Πίεση για επανέναρξη των εργασιών

Σύσκεψη από την Αστυνομική Δ/νση για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης
Σε διεργασίες οι κάτοικοι για περεταίρω ενέργειες

Σύσκεψη για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης, παρουσία και των κατοίκων, πραγματοποιήθηκε στο Φαληράκι. Με όπλο τη δικαστική απόφαση και την προσφορά δεσμεύσεων, εκπρόσωποι των φορέων προσπάθησαν να πάρουν το “έχει καλώς” των κατοίκων, ώστε να συνεχιστεί το έργο.

Πατήστε για μεγέθυνση
Οι φορείς και οι εκπρόσωποι των κατοίκων τοποθετούνται γύρω απ’ τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Δ. ΑΣΠΡΕΑ


Πατήστε για μεγέθυνσηΔΩΡΑ ΑΣΠΡΕΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ – Χθεσινή ευρεία σύσκεψη των αρμοδίων μετέφερε, ουσιαστικά, την ευθύνη στους κατοίκους, καθώς βούληση των τοπικών παραγόντων είναι η συνέχιση των εργασιών, με ενδεχόμενο διακοπής τους μόνο εφόσον υπάρξει δικαστική απόφαση ή διαπιστωθεί παρανομία. Οι αρμόδιοι, πάντως, δεν παρέλειψαν να δεσμευτούν για την επίβλεψη του έργου.
Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Αστυνομικής Δ/νσης, και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. της ΠΙΝ, ο Νομάρχης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης με τον νομικό εκπρόσωπό τους και ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων.

Προς αποφυγή της χρήσης βίας!
Στη δυνατότητα επανέναρξης των εργασιών αναφέρθηκε ο Αστυνομικός Επιθεωρητής της Περιφέρειας Γ. Μπαλάγκας, βασιζόμενος στην δικαστική απόφαση που απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα των κατοίκων. Μάλιστα, μίλησε για την ανάγκη «ειρηνικής και φιλικής διευθέτησης της υπόθεσης, προς αποφυγή της χρήσης βίας».
«Δεν τίθεται θέμα νομιμότητας του έργου, μπορούμε όμως να συζητήσουμε τα σχετικά με τη διαχείρισή του όταν αυτό ολοκληρωθεί», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας Σ. Μικάλεφ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των εργασιών, ζητώντας κατανόηση και συνεργασία απ’τους κατοίκους.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, αν και εφόσον ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης ολοκληρωθεί και λειτουργήσει, δεν πρόκειται να γίνει αποδέκτης απορριμμάτων που προοριζόταν για το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και υπογράμμισε ότι η προβληματική λειτουργία του τελευταίου θα αποτελέσει χρήσιμο παράδειγμα ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Συνεργασία ζήτησε ο Νομάρχης
Το ρόλο “ρυθμιστή” ανέλαβε να παίξει ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος, που επιχείρησε να επιτύχει την συγκατάθεση των κατοίκων στη συνέχιση των εργασιών. Όσο το έργο θεωρείται νόμιμο, μπορεί να συνεχίζει να εκτελείται, παρατήρησε, ενώ κάλεσε τους κατοίκους να εξετάζουν διαρκώς την ποιότητα του έργου ώστε να μην υπάρξει αμφιβολία για την αρτιότητά του. «Εμείς θα είμαστε υπεύθυνοι να θέσουμε τους πιο αυστηρούς όρους στη λειτουργία αυτής της εγκατάστασης», πρόσθεσε.

Δεσμεύσεις για την επίβλεψη του έργου
«Η εμπιστοσύνη μας από τα ελληνικά δικαστήρια αρκεί και οι αποφάσεις τους πρέπει να είναι σεβαστές από όλους», σημείωσε ο Γ.Γ. της ΠΙΝ Σ. Βόσδου, επισημαίνοντας ότι ως το τέλος του 2008 πρέπει (σύμφωνα με την ΕΕ) να έχουμε αποκαταστήσει όλες τις παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) με τη λειτουργία ΧΥΤΑ και έως το 2010 να λειτουργούν σύγχρονες μέθοδοι ανακύκλωσης των απορριμάτων (ΧΥΤΥ).
Η παραμικρή υπόνοια παρανομίας στη λειτουργία του ΧΥΤΑ θα οδηγήσει αυτομάτως στη διακοπή του, τόνισε και ο Δήμαρχος Λευκιμμαίων Σπ. Γατσούλης, ενώ δήλωσε με έμφαση ότι η νότια Κέρκυρα οφείλει να διαχειριστεί τα σκουπίδια της και να μην επιβαρύνει επιπλέον το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου.

Σθεναρή η αντίσταση των κατοίκων
Η Επιτροπή Αγώνα και ο νομικός εκπρόσωπος των κατοίκων θύμισαν ότι η κύρια αγωγή τους βρίσκεται ακόμη σε δικαστική εκκρεμότητα. Ο Γ. Αγιότατος επανέλαβε τα περί παρουσίας οικιών σε απόσταση μικρότερη από τη νόμιμη των 500 μέτρων από τo ΧΥΤΑ, καθώς και το αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων να αγωνίζονται για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα νέα δεδομένα (πιθανή εύρεση μεγάλης ποσότητας καλής ποιότητας νερού και η πιθανή αποκάλυψη αξιόλογων αρχαιολογικών ευρημάτων) είναι αρκετά ώστε να σταματήσουν τις εργασίες, αν και παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για ενδείξεις και όχι για επιστημονικά δεδομένα.
Σε έντονο ύφος τοποθετήθηκαν και τουριστικοί επιχειρηματίες του Κάβου, ένας εκ των οποίων – ο Ν. Πανδής – υποστήριξε ότι οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες προσπαθούν να βρουν «σανίδα σωτηρίας» γιατί όλ’ αυτά τα χρόνια δεν κατόρθωσαν να δώσουν οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος», υπογράμμισε, κάνοντας σαφή την πρόθεσή τους.
Αργά χθες το βράδυ, οι κινητοποιημένοι κάτοικοι της Λευκίμμης επρόκειτο να συνεδριάσουν ξανά, να ενημερωθούν απ΄ τους εκπροσώπους τους για όσα ακούστηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης και να επανακαθορίσουν την στάση τους.



Πατήστε για μεγέθυνσηΤη συνδρομή του Δήμαρχου Σπ. Γατσούλη ζήτησαν οι κάτοικοι
Συνεχίζουν την κατάληψη στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Συνέχιση της κατάληψης ως την ακύρωση του έργου αποφάσισαν σε λαϊκή συνέλευση οι Λευκιμμιώτες. Σε συνάντηση τους με το Δήμαρχο Λευκιμμαίων έλαβαν διαβεβαίωση για έλεγχο του χώρου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ – Επειδή οι κάτοικοι πιστεύουν πως η κατασκευή και λειτουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Μισοράχια της Λευκίμμης θα επιβαρύνει τους γύρω οικισμούς και θα επιφέρει πλήγμα στην τουριστική οικονομία της περιοχής, αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη ενώ εξακολουθούν να ζητούν τη διακοπή των εργασιών με απόφαση δικαστηρίου, σύμφωνα με δηλώσεις στην «κ.Ε.» του εκπροσώπου του συντονιστικού οργάνου των κατοίκων της Λευκίμμης, Γ. Πανδή. Βεβαίως, με αυτήν την απόφασή τους, ο κ. Πανδής είπε ότι ενδεχομένως να προκαλέσουν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν την κινητοποίησή τους.

Έλαβαν τη δέσμευση του δημάρχου στο αίτημά τους
Το βράδυ της Τετάρτης εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ συναντήθηκαν με το δήμαρχο, Σπ. Γατσούλη προκειμένου να του ανακοινώσουν την απόφαση των κατοίκων αλλά και να του ζητήσουν να δώσει εντολή στους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου για την πραγματοποίηση ελέγχων τόσο ως προς την κατασκευή του έργου, όσο και ως προς τις προϋποθέσεις χωροθέτησης της εγκατάστασης. Ο Γ. Πανδής δήλωσε ότι ο Σπ. Γατσούλης ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εκπροσώπων της Συντονιστικής Επιτροπής και δεσμεύτηκε και ο ίδιος να επισκευτεί τον χώρο στο πρωινό του Σαββάτου.

«Ο Μικάλεφ μας αντιμετώπισε ρατσιστικά»
Παράλληλα, κατάγγειλε τον πρόεδρο του Συνδέσμου Καθαριώτητας για «τη ρατσιστική στάση που τήρησε», όπως είπε ο κ. Πανδής, απέναντι στους Λευκιμμιώτες το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, που έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, χωρίς ωστόσο να παραθέσει στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του.

Και ο Γ. Λέκκας επισκέφθηκε τον ΧΥΤΑ
Τον υπό κατασκευήν ΧΥΤΑ Νότου επισκέφθηκε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Γ. Λέκκας, προκειμένου να δηλώσει τη συμπαράστασή του στους κάτοικους, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συντονιστικής Επιτροπής. Μάλιστα, όπως σημείωσε, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ ζήτησε τον φάκελο της υπόθεσης ώστε να ενημερωθεί και να βρει τους τρόπους με τους οποίους ενδεχομένως να μπορεί να βοηθήσει τους κατοίκους στον αγώνα τους.


Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Πέμπτη 3 / Παρασκευή 4 Απριλίου 2008