Σοκ προκάλεσε το ρεπορτάζ της τηλεοπτικής εκπομπής Τηλεσόκ του κ. Τρύφωνα Βέργη στον τηλεοπτικό σταθμό Τηλεκέρκυρα την Τρίτη 8 Απριλίου για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Οι εικόνες που προβλήθηκαν για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό κανάλι, έδειξαν τις κακοτεχνίες του ΧΥΤΑ και την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που έχει επιφέρει. Έδειξαν πόσο απέχουν από την πραγματική αλήθεια αυτά που μας λένε οι αρμόδιοι φορείς μας.
Η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι οι τοπικοί μας άρχοντες νοιάζονται δήθεν για την υγεία των κατοίκων της Κέρκυρας και όχι για τα χρήματα που θα μπορούσαν να βάλουν στις τσέπες τους από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι τέτοιο λοιπόν θέλουν να κάνουν τώρα και στη Λευκίμμη. Εκεί οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια και ο ΧΥΤΑ Νότου αφού ακολουθούνται οι ίδιες ακριβώς μεθοδεύσεις. Εξάλλου, η ίδια κατασκευαστική εταιρία που κατασκεύασε το τερατούργημα στο Τεμπλόνι (ΔΟΜΟΚΑΤ) έχει αναλάβει και τη ν κατασκευή του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.
Ο κ. Βέργης μέσα από την εκπομπή του για μία ακόμη φορά έστειλε σκληρά μηνύματα στους άμεσα υπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατεί. Ειδικότερα για τον Γενικό Γραμματέα της Π.Ι.Ν. και τον Νομάρχη Κέρκυρας είπε τα εξής:
«Αποφασίζουμε και διατάζουμε…. 3 Απριλίου λοιπόν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων - δεν ξέρω ειλικρινά κύριε Γενικέ αν έχετε πάει και έχετε επισκεφτεί το ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Δεν απόρησα για την έγκριση την οποία δώσατε, απόρησα όμως όταν την επόμενη μέρα ο δικός μας Νομάρχης, ο άνθρωπός μας, ο Στέφανος Πουλημένος, αμέσως την επόμενη δίνει μία παράταση για 2 χρόνια.
Αγαπητέ κύριε Νομάρχη, θα θελα να σε ρωτήσω για τις ευαισθησίες που έχεις επειδή έχεις και εσύ οικογένεια, έχεις και μικρά παιδιά, θα ‘θελα να σε ρωτήσω πότε επισκέφτηκες αυτό το χώρο που λέγετε ΧΥΤΑ Τεμπλονίου; Αν είδες το τι έχει ακριβώς γίνει εκεί , και εδώ θα ‘θελα να πω το εξής, δεν μιλάω για την κατασκευή εάν έγινε σωστά ή όχι, θα ρθουμε και θα τα πούμε εκεί, μιλάω για την κατάσταση που βρίσκετε σήμερα. Την επισκέφτηκες κύριε Νομάρχη; Επήγες να δεις κύριε Νομάρχη τι γίνετε εκεί; Ή επειδή φοβόμαστε μία βόμβα η οποία θα εκραγεί στο νησί λέμε δεν βαριέσαι ας μην εκραγεί στο τάδε σημείο ας εκραγεί εκεί που γίνονται οι κατολισθήσεις εκεί που ακόμα και χθες το βράδυ ανοίχτηκε ένα όρυγμα με διάμετρο τουλάχιστον 10-12 μέτρα και βάθος 100, 100 μέτρα για να δούμε πόσο συμπυκνωμένο είναι αυτό το έδαφος, για να δούμε πόσο κρατάει αυτά τα απόβλητα και αν πραγματικά αυτό το έδαφος είναι ικανό να συγκρατήσει τα απόβλητα από τις καταστραμμένες μεμβράνες, δεν το λέω εγώ το λένε οι ίδιοι από την κακή διαχείριση που έγινε του έργου. Βέβαια, θα μου πεις Βέργη, ότι κάποιοι άλλοι ήτανε πρόεδροι του Συνδέσμου, κάποιοι άλλοι ήτανε Νομάρχες και σήμερα έρχεται ο Μικάλεφ και ο Πουλημένος να λύσει το πρόβλημα, το οποίο δεν δημιούργησαν αυτοί, συνεχίζουν όμως αυτοί γιατί θέλουν να μεταφέρουν την βόμβα που έχουν στα χέρια τους στα χέρια κάποιων άλλων, αλλά αυτοί οι άλλοι είμαστε εμείς και οι οικογένειες μας.»
Προς τον κύριο Μικάλεφ έκανε την εξής ερώτηση:
«Ποιος σας είπε κ. Μικάλεφ ότι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου, έτσι όπως τον καταντήσατε;»
Χαρακτηριστικά ήταν επίσης και αποσπάσματα από εισηγήσεις/εκθέσεις διαφόρων επιστημόνων. Απόσπασμα από την εισήγηση του συνταξιούχου γεωπόνου κ. Κάντα και πρώην διευθυντή του ινστιτούτου ελαίας:
«Οι παραγόμενες διοξίνες ιδιαίτερα επικίνδυνοι παράγοντες για την ανθρώπινη υγεία, μεταφέρονται με το αέρα σε μεγάλες αποστάσεις για να σκορπιστούν αδιάκριτα παντού. Μετρήσεις σε φυτά που αναπτύχτηκαν σε εδάφη μολυσμένα με διοξίνες, έδηξαν ότι ο ρυπογόνος παράγοντας απορροφάτε κει μεταφέρετε μέσα στα φυτά. Τα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, χρώμιο, κοβάλτιο είναι επικίνδυνες τοξικές ουσίες με επιβλαβείς επιδράσεις σε ζωντανούς οργανισμούς.»
Στην έκθεσή του ο Παιδίατρος κ. Σαβανής, μετά από αναλύσεις νερού, ελαιόλαδου κα χώματος αναφέρει:
«Οι παιδικοί οργανισμοί επιβαρύνονται, κινδυνεύουν τώρα! Και όπως ήδη ανέφερα, ορισμένες από τις τοξικές ουσίες η ενέργεια είναι αθροιστική . Για αυτό όλοι θα πρέπει να κινηθούμε σαν ένα πολεμικό συναγερμό για να μειωθεί ο κίνδυνος για την παιδική τουλάχιστον ηλικία που στο τέλος τέλος απειλείτε άδικα αφού είναι η μόνη κοινωνική ομάδα που δεν ευθύνεται για το ότι φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση του ΧΥΤΑ.»
Αξιοσημείωτος ήταν επίσης και ο επίλογος του κ. Κουρή Σπύρου Αρχιτέκτων, Μηχανικός, Χωροτάκτης.
«Κ. Βέργη, τα σκουπίδια γίνανε ο καθρέφτης της μικρής κοινωνίας μας, τα σκουπίδια δείξανε το “Who is who”, οι μάσκες πέσανε, ο καθένας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Στα σκουπίδια άνθισε το ομορφότερο λουλούδι, κάτω στη Λευκίμμη, και το λουλούδι αυτό έχει όνομα και λέγεται «κίνημα». Η Λευκίμμη αυθόρμητα οργανώθηκε σε ένα υπέροχο κίνημα, ένα μαζικό κίνημα πολιτών. Ο Λευκιμμιώτης πια είναι ενεργός πολίτης, αυτή τη στιγμή διδάσκει πολιτικό ήθος, πολιτική πρακτική, «ο ξυπόλητος διδάσκει τον πολιτισμένο», «ο πολιτισμένος συνωμοτεί εναντίον του ξυπόλητου», τον θυσίασε εν ψυχρώ. Συμβαίνουν όλα αυτά στην μικρή μας κοινωνία;
Δυστυχώς, το πρόβλημα κ. Βέργη, πρωτίστως κοινωνικό, δεν λύνεται έξω από την κοινωνία. ‘Όλοι οι θεσμικοί δώσανε τις λύσεις που μπορούσανε να δώσουνε, δώσανε τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ετοιμάζουνε τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Η Ευρώπη μιλάει για ΧΥΤΗ, βάζει πρόκριμα, δίνει τα χρήματά της για να γίνει ΧΥΤΗ. Λέει στη απόφαση το 2003 να ολοκληρωθεί η εναλλακτική διαχείρηση σκουπιδιών και το 2004 αναπτύσσει εφαρμογή ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας έτσι ώστε από το ξεκίνημά του να είναι ΧΥΤΗ, όχι προοδευτικά να εξελιχθεί σε ΧΥΤΗ. Κάποιοι εκταμιεύουν αυτά τα χρήματα στα πλαίσια αυτής της απόφασης ή μάλλον δεν τα εκταμιεύουν. Ο εργολάβος θέλει χρήματα, έκανε έργο, χρήματα δεν παίρνει. Πού οφείλεται αυτό;
Το πρόβλημα έχει πάρα πολλές αντιφάσεις, οι αντιφάσεις αυτές σκεπάζονται. Όχι μόνο σκεπάζονται αλλά επικαθορίζονται εκ των άλλων οι σχέσεις και οι ενέργειες. Έχουμε την απόφαση του κ. Νομάρχη. Ο κ. Νομάρχης είχε δηλώσει αυτά που δήλωσε. Γιατί προβαίνει σε μια τέτοια απόφαση; Γιατί εγκαταλείπει τη γνωστή τακτική και ήθος; Μήπως η πίεση που δέχεται είναι ισχυρότερη; Ο Αστυνομικός διευθυντής προκάλεσε τη σύσκεψη των φορέων, είναι νέος εις τη θέση, μήπως δέχεται και ο κ. Αστυνομικός διευθυντής ανάλογες πιέσεις και τι κάνουν οι υπόλοιποι; Ο κ. Περιφερειάρχης εκδίδει αυτή την απόφαση, τη γνωστή απόφαση που συζητήσαμε. Τι λέει το θέμα; Τροποποιεί την απαριθμεί 111210/5-8-98 απόφαση για έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Από το βήμα αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στον κ. Περιφερειάρχη και να ρωτήσω ταπεινά: τροποποιείται μία μη υφιστάμενη απόφαση; Το 2002 το Νομαρχιακό Συμβούλιο απεφάσισε θα την επαναλάβει. Το έπραξε; Προφανώς όχι. Άρα για ποια τροποποίηση μιλάμε; Μας διαφεύγει η γνωστή απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, όχι επειδή αυτή η χωροθέτηση ήτανε καθεαυτή παράνομη αλλά επειδή το σχέδιο διαχείρισης ήτανε παράνομο. Και όταν το σχέδιο διαχείρισης είναι παράνομο, παράνομα είναι και όλα τα προϊόντα του, όχι μόνο ο ΧΥΤΑ Βόρειας Κέρκυρας και αυτό μπορεί να προσβληθεί, ας παρήλθαν περίπου 10 χρόνια. Διότι εξ αντανακλάσεως, η επόμενη πράξη δηλ. αυτή, εφόσον προσβληθεί, δίνει πρόσβαση στον φορέα, στο ΣτΕ να κρίνει και την αιτία για την οποία προσβάλλεται.
Πραγματικά έχουμε χάσει τον έλεγχο σε αυτήν εδώ την κοινωνία. Μιλάμε για ένα ΧΥΤΑ στη Νότιο Κέρκυρα και δεν μπορούμε να προωθήσουμε το έργο. Θεωρώ ότι οι αρμόδιοι είναι σε πλήρη σύγχυση. Θέλουν να γίνει ο ΧΥΤΑ; Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί δεν προχωρούν; Δεν θέλουν; Ε, ας σταματήσει αυτό το θέατρο. Κάποτε καταστρατήγησαν τα πάντα. Ένα ποτάμι βγαίνει στο δρόμο μας, είναι πάρα πολύ απλό, το καταργούμε. Ένα δάσος βρίσκεται μπροστά μας, το διαγράφουμε. Έχουμε νερά κάτω, σ’ ένα διάτρητο υπέδαφος, το κάνουμε στεγανό. Οι μελέτες μιλάνε για ενιαίο στεγανό στρώμα, το οποίο αποτελεί εγγύηση. Δυστυχώς, δεν μπορούμε με διοικητικές αποφάσεις, με καταστρατηγήσεις, με πλαστογραφήσεις, να αντιμετωπίσουμε το στοιχείο. Το στοιχείο θα μας εκδικηθεί, έγινε ο απομηχανής θεός. Όταν η σκαπάνη ή μάλλον η τσάπα έβαλε χέρι στην πηγή, η πηγή έβγαλε νερό και το νερό ανεβαίνει στα ανάντη, στα ψηλά. Πού θα φτάσει αυτή η ιστορία; Σε ποιο πολιτισμό ζούμε;
Δεν θέλω να σχολιάσω παραπέρα, θέλω μόνο να κλείσω με μία έκκληση προς την ίδια την κοινωνία μας: το κίνημα της Λευκίμμης να επεκταθεί. Αν μέσα στη όλη διαδικασία δεν μπει συνολικά η κοινωνία, δεν μπορούμε να κερδίσουμε στο δίκαιο, δεν μπορούμε να σώσουμε την κοινωνία μας, δεν μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία, την οικονομία. Πάμε για καταστροφή, για προγραμματισμένη καταστροφή.
Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που προκαλεί αυτό όλο το τράνταγμα, τον τριγμό στα θεμέλια. Ποιο πρόβλημα έχει λύσει η Κερκυραϊκή κοινωνία εκ των ημερών μας, το οικιστικό, το χωροταξικό, το παραγωγικό, το τουριστικό, ποιο πρόβλημα; Θέλει γενική αναθεώρηση το όλο σύστημα. Θέλει η κοινωνία να μπει μέσα στο παιχνίδι γιατί το όλο πρόβλημα είναι κοινωνικό και οφείλει ο πολίτης από παθητικό στοιχείο να γίνει ενεργός πολίτης. Εύχομαι να επιτευχθεί προκειμένου να προχωρήσουμε σ’ έναν άλλο δρόμο.»
Δείτε το βίντεο από την εκπομπή της Τρίτης 8 Απριλίου για τους ΧΥΤΑ Λευκίμμης και Τεμπλονίου:
Α Μέρος
Β Μέρος
Η κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα σε όλους αυτούς που πιστεύουν ότι οι τοπικοί μας άρχοντες νοιάζονται δήθεν για την υγεία των κατοίκων της Κέρκυρας και όχι για τα χρήματα που θα μπορούσαν να βάλουν στις τσέπες τους από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι τέτοιο λοιπόν θέλουν να κάνουν τώρα και στη Λευκίμμη. Εκεί οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια και ο ΧΥΤΑ Νότου αφού ακολουθούνται οι ίδιες ακριβώς μεθοδεύσεις. Εξάλλου, η ίδια κατασκευαστική εταιρία που κατασκεύασε το τερατούργημα στο Τεμπλόνι (ΔΟΜΟΚΑΤ) έχει αναλάβει και τη ν κατασκευή του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.
Ο κ. Βέργης μέσα από την εκπομπή του για μία ακόμη φορά έστειλε σκληρά μηνύματα στους άμεσα υπεύθυνους για την κατάσταση που επικρατεί. Ειδικότερα για τον Γενικό Γραμματέα της Π.Ι.Ν. και τον Νομάρχη Κέρκυρας είπε τα εξής:
«Αποφασίζουμε και διατάζουμε…. 3 Απριλίου λοιπόν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων - δεν ξέρω ειλικρινά κύριε Γενικέ αν έχετε πάει και έχετε επισκεφτεί το ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου. Δεν απόρησα για την έγκριση την οποία δώσατε, απόρησα όμως όταν την επόμενη μέρα ο δικός μας Νομάρχης, ο άνθρωπός μας, ο Στέφανος Πουλημένος, αμέσως την επόμενη δίνει μία παράταση για 2 χρόνια.
Αγαπητέ κύριε Νομάρχη, θα θελα να σε ρωτήσω για τις ευαισθησίες που έχεις επειδή έχεις και εσύ οικογένεια, έχεις και μικρά παιδιά, θα ‘θελα να σε ρωτήσω πότε επισκέφτηκες αυτό το χώρο που λέγετε ΧΥΤΑ Τεμπλονίου; Αν είδες το τι έχει ακριβώς γίνει εκεί , και εδώ θα ‘θελα να πω το εξής, δεν μιλάω για την κατασκευή εάν έγινε σωστά ή όχι, θα ρθουμε και θα τα πούμε εκεί, μιλάω για την κατάσταση που βρίσκετε σήμερα. Την επισκέφτηκες κύριε Νομάρχη; Επήγες να δεις κύριε Νομάρχη τι γίνετε εκεί; Ή επειδή φοβόμαστε μία βόμβα η οποία θα εκραγεί στο νησί λέμε δεν βαριέσαι ας μην εκραγεί στο τάδε σημείο ας εκραγεί εκεί που γίνονται οι κατολισθήσεις εκεί που ακόμα και χθες το βράδυ ανοίχτηκε ένα όρυγμα με διάμετρο τουλάχιστον 10-12 μέτρα και βάθος 100, 100 μέτρα για να δούμε πόσο συμπυκνωμένο είναι αυτό το έδαφος, για να δούμε πόσο κρατάει αυτά τα απόβλητα και αν πραγματικά αυτό το έδαφος είναι ικανό να συγκρατήσει τα απόβλητα από τις καταστραμμένες μεμβράνες, δεν το λέω εγώ το λένε οι ίδιοι από την κακή διαχείριση που έγινε του έργου. Βέβαια, θα μου πεις Βέργη, ότι κάποιοι άλλοι ήτανε πρόεδροι του Συνδέσμου, κάποιοι άλλοι ήτανε Νομάρχες και σήμερα έρχεται ο Μικάλεφ και ο Πουλημένος να λύσει το πρόβλημα, το οποίο δεν δημιούργησαν αυτοί, συνεχίζουν όμως αυτοί γιατί θέλουν να μεταφέρουν την βόμβα που έχουν στα χέρια τους στα χέρια κάποιων άλλων, αλλά αυτοί οι άλλοι είμαστε εμείς και οι οικογένειες μας.»
Προς τον κύριο Μικάλεφ έκανε την εξής ερώτηση:
«Ποιος σας είπε κ. Μικάλεφ ότι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ του Τεμπλονίου, έτσι όπως τον καταντήσατε;»
Χαρακτηριστικά ήταν επίσης και αποσπάσματα από εισηγήσεις/εκθέσεις διαφόρων επιστημόνων. Απόσπασμα από την εισήγηση του συνταξιούχου γεωπόνου κ. Κάντα και πρώην διευθυντή του ινστιτούτου ελαίας:
«Οι παραγόμενες διοξίνες ιδιαίτερα επικίνδυνοι παράγοντες για την ανθρώπινη υγεία, μεταφέρονται με το αέρα σε μεγάλες αποστάσεις για να σκορπιστούν αδιάκριτα παντού. Μετρήσεις σε φυτά που αναπτύχτηκαν σε εδάφη μολυσμένα με διοξίνες, έδηξαν ότι ο ρυπογόνος παράγοντας απορροφάτε κει μεταφέρετε μέσα στα φυτά. Τα βαρέα μέταλλα όπως μόλυβδος, υδράργυρος, κάδμιο, χρώμιο, κοβάλτιο είναι επικίνδυνες τοξικές ουσίες με επιβλαβείς επιδράσεις σε ζωντανούς οργανισμούς.»
Στην έκθεσή του ο Παιδίατρος κ. Σαβανής, μετά από αναλύσεις νερού, ελαιόλαδου κα χώματος αναφέρει:
«Οι παιδικοί οργανισμοί επιβαρύνονται, κινδυνεύουν τώρα! Και όπως ήδη ανέφερα, ορισμένες από τις τοξικές ουσίες η ενέργεια είναι αθροιστική . Για αυτό όλοι θα πρέπει να κινηθούμε σαν ένα πολεμικό συναγερμό για να μειωθεί ο κίνδυνος για την παιδική τουλάχιστον ηλικία που στο τέλος τέλος απειλείτε άδικα αφού είναι η μόνη κοινωνική ομάδα που δεν ευθύνεται για το ότι φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση του ΧΥΤΑ.»
Αξιοσημείωτος ήταν επίσης και ο επίλογος του κ. Κουρή Σπύρου Αρχιτέκτων, Μηχανικός, Χωροτάκτης.
«Κ. Βέργη, τα σκουπίδια γίνανε ο καθρέφτης της μικρής κοινωνίας μας, τα σκουπίδια δείξανε το “Who is who”, οι μάσκες πέσανε, ο καθένας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Στα σκουπίδια άνθισε το ομορφότερο λουλούδι, κάτω στη Λευκίμμη, και το λουλούδι αυτό έχει όνομα και λέγεται «κίνημα». Η Λευκίμμη αυθόρμητα οργανώθηκε σε ένα υπέροχο κίνημα, ένα μαζικό κίνημα πολιτών. Ο Λευκιμμιώτης πια είναι ενεργός πολίτης, αυτή τη στιγμή διδάσκει πολιτικό ήθος, πολιτική πρακτική, «ο ξυπόλητος διδάσκει τον πολιτισμένο», «ο πολιτισμένος συνωμοτεί εναντίον του ξυπόλητου», τον θυσίασε εν ψυχρώ. Συμβαίνουν όλα αυτά στην μικρή μας κοινωνία;
Δυστυχώς, το πρόβλημα κ. Βέργη, πρωτίστως κοινωνικό, δεν λύνεται έξω από την κοινωνία. ‘Όλοι οι θεσμικοί δώσανε τις λύσεις που μπορούσανε να δώσουνε, δώσανε τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ετοιμάζουνε τον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Η Ευρώπη μιλάει για ΧΥΤΗ, βάζει πρόκριμα, δίνει τα χρήματά της για να γίνει ΧΥΤΗ. Λέει στη απόφαση το 2003 να ολοκληρωθεί η εναλλακτική διαχείρηση σκουπιδιών και το 2004 αναπτύσσει εφαρμογή ο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας έτσι ώστε από το ξεκίνημά του να είναι ΧΥΤΗ, όχι προοδευτικά να εξελιχθεί σε ΧΥΤΗ. Κάποιοι εκταμιεύουν αυτά τα χρήματα στα πλαίσια αυτής της απόφασης ή μάλλον δεν τα εκταμιεύουν. Ο εργολάβος θέλει χρήματα, έκανε έργο, χρήματα δεν παίρνει. Πού οφείλεται αυτό;
Το πρόβλημα έχει πάρα πολλές αντιφάσεις, οι αντιφάσεις αυτές σκεπάζονται. Όχι μόνο σκεπάζονται αλλά επικαθορίζονται εκ των άλλων οι σχέσεις και οι ενέργειες. Έχουμε την απόφαση του κ. Νομάρχη. Ο κ. Νομάρχης είχε δηλώσει αυτά που δήλωσε. Γιατί προβαίνει σε μια τέτοια απόφαση; Γιατί εγκαταλείπει τη γνωστή τακτική και ήθος; Μήπως η πίεση που δέχεται είναι ισχυρότερη; Ο Αστυνομικός διευθυντής προκάλεσε τη σύσκεψη των φορέων, είναι νέος εις τη θέση, μήπως δέχεται και ο κ. Αστυνομικός διευθυντής ανάλογες πιέσεις και τι κάνουν οι υπόλοιποι; Ο κ. Περιφερειάρχης εκδίδει αυτή την απόφαση, τη γνωστή απόφαση που συζητήσαμε. Τι λέει το θέμα; Τροποποιεί την απαριθμεί 111210/5-8-98 απόφαση για έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Από το βήμα αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στον κ. Περιφερειάρχη και να ρωτήσω ταπεινά: τροποποιείται μία μη υφιστάμενη απόφαση; Το 2002 το Νομαρχιακό Συμβούλιο απεφάσισε θα την επαναλάβει. Το έπραξε; Προφανώς όχι. Άρα για ποια τροποποίηση μιλάμε; Μας διαφεύγει η γνωστή απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, όχι επειδή αυτή η χωροθέτηση ήτανε καθεαυτή παράνομη αλλά επειδή το σχέδιο διαχείρισης ήτανε παράνομο. Και όταν το σχέδιο διαχείρισης είναι παράνομο, παράνομα είναι και όλα τα προϊόντα του, όχι μόνο ο ΧΥΤΑ Βόρειας Κέρκυρας και αυτό μπορεί να προσβληθεί, ας παρήλθαν περίπου 10 χρόνια. Διότι εξ αντανακλάσεως, η επόμενη πράξη δηλ. αυτή, εφόσον προσβληθεί, δίνει πρόσβαση στον φορέα, στο ΣτΕ να κρίνει και την αιτία για την οποία προσβάλλεται.
Πραγματικά έχουμε χάσει τον έλεγχο σε αυτήν εδώ την κοινωνία. Μιλάμε για ένα ΧΥΤΑ στη Νότιο Κέρκυρα και δεν μπορούμε να προωθήσουμε το έργο. Θεωρώ ότι οι αρμόδιοι είναι σε πλήρη σύγχυση. Θέλουν να γίνει ο ΧΥΤΑ; Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί δεν προχωρούν; Δεν θέλουν; Ε, ας σταματήσει αυτό το θέατρο. Κάποτε καταστρατήγησαν τα πάντα. Ένα ποτάμι βγαίνει στο δρόμο μας, είναι πάρα πολύ απλό, το καταργούμε. Ένα δάσος βρίσκεται μπροστά μας, το διαγράφουμε. Έχουμε νερά κάτω, σ’ ένα διάτρητο υπέδαφος, το κάνουμε στεγανό. Οι μελέτες μιλάνε για ενιαίο στεγανό στρώμα, το οποίο αποτελεί εγγύηση. Δυστυχώς, δεν μπορούμε με διοικητικές αποφάσεις, με καταστρατηγήσεις, με πλαστογραφήσεις, να αντιμετωπίσουμε το στοιχείο. Το στοιχείο θα μας εκδικηθεί, έγινε ο απομηχανής θεός. Όταν η σκαπάνη ή μάλλον η τσάπα έβαλε χέρι στην πηγή, η πηγή έβγαλε νερό και το νερό ανεβαίνει στα ανάντη, στα ψηλά. Πού θα φτάσει αυτή η ιστορία; Σε ποιο πολιτισμό ζούμε;
Δεν θέλω να σχολιάσω παραπέρα, θέλω μόνο να κλείσω με μία έκκληση προς την ίδια την κοινωνία μας: το κίνημα της Λευκίμμης να επεκταθεί. Αν μέσα στη όλη διαδικασία δεν μπει συνολικά η κοινωνία, δεν μπορούμε να κερδίσουμε στο δίκαιο, δεν μπορούμε να σώσουμε την κοινωνία μας, δεν μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία, την οικονομία. Πάμε για καταστροφή, για προγραμματισμένη καταστροφή.
Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που προκαλεί αυτό όλο το τράνταγμα, τον τριγμό στα θεμέλια. Ποιο πρόβλημα έχει λύσει η Κερκυραϊκή κοινωνία εκ των ημερών μας, το οικιστικό, το χωροταξικό, το παραγωγικό, το τουριστικό, ποιο πρόβλημα; Θέλει γενική αναθεώρηση το όλο σύστημα. Θέλει η κοινωνία να μπει μέσα στο παιχνίδι γιατί το όλο πρόβλημα είναι κοινωνικό και οφείλει ο πολίτης από παθητικό στοιχείο να γίνει ενεργός πολίτης. Εύχομαι να επιτευχθεί προκειμένου να προχωρήσουμε σ’ έναν άλλο δρόμο.»
Δείτε το βίντεο από την εκπομπή της Τρίτης 8 Απριλίου για τους ΧΥΤΑ Λευκίμμης και Τεμπλονίου:
Α Μέρος
Βίντεο από το Corfu News
Β Μέρος
Βίντεο από το Corfu News