Συζητήθηκαν χθες τα ασφαλιστικά μέτρα για το ΧΥΤΑ νότου

Πεντέμισι ώρες διήρκεσε χθες, στο Πρωτοδικείο Κερκύρας, η συζήτηση της αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει 572 κάτοικοι της Λευκίμμης. Με την αίτηση ζητείται να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων της νότιας Κέρκυρας, λόγω ανυπαρξίας των απαιτούμενων μελετών και αδειών από τις αρμόδιες αρχές.

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδόσει την απόφασή του (που αναμένεται σε περίπου ένα μήνα), ενώ για τις 20 Μαΐου έχει προσδιοριστεί η συζήτηση τακτικής αγωγής στο Πολυμελές Πρωτοδικείο με το ίδιο αντικείμενο.

Πηγή ΕΡΤ


Συνέντευξη του κ. Αγιώτατου, νομικού συμβούλου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αντέννα Κέρκυρα ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’ για τα όσα έγιναν χθες στο δικαστήριο της Κέρκυρας.


 Αποθήκευση αρχείου


Δημοσιογράφος:
Πεντέμισι ώρες κράτησε χτες η διαδικασία της υπόθεσης για το ΧΥΤΑ της Νότια Κέρκυρας.

Οι άδειες, που είναι οι άδειες;;;

Χάσαμε τους φακέλους!!!

... να πάμε όμως στην πρώτη πλευρά για τον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης σε αυτούς οι οποίοι διαμαρτύρονται

...πεντέμισι ώρες, μου έκανε εντύπωση η διάρκεια του χρόνου.

Αγιώτατος:
Φυσικά, ήταν πολλά τα θέματα κ. Ασωνίτη, πολλές και οι αποκαλύψεις που γίνανε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Καταρχήν αυτό που ήθελα να πω είναι ότι έγιναν χθες πρόσθετες παρεμβάσεις από πεντακόσια περίπου άτομα, δηλ. συνολικά αυτήν τη στιγμή οι κάτοικοι οι οποίοι έχουν ενεργοποιηθεί είναι γύρω στους εξακόσιους, καταλαβαίνετε, και αντιπροσωπεύουν όλοι οικογένειες…
Δημοσιογράφος:
Και με πανό βέβαια… και με πανό κατέβηκαν
Αγιώτατος:
Ήταν ιερείς στο ακροατήριο, από ιερείς μέχρι και παιδιά εικοσάχρονα, καταλαβαίνετε δηλ. είναι μια καθολική κίνηση πλέον, είναι μια συνολική κίνηση των κατοίκων της Λευκίμμης, των κατοίκων της Νότιας Κέρκυρας θα έλεγα, και αγωνίζονται όλοι γιατί πραγματικά εδώ τα πράγματα είναι πολύ θολά κ. Ασωνίτη.
Δημοσιογράφος:
Εγώ θα πάω στην πρώτη διαπίστωση του ακροατηρίου. Το ακροατήριο χθες κατάλαβε ότι μετά το 2000 δεν υπάρχει καμία άδεια, είναι έτσι κ. Αγιώτατε;
Αγιώτατος:
Δεν υπάρχει τίποτα. Το πρώτο ερώτημα που θα έπρεπε τουλάχιστον να απαντηθεί… τουλάχιστον για τους εξακόσιους κατοίκους οι οποίοι ήταν στο ακροατήριο εκείνη τη στιγμή, θα έπρεπε να απαντηθεί το ερώτημα πώς εντοπίστηκαν τα ακίνητα, πώς εντοπίστηκε το ακίνητο το οποίο αγοράστηκε από τον Σύνδεσμο στη θέση Μεσοράχια.
Δημοσιογράφος:
Πώς εντοπίστηκε κατά τη δική σας άποψη;
Αγιώτατος:
Κ. Ασωνίτη, αυτό προκύπτει από έγγραφα, υπάρχει μία άτυπη επιτροπή που συστάθηκε γύρω στο 1985 περίπου, η σύσταση της επιτροπής έγινε τελείως άτυπα και αποφάσισε αυτή η επιτροπή εκτός διαδικασιών, εκτός νόμου για το ποιά ακίνητα θα αγοράσει ο Σύνδεσμος. Ενώ, όπως έχω πει και σε προηγούμενες δηλώσεις μου, προβλέπεται μια σειρά από αλυσιδωτές ενέργειες, η οποία παραλήφθηκε και στην προτέρα του 2000 κατάσταση και στη μεταγενέστερη του 2000 κατάσταση, γιατί πρέπει να σας επαναλάβω ότι το 2000 ξεκίνησαν εκ νέου σχεδιασμό ο οποίος ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.
Δημοσιογράφος:
Κ. Αγιώτατε τώρα προκύπτει βέβαια από τις καταθέσεις … εξετάσθηκαν δύο πρόσωπα καταρχήν, ο πρώην δήμαρχος του δήμου Παρελίων, κ. Βλάχος αν δεν κάνω λάθος, και ένα δεύτερο πρόσωπο για να πουν την αλήθεια τι συμβαίνει.
Αγιώτατος:
Ο κ. Κουρής
Δημοσιογράφος:
Ο κ. Κουρής, ακούω λοιπόν τη δική σας άποψη, τη νομική άποψη.
Αγιώτατος:
Ο κ. Κουρής, ο μάρτυράς μας, είναι ο άνθρωπος ο οποίος είχε αναλάβει τη μελέτη αυτή τη στιγμή για το σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Νομό Κέρκυρας, η οποία έχει ανατεθεί από τη Νομαρχία. Εγώ εκφράζω ένα ερώτημα συγκεκριμένο, γιατί στη προκειμένη περίπτωση να ανατεθεί αυτή η μελέτη από τη Νομαρχία για το σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων και στη συγκεκριμένη συγκυρία, σε μια συγκυρία η οποία όπως καταλαβαίνετε είναι τουλάχιστον δύσκολη.
Δημοσιογράφος:
Μήπως αποφάσισε η Νομαρχία επειδή γνωρίζει το θέμα ο κ. Κουρής;
Αγιώτατος:
Ο κ. Κουρής είναι βαθύς γνώστης του αντικειμένου και γι’ αυτό το λόγο έχουμε την τύχη να τον έχουμε και μάρτυρά μας. Εγώ άλλο θέλω να θίξω. θέλω να θίξω το χρονικό σημείο στο οποίο ανετέθη αυτή η μελέτη, γιατί μόλις προ ολίγων ημερών επεβλήθη πρόστιμο από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Είναι ένα συνολικό ζήτημα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται…
Δημοσιογράφος:
Σαφώς είναι συνολικό αλλά στη προκειμένη περίπτωση, η χθεσινή μέρα κ. Αγιώτατε αφορούσε το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης.
Αγιώτατος:
Η χθεσινή μέρα αφορούσε το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης αλλά κατ’ επέκταση δεν αφορούσε μόνο το ΧΥΤΑ της Λευκίμμης κ. Ασωνίτη. Εδώ θέλω να κάνω μία μικρή διόρθωση αν μου επιτρέπετε: αφορούσε την απάντηση η οποία πρέπει να δοθεί στο γιατί η Κέρκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο στο θέμα των σκουπιδιών, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί, γιατί η Κέρκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Δημοσιογράφος:
Ποια είναι η δική σας εκτίμηση κ. Αγιώτατε;
Αγιώτατος:
Μάλιστα. Η απάντηση είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός διαχείρισης όπως είχα πει και στις προηγούμενες δηλώσεις μου, έχει παραληφθεί ολόκληρο το δεύτερο στάδιο σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων όπως προβλέπεται από την 69728-96 υπουργική απόφαση και την επόμενη η οποία απλώς την προσδιορίζει έτσι το 97, είναι και οι δύο σε ισχύ.
Δημοσιογράφος:
Κ. Αγιώτατε, εκτός όμως της νομικής πλευράς, είναι κι ένα άλλο θέμα το οποίο είναι υπαρκτό σε αυτή τη περίπτωση, που λέει…
Αγιώτατος:
Η νομική είναι αλληλένδετη με την επιστημονική σε επίπεδο τεχνικό για τη χωροθέτηση…
Δημοσιογράφος:
Θέλω να πω τούτο όμως: μήπως είναι αλήθεια ότι αν μέχρι την 31/12 θα χαθούν τα χρήματα αυτά;
Αγιώτατος:
Κ. Ασωνίτη δεν θα χαθούν τα χρήματα για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ίσως να χαθεί η χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο έργο.
Δημοσιογράφος:
Αυτό κατά την εκτίμησή σας θα είναι καλύτερο για την περιοχή;
Αγιώτατος:
Εγώ θέλω να απαντήσω με ένα ερώτημα σε αυτήν την ερώτηση που μου βάζετε: θα πρέπει να αντικατασταθεί μία μικρή χωματερή στην περιοχή ή μία ή δύο ανεξαρτήτως χωματερές με μία τεραστίων διαστάσεων χωματερή; Γιατί τώρα δε μιλάμε για ΧΥΤΑ πλέον. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μελέτη εντοπισμού, μελέτη για την προέγκριση χωροθέτησης και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δε μιλάμε για ΧΥΤΑ.
Δημοσιογράφος:
Κ. Αγιώτατε, αυτά τα πράγματα οι κοινοτικοί τα έχουν πάρει χαμπάρι ή κάτω από τη δική τους καθοδήγηση γίνεται αυτό;
Αγιώτατος:
Όχι κ. Ασωνίτη, δεν τα έχουν πάρει χαμπάρι. Είναι ένα άλλο ζήτημα αυτό, παραβίαση της σύμβασης με το Ταμείο Συνοχής είναι ένα άλλο ζήτημα, γιατί το Ταμείο Συνοχής θέτει ορισμένες προϋποθέσεις, τίθενται ορισμένες προϋποθέσεις για την εφαρμογή και για την εκπλήρωση των όρων της συμβάσεως. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει η κομποστοποίηση. Για ρωτήστε, θα εκτελεστούν οι διαδικασίες για την κατασκευή μηχανισμού κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας;
Δημοσιογράφος:
… η κομποστοποίηση αυτή του προϊόντος το οποίο θα εξάγεται από την κομποστοποίηση θα είναι μόνο για τη Νότια Κέρκυρα ή συνολικά για όλη την Κέρκυρα;
Αγιώτατος:
Όχι, μόνο για τη Νότια Κέρκυρα
Δημοσιογράφος:
Ερωτώ λοιπόν, υπάρχει περίπτωση να γίνουν τρεις τέτοιες εγκαταστάσεις;
Αγιώτατος:
… όσον αφορά το θέμα της κομποστοποίησης για να σας απαντήσω: η κομποστοποίηση αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ δηλ. μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών, δημιουργείται από τα οργανικά απόβλητα δηλ. αποφάγια που λέμε κτλ., δημιουργείται ένα οργανικό λίπασμα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλιέργειες δεξιά-αριστερά. Αυτό δεν είναι κάτι ανέφικτο, ήδη υπάρχουν μικρές συσκευές κομποστοποίησης οι οποίες πωλούνται και μπορεί να αγοράσει ο καθένας για το σπίτι του. Δεν είναι κάτι ανέφικτο δηλ., είναι κάτι πολύ εύκολο να γίνει, το οποίο δεν έχει προβλεφτεί και έχει παραβιαστεί και σε αυτό η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέτετε ένα ερώτημα για το αν είναι ανέφικτο αυτή τη στιγμή να εφαρμοστεί και μπορεί να δημιουργηθεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Όχι σας απαντώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος γιατί η κομποστοποίηση είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί, έπρεπε να συμπεριληφθεί στη μελέτη κατασκευής του έργου και θα μείωνε τον όγκο των σκουπιδιών οι οποίοι θα κατέληγαν σε κάποιο ΧΥΤΑ γιατί επαναλαμβάνω το ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας δε μπορούμε να τον ονομάζουμε πλέον ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας. Εκεί προσπαθούν να κατασκευάσουν μια χωματερή απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Γιατί όταν δεν υπάρχει μελέτη εντοπισμού, έγκριση περιβαλλοντικών όρων και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, άδεια για τη προέγκριση χωροθέτησης από την Περιφέρεια, μπορούμε αυτό το έργο να το ονομάζουμε ΧΥΤΑ;

Δημοσιογράφος:
Σαφώς και όχι γιατί είναι γνωστά τα προβλήματα του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ότι απειλείται μετά την έρευνα των ελεγκτών από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το ΥΠΕΧΩΔΕ όπως αντιλαμβάνεστε καλώς κάνει και επιβάλει το πρόστιμο, διότι δεν έχουν ακολουθήσει, αλλά το θέμα είναι ότι υπήρχαν εκλεγμένοι, σήμερα δεν υπάρχουν, οι σημερινοί λένε ότι φταίνε οι προηγούμενοι και ανοίγεται ένας φαύλος κύκλος περί ευθύνης και καταλαβαίνετε ότι αυτό δε λύνει το θέμα της Κέρκυρας.
Αγιώτατος:
Και στο τέλος θα την πληρώσουν οι κάτοικοι της Νότιας Κέρκυρας.
Δημοσιογράφος:
Το θέμα είναι να μην τη πληρώσουν ούτε οι κάτοικοι αλλά πρέπει να αναδειχτούν τέτοιες πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα από τους βουλευτές χωρίς πολιτικές και κομματικές αντιπαλότητες εις τρόπον ώστε να βρεθεί μια λυση κ. Αγιώτατε.
Αγιώτατος:
Έχετε δίκιο κ. Ασωνίτη
Δημοσιογράφος:
Γιατί όπως αντιλαμβάνεστε αυτά θα επηρεάσουν τουλάχιστον το 2008 κατά πολύ την οικονομία της Κέρκυρας. Διότι οι ξένοι οι οποίοι επισκέπτονται την Κέρκυρα δεν τους ενδιαφέρει και δε θέλουν να γνωρίζουν ότι ο δήμος Κερκυραίων τελειώνει μέχρι του Τζάβρου, ότι ο δήμος εξυπηρετεί το Τεμπλόνι, αυτές οι λεπτομέρειες, όταν κάποιος πάει να αγοράσει ένα πακέτο για να επισκεφτεί τη Κέρκυρα δε ψάχνει για τέτοια πράγματα. Υποθέτει ότι μία τουριστική περιοχή είναι έτσι οργανωμένη εις τρόπον ώστε να μπορεί και αυτός να ανταποκριθεί η διαβίωσή του εδώ στη Κέρκυρα για το θέμα τουλάχιστον της αξιοπρέπειάς του.
Αγιώτατος:
Συμφωνώ απόλυτα κ. Ασωνίτη και σας λέω ότι αυτή τη στιγμή ακυρώνονται συλλήβδην συμβόλαια στη Νότια Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο χώρο της Λευκίμμης και στην τουριστική ζώνη Αγίου Πέτρου – Κάβου. Ακυρώνονται συμβόλαια αυτή τη στιγμή από τουριστικά γραφεία, δηλ. αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικές εγκαταστάσεις εκεί, είναι σίγουρο ότι δε θα δουλέψουνε και σίγουρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υπόλοιπη Κέρκυρα. Αντιλαμβάνομαι πλήρως αυτό που θέλετε να πείτε και την κρισιμότητα της κατάστασης, γι’ αυτό σας είπα ότι η Κέρκυρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Λοιπόν, ένα άλλο ζήτημα το οποίο θα ήθελα να επισημάνω, είναι το θέμα της δασικής έκτασης κ. Ασωνίτη. Το θέμα της δασικής έκτασης: δε μπορεί να κατασκευάζεται ένα έργο και να διατείνεται η άλλη πλευρά ότι υπάρχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων χωρίς να υπάρχει πράξη χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου ακινήτου.
Δημοσιογράφος:
Το ίδιο μας έλεγαν και με τις υπέργειες εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας κ. Αγιώτατε. Δεν διαφέρει, δηλ., η κοροϊδία όπως αντιλαμβάνεστε πάει σύννεφο.
Αγιώτατος:
Με τις νόμιμες διαδικασίες θα πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.
Δημοσιογράφος:
Μάλιστα, πότε αναμένουμε απόφαση;
Αγιώτατος:
Αυτό θα εξαρτηθεί από το δικαστήριο, κλήθηκε για να εκδόσει απόφαση το δικαστήριο, φυσικά δε μπορούσε να σταματήσει αυθημερόν λόγω της πολυπλοκότητας του ζητήματος να διατάξει την παύση των εργασιών αυθημερόν και περιμένουμε. Από το δικαστήριο εξαρτάται ηέκδοση της απόφασης.
Δημοσιογράφος:
Πάντως πρέπει να σας κάνει εντύπωση η παρουσία της ελληνικής αστυνομίας στο χώρο του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη. Γι’ αυτό έχω ορισμένα ερωτηματικά κι εγώ τι πρόκειται να βγάλει αυτή η απόφαση.
Αγιώτατος:
... με διαταγή Εισαγγελέα, έχουν ακολουθηθεί νόμιμες διαδικασίες, δε μπορώ να το σχολιάσω αυτό. Η κ. Εισαγγελέας έκρινε σκόπιμα να προστατευτεί και ο εργολάβος… Και οι κάτοικοι όμως που διαμαρτύρονται, και διαμαρτύρονται ειρηνικά κ. Ασωνίτη, ήταν εξακόσια και πλέον άτομα χθες στο δικαστήριο και πολλοί περισσότεροι, ειδικά το πρωί γιατί διήρκησε η διαδικασία πάρα πολύ και ήταν εξαντλητική για όλους, οι οποίοι δεν προκάλεσαν το παραμικρό επεισόδιο και έδωσαν μαθήματα πολιτισμού κ. Ασωνίτη. Η μόνη μου ένσταση όσον αφορά την παρουσία της αστυνομίας, είναι το γεγονός ότι με το καλημέρα δηλ., τις 09/01 όταν δικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα, ήταν η πρώτη δικάσιμος πριν τις αναβολές, από τις 7:30 πμ κατέβηκαν έξι διμοιρίες ΜΑΤ χωρίς καν να έχει γίνει κάποια διαδήλωση, δηλ., πρώτα κατέβηκαν οι έξι διμοιρίες ΜΑΤ και μετά ήρθε ο κόσμος. Χθες για παράδειγμα ήταν εξακόσια και πλέον άτομα κάτω στα δικαστήρια, τριακόσια άτομα στην Εισαγγελία δεν ακούστηκε το παραμικρό. Οι άνθρωποι δίνουν μαθήματα πολιτισμού πραγματικά, είναι ειρηνική η διαμαρτυρία τους και είναι άξιοι συγχαρητηρίων.
Δημοσιογράφος:
Κ. Αγιώτατε, επιμένω στο ερώτημα πότε εσείς υπολογίζετε ότι θα έχουμε απόφαση;
Αγιώτατος:
Κ. Ασωνίτη αυτό δε μπορώ να το απαντήσω, αυτό εξαρτάται από το δικαστήριο, θα κρίνει το δικαστήριο. Είναι μια πολύπλοκη και ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση και απ’ ό,τι αντιλαμβάνεστε θίγει όλη την Κέρκυρα πλέον το θέμα γιατί αφορά και τον σχεδιασμό διαχείρισης στερεών απόβλητων του νησιού, ο οποίος δεν υπάρχει.
Δημοσιογράφος:
Πάντως εμάς θα μας βρείτε σύμφωνους εδώ πέρα ό,τι αφορά τις παραλήψεις από οποιαδήποτε πλευρά και να προέρχεται ή αυτός είναι πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης ή είναι Περιφέρεια ή είναι Νομαρχία της Κέρκυρας, διότι, όπως αντιλαμβάνεστε όλες αυτές οι παραλήψεις που γίνονται και κατά τη διαδικασία της σύνθεσης του τεχνικού σημειώματος σε κάθε φάκελο, αυτό αποτελεί μια δυσμένεια για την Κέρκυρα.
Αγιώτατος:
Αποτελεί δυσμένεια σίγουρα κ.Ασωνίτη, αλλά όπως είπατε κι εσείς στη αρχή, το θέμα είναι ότι η Κέρκυρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αδιέξοδο στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Αυτό τα λέει όλα πιστεύω…