ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗ

Σχεδιασμοί σε βάρος της δημόσιας υγείας

ΚΕΡΚΥΡΑ (Του ανταποκριτή μας Σωτήρη ΖΩΤΟΥ).

Τα αδιέξοδα από την πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει εφαρμοστεί όλα αυτά τα χρόνια στην Κέρκυρα σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, αναδείχτηκαν και με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης, που αντιδρούν στην κατασκευή μιας νέας χωματερής. Κινητοποιήσεις που είναι συνέχεια εκείνων στο Τεμπλόνι για το ίδιο ζήτημα, όπου καταδείχτηκε ότι ο εκεί ΧΥΤΑ αποτελούσε άλλη μια σύγχρονη χαβούζα.

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης, έχοντας υπόψη αυτήν την αρνητική εμπειρία, το γεγονός πως δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες, αλλά και ότι παραποιήθηκαν τα πραγματικά δεδομένα της περιοχής στις σχετικές μελέτες που αφορούν την κατασκευή του ΧΥΤΑ στη θέση Μεσοράχια, δίνουν ένα δίκαιο αγώνα. Αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας κόντρα στην παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και τις συλλήψεις (ανάμεσά τους και του Νομαρχιακού Συμβούλου της ΝΑΣ Σπύρου Σαμουήλη), τις απειλές και εκβιασμούς που ασκούνται, προκειμένου να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα.

Τις διαβλητές διαδικασίες χωροθέτησης, την έλλειψη των προϋποθέσεων για μια ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, μηχανική ανακύκλωση - κομποστοποίηση), αλλά και τη συνειδητή κωλυσιεργία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους σε τοπικό επίπεδο να δώσουν λύση, καταγγέλλουν στον «Ρ» κάτοικοι της Λευκίμμης.

«Από το 1990 που ξεκίνησαν οι περιφερειακοί σχεδιασμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχουν γίνει τεράστια λάθη, σημειώνει ο Γιάννης Πανδής. Αφησαν το χρόνο να κυλήσει χωρίς να κάνουν τίποτα. Ο πρώτος περιφερειακός σχεδιασμός ακυρώθηκε και κατάρτισαν δεύτερο, γιατί αυτή η περιοχή στην αρχική μελέτη προοριζόταν για σταθμό μεταφόρτωσης. Προέβλεπε ΧΥΤΑ στους Παξούς, σταθμό μεταφόρτωσης στη Λευκίμμη, ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι και στο Βορρά. Αλλαξαν τα σχέδια οι δήμαρχοι και νομάρχες όταν ήταν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έφεραν τον αποκαλούμενο ΧΥΤΑ στην περιοχή. Δεν εκπόνησαν περιβαλλοντικές μελέτες, εγκρίσεις χωροθέτησης στο συγκεκριμένο χώρο για ΧΥΤΑ, πόσους δήμους θα καλύπτει, πόσα στρέμματα θα καταλαμβάνει. Ολα έγιναν παράτυπα μέσα σε μια νομαρχιακή το 2002, όπου αποφάσισαν και... μετακίνησαν το Δήμο της Λευκίμμης 3 χιλιόμετρα, έκρυψαν ποτάμια, οικισμούς!».

«Διαμαρτυρόμαστε γιατί θέλουν να κάνουν μια παράνομη τεράστια χωματερή, τονίζει ο Γιώργος Κάντας. Προσπαθούν να αναδείξουν εμάς υπεύθυνους, όταν έχουν εκείνοι επιδείξει χρόνια αδιαφορία». Κι αυτό - συμπληρώνει - ενώ «η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη με μολύνσεις από το βιολογικό καθαρισμό. Βυτία ρίχνουν τα λύματα, μέσα στις ελιές, δίπλα στον βιολογικό! Νερό δεν μπορούμε να πιούμε, ενώ έχουμε ζήσει στο παρελθόν την παράνομη λειτουργία της χωματερής της Λευκίμμης όπου καίγονται τα σκουπίδια».

«Πριν 10 χρόνια, εξηγεί ο Σπύρος Βούλγαρης, ξεκίνησε η ίδια δημοτική αρχή να μας κάνει αποχέτευση. Η αποχέτευση δημιουργήθηκε, όμως η εφαρμογή όλη, η γραμμή και ο κεντρικός αγωγός δεν είναι τακτοποιημένος με τα λάστιχα και την ασφάλεια που πρέπει να έχει ένας αγωγός για να μη βγαίνουν τα λύματα μέσα στο δρόμο. Το ίδιο, φοβάμαι, θα γίνει και εδώ»...

Αξίζει να σημειωθεί πως αλληλέγγυα στις εύλογες και δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων έχει σταθεί η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, καλώντας τους να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και των εκπροσώπων τους στο νησί. Να διεκδικήσουν σύγχρονη επιστημονική επεξεργασία - διαχείριση των απορριμμάτων με ορθό σχεδιασμό χρήσεων γης, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση.

Πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ