Επίθεση των ΜΑΤ σε διαδηλωτές

  

Με χημικά επιτέθηκαν στους κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τη δημιουργία χώρου ταφής απορριμμάτων. Τρεις συλλήψεις από τις δυνάμεις καταστολής
Με εκτόξευση χημικών, προπηλακισμούς, άγρια επίθεση και συλλήψεις από δυνάμεις των ΜΑΤ, απάντησε η κυβέρνηση στη χτεσινή κινητοποίηση κατοίκων της Λευκίμμης στην Κέρκυρα που συγκεντρώθηκαν στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην έναρξη των εργασιών.


Οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν γιατί η επικείμενη κατασκευή δε διασφαλίζει σε καμία περίπτωση όρους και προδιαγραφές για σύγχρονη και ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Πρόσφατα, αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχαν κάνει κάτοικοι στο Τεμπλόνι, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο κατ' ευφημισμόν ΧΥΤΑ αποτελούσε, απλώς, μια σύγχρονη χωματερή υπερκορεσμένη, που λειτουργεί χωρίς άδεια και στοιχειώδεις υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους.


Παρ' όλα αυτά και απέναντι στο δικαίωμα των κατοίκων και του λαού να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους, για την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, η κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή αυταρχισμό. Παρά το ότι εκκρεμεί απόφαση σχετικά με την έναρξη των εργασιών από το Πρωτοδικείο Κέρκυρας, καθώς και από το ΣτΕ, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που υπέβαλε περιβαλλοντικός σύλλογος, συγκέντρωσε δυνάμεις των ΜΑΤ και από άλλους νομούς της χώρας και επιτέθηκε στους κατοίκους.


Αρχικά επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα για να σπάσουν το μπλόκο των κατοίκων και να εγκαταστήσουν τον εργολάβο. Στη συνέχεια, συνέλαβαν τον Σπύρο Σαμοΐλη, μέλος του ΝΓ Κέρκυρας του ΚΚΕ και νομαρχιακό σύμβουλο της ΝΑΣ, τον Ορέστη Μπορμπότη μέλος της ΚΝΕ και έναν τρίτο νεολαίο, που παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των κατοίκων.Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου συγκεντρώθηκαν κομμουνιστές και νεολαίοι της ΚΝΕ απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι. Κάτι το οποίο έγινε αργά το μεσημέρι και αφού πρώτα ορίστηκε τακτική δικάσιμος, με την απαγγελία κατηγορίας για αντίσταση κατά της αρχής και παρακώλυση συγκοινωνιών, σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια εκφοβισμού για να χτυπήσουν τον αγώνα των κατοίκων.

Πηγή Ριζοσπάστης


Σχετικό φωτορεπορτάζ