Συνέντευξη Κουρή για το κλείσιμο της πρόσβασης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Συνέντευξη του κ. Σ. Κουρή, Αρχιτέκτων, Μηχανικός, Χωροτάκτης, στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αντέννα Κέρκυρα ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’ για το κλείσιμο της πρόσβασης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης.


 Αποθήκευση αρχείου


Δημοσιογράφος:
Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ο κύριος Κουρής ο οποίος συμμετείχε στην εκδίκαση της υπόθεσης. Κύριε Κουρή καλή σας μέρα.
Κουρής:
Καλή σας μέρα κύριε Ασωνίτη.
Δημοσιογράφος:
Θέλω και την δική σας … το δικό σας σχόλιο και την δική σας άποψη ότι αφορά τα σημερινά γεγονότα στην Λευκίμμη.
Κουρής:
Όσο αναφορά τα σημερινά γεγονότα ενημερώνομαι ότι κάτοικοι της περιοχής, δηλαδή της ευρύτερης περιοχής, έχουν καταλάβει την πρόσβαση προς τον ΧΥΤΑ με το αίτημα να σταματήσει το έργο επειδή αυτό το έργο είναι παράνομο.
Δημοσιογράφος:
Αυτή η κίνηση προέρχεται επειδή η δικαστική αρχή δεν έχει δώσει, δεν έχει αναστείλει την απόφαση της;
Κουρής:
Αυτή η κίνηση ξεκινάει με αφορμή τα δικαστικά γεγονότα τα οποία απλώνονται προς πολλές κατευθύνσεις όπως θα ξέρετε και με την αφορμή οι κάτοικοι κατέλαβαν την πρόσβαση προς τον ΧΥΤΑ προκειμένου να παρεμποδίσουν την εκτέλεση του έργου με απώτερο στόχο την ματαίωση του.
Δημοσιογράφος:
Κύριε Κουρή, κατά την ημέρα που δικάστηκε το δικό σας θέμα, αναμένετε αυτή η περίφημη απόφαση, θέλω να μας πείτε πιστεύετε ότι υπάρχουν όλα αυτά τα νόμιμα που τουλάχιστον έτσι προχωράει ο ΧΥΤΑ της Λευκίμμης;
Κουρής:
Ακούστε πολύ συνοπτικά θα σας πω το εξής. Οι αρχές του τόπου δηλαδή οι θεσμικά αρμόδιοι Σύνδεσμος, Νομαρχία, Περιφέρεια παλαίουν εδώ και 18 χρόνια να δώσουν λύση στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του νομού Κέρκυρας. Μέχρι σήμερα αν και έχουν μπει στο τραπέζι 3 διαφορετικά σχέδια, το αρχικό που ακυρώθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας το ‘99, το επόμενο που στηρίζετε στην μελέτη του πανεπιστημίου Αιγαίου και το οποίο υπεκαθεστάθη από το περιφερειακό σχέδιο περιφέρειας Ιονίων Νήσων καν εγκρίθηκε ως σχέδιο, ως δηλαδή προγραμματικά μεγέθη το 2006 και βρισκόμαστε σε αυτόν τον κύκλο. Του τρίτου κατά σειρά σχεδίου. Το ένα σχέδιο είναι χειρότερο από τα άλλα με αποτέλεσμα το αδιέξοδο που έχει φτάσει ο νομός. Το πλήρες αδιέξοδο. Καταρχήν, θέλω να ότι το πρόβλημα δεν είναι της Λευκίμμης. Η Λευκίμμη είναι το φανερό κομμάτι του παγόβουνου. Το πρόβλημα το έχει η ίδια η Κέρκυρα, η ίδια η κοινωνία στο σύνολό της. Υπάρχει κύριε Ασωνίτη, μία μονόπλευρη ενημέρωση και παραπληροφόρηση με στόχο τον εφησυχασμό της κοινής γνώμης. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά παρά σε επικίνιτο αδιέξοδο. Όσο αναφορά τα συγκεκριμένα δικαστικά, και για το συγκεκριμένο έργο, σαφώς δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, και συγκεκριμένα η χωροθέτηση. Στο δεύτερο κύκλο ενεργειών που στηρίζετε στην μελέτη του πανεπιστημίου Αιγαίου σταματάμε στο πρώτο στάδιο και από το πρώτο στάδιο πάμε κατευθείαν στην κατασκευή. Αυτό για όσους γνωρίζουν την διαδικασία είναι παντελώς απαράδεκτο και καταστροφικό για το περιβάλλον για την κοινωνία για τα πάντα.
Δημοσιογράφος:
Κύριε Κουρή αν δεν κάνω λάθος, θυμίστε μου, είστε από αυτούς που έχουν αναλάβει την μελέτη;
Κουρής:
Αυτό είναι το τέταρτο, ένα δρομολογούμενο τέταρτο σχέδιο το οποίο ανατρέπει όλα τα προηγούμενα μέχρι τώρα. Στόχος αυτού του σχεδίου, αυτής της σκέψης, αυτού του πλαισίου είναι να δημιουργηθεί ενιαίο, ολοκληρωμένο κέντρο διαχείρισης στερεών αποβλήτων νομού Κέρκυρας. Δηλαδή είναι πλήρη ανακύκλωση με κομποστοποίηση του πέμπτου κλάσματος και τα λοιπά. Αυτό ακριβώς φανερώνει και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.
Δημοσιογράφος:
Από την πλευρά σας γεωγραφικά που τοποθετείτε μία τέτοια επένδυση;
Κουρής:
Κοιτάξτε, αυτό είναι και το αντικείμενο και της μελέτης που ανετέθη πρόσφατα από την Νομαρχία στην ομάδα την δική μας. Είναι το ζητούμενο, αυτό θα προκύψει μέσα από μία επιστημονική μεθοδολογία εμπλουτισμένη με όλα τα κριτήρια, κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και τα λοιπά.
Δημοσιογράφος:
Βέβαια δεν θα πάψει να αποτελεί μια πρόταση η δική σας. Έτσι δεν είναι;
Κουρής:
Ναι, η πρόταση αυτή οφείλετε στην βούληση της Νομαρχίας και έχει σαν στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου επάνω στο οποίο θα δρομολογηθεί η τέταρτη κατάσταση. Αρμόδιος για να την υιοθετήσει και να την θεσμοθετήσει και να την προχωρήσει είναι ο Περιφερειάρχης, είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Δημοσιογράφος:
Πιστεύεται πως ένα τέτοιο θέμα πρέπει να έρθει και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κύριε Κουρή;
Κουρής:
Αυτό αναγκαστικά θα περάσει εφόσον πρώτα υιοθετηθεί από την Περιφέρεια. Προβλέπετε διαδικαστικά. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει εισηγητικό χαρακτήρα σε όλα αυτά τα θέματα διότι η αποφασιστική του αρμοδιότητα σταμάτησε το 2002 με την μετάθεση της ευθύνης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την Νομαρχία στην Περιφέρεια.
Δημοσιογράφος:
Πόσος χρόνος λοιπόν απαιτείται ακόμα για την δική σας πρόταση;
Κουρής:
Αυτό είναι ένα πολύ καίριο και λεπτό ζήτημα. Σαφώς μιλάμε για αρκετό χρόνο και μπροστά μας πάντοτε έχουμε το ζητούμενο του μεταβατικού διαστήματος. Από το εκάστοτε σήμερα μέχρι να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα που οι υπηρεσίες και οι δημόσιοι φορείς μας έχουν συνηθίσει να είναι αρκετά μεγάλο.
Δημοσιογράφος:
Πόσους μήνες πιστεύετε εσείς ότι απαιτείτε για την δική σας πρόταση;
Κουρής:
Εμάς είναι το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα σε ένα μεγάλο δρόμο και το χρονοδιάγραμμα προκύπτει από την ίδια την σύμβαση. Μερικοί μήνες, 5, 6 μήνες, δεν θυμάμαι απολύτως ακριβώς αλλά 5, 6 μήνες θα απαιτηθούν.
Δημοσιογράφος:
Άρα πόσοι μήνες απαιτούνται ακόμη;
Κουρής:
Από κει και ύστερα πρέπει να υιοθετηθεί από την Περιφέρεια, να τροποποιήσει το υφιστάμενο σχέδιο το Περιφερειακό και το κάθε έργο που προβλέπετε να δρομολογηθεί ανεξάρτητα, δηλαδή να γίνει η προέγκριση χωροθέτησης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, να γίνουν οι τεχνικές μελέτες, αν εξασφαλιστούν τα κονδύλια, το χρηματοδοτικό σχήμα, να δημοπρατηθεί, να εκτελεστεί και να λειτουργήσει. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο, μεγαλόπνοο μεν αλλά μακροπρόθεσμο.
Δημοσιογράφος:
Άρα, τι γίνετε κύριε Κουρή; Ως ιδικός σας ρωτάω μέχρι την περίπτωση της ολοκλήρωσης αυτής της μακροπρόθεσμης απόφασης όλων αυτών που αναφέρατε;
Κουρής:
Αυτό είναι και το ζητούμενο, αυτό είναι το έλλειμμα στις διαδικασίες και στα σκεπτικά των θεσμικών φορέων. Πιστεύω κύριε Ασωνίτη, ένα τέτοιο ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί προς τους αρμόδιους και κατά νόμο υπεύθυνους, το θεσμικό τρίγωνο. Μεταξύ δηλαδή, Συνδέσμου Καθαριότητας, Νομαρχίας και Περιφέρειας. Αυτοί πρέπει να μας απαντήσουν να μας απαντήσουν τι θα γίνει σε αυτό το μεταβατικό διάστημα με τα σκουπίδια με την διαχείριση σκουπιδιών ….
Δημοσιογράφος:
Πέστε μου όμως και κάτι άλλο….. θέλω να μου πείτε μέχρι αυτό το διάστημα απαιτείτε πραγματικά ένας μακρύς χρόνος, τι θα γίνει με την Κέρκυρα, τι θα γίνει με όλα αυτά τα ….
Κουρής:
Δυστυχώς, δεν μπορώ να υποκαταστήσω ένα ολόκληρο σύστημα της πολιτείας και της κοινωνίας εγώ. Αυτό όμως που μπορώ να διαπιστώσω είναι το εξής. Δεν μπορεί οι υπεύθυνοι της Κέρκυρας, του νομού μας και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων να θυσιάζουν ένα από τα 4 παιδιά και συγκεκριμένα την Λευκίμμη προκειμένου να συγκαλύψουν το αδιέξοδο που έχει φτάσει η διαχείριση των σκουπιδιών 18 ολόκληρα χρόνια. Αυτό κύριε Ασωνίτη είναι άδικο, είναι παράνομο και ρατσιστικό. Πιστεύω ότι καμία Κερκυραϊκή συνείδηση έντιμη δεν θα δεχτεί μία τέτοια θυσία …
Δημοσιογράφος:
Που δέχτηκε μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος Κερκυραίων. Αυτό θέλετε να μου πείτε.
Κουρής:
Πιστεύω ότι εφόσον ενημερωθεί η κοινωνία βεβαίως θα συνηγορήσει. Δεν θα συμβάλει, δεν θα συναινέσει σε μια τέτοια αδικία κατά του Νότου.
Δημοσιογράφος:
Κύριε Κουρή παρότι δεν θέλω να επιμείνω σε αισθηματικές τουλάχιστον καταγραφές το ότι αφορά το μεγάλο αυτό πρόβλημα που το γνωρίζουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι με το θέμα περιβάλλον, πρέπει να δοθεί μια πραγματική λύση. Μία και τελευταία λύση.
Κουρής:
Η λύση αυτή κύριε Ασωνίτη δεν λέγετε Μεσοράχια. Τα Μεσοράχια είναι ένα απολύτως ευαίσθητο σημείο, είναι το πλέον ακατάλληλο για την Χωροθέτηση ΧΥΤΑ. Και να σας πω δυο κουβέντες. Εκεί υπάρχουν δύο ποτάμια σε απόσταση 100-200 μέτρων εκατέρωθεν. Ο ΧΥΤΑ είναι στα ανάντη. Αυτά τα ποτάμια διεγράφησαν από τους χάρτες. Εκεί υπάρχει, προϋπήρξε δασική έκταση η οποία επί των ημερών μας αποψιλώνεται, διαγράφτηκε, αγνοήθηκε. Εκεί υπάρχει σωρία οχλουσών χρήσεων ήδη χωροθετημένων. Ο νόμος και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφής αποτρέπει χωροθέτηση καινούργιας οχλούσας χρήσης δίπλα σε παλιές διότι είναι λογικό ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα το περιβάλλον. Εκεί είναι μια περιοχή, μια γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας το είπε το υπουργείο , αγνοήθηκε.
Δημοσιογράφος:
Κύριε Κουρή, και πως επί του προκειμένου ότι αφορά το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου αποφασίσθη η επέκτασης.
Κουρής:
Δεν γνωρίζω σε ποιο στάδιο βρίσκετε η διαδικασία. Η επέκτασης σε νέο κύτταρο αποφασίσθη από το περιφερειακό σχέδιο το 2006. Όμως ατυχώς, δυστυχώς για το νομό μας, δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη ενέργεια για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Περάσανε δύο χρόνια άπρακτα, δύο κρίσιμα χρόνια. Όπως επίσης, το περιφερειακό σχέδιο μιλάει για εξυγίανση ενός ΧΥΤΑ ο οποίος στην πραγματικότητα είναι μια τεράστια χωματερή υπερκορεσμένη χωρίς άδεια λειτουργίας, αν εξαιρέσουμε την καταχρηστική απόφαση του Νομάρχη για έξι μήνες η οποία εκπνέει σε 40-45 μέρες.
Δημοσιογράφος:
Άρα από κει και πέρα τι θα γίνει κύριε Κουρή;
Κουρής:
Δεν μπορώ εγώ να σας απαντήσω. Εγώ πιστεύω ότι το θέμα πρέπει να το πάρει η ίδια η κοινωνία. Φάνηκε ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση. Οδήγησαν την κοινωνία μας σε πλήρες αδιέξοδο . Πρέπει λοιπόν να μπει μέσα στο, αν μου επιτρέψετε τον όρο στοίχημα, και η ίδια η κοινωνία. Να ανοίξουν οι φορείς το θέμα προς την κοινωνία και η κοινωνία πια συναινετικά να οδηγήσει το θέμα μαζί με τους αρμόδιους και τους επιστήμονες σε οποιαδήποτε λύση κρίνεται βέλτιστη. Δεν υπάρχει καλή λύση αυτήν την στιγμή, τουλάχιστον ας επιλέξουμε την λιγότερο κακή.
Δημοσιογράφος:
Κύριε Κουρή εγώ από την πλευρά μου να σας ευχαριστήσω.
Κουρής:
Και εγώ κύριε Ασωνίτη να σας ευχαριστήσω.