισε και σήμερα με άδεια άνευ αποδοχών από την commission προσφέρει τις «πολύτιμες» ανεγκέφαλες υπηρεσίες τους στα υπουργεία που των τοποθετούν καλλιεργώντας όλο και περισσότερο την αλαζονεία που χαρακτηρίζει το σινάφι του. Αλίμονο.

Ιωάννης Παπαδόπουλος του Χρήστου