Αναβλήθηκε η συζήτηση ασφαλιστικών μέτρων για το ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Αναβλήθηκε τελικά σήμερα το πρωί, έπειτα από αίτημα της πλευράς των κατοίκων της Λευκίμμης, η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει κατά του Συνδέσμου Καθαριότητας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με αίτημα τη διακοπή εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ στη θέση Μεσοράχη.
Στο μεταξύ αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δικαστικά τη διακοπή του έργου εμφανίζονται και οι επαγγελματίες του Κάβου που έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού Άρη Σπηλιωτόπουλο προκειμένου να του εκθέσουν τους κινδύνους που εγκυμονεί για την τουριστική οικονομία του Κάβου η κατασκευή ΧΥΤΑ λίγα μέτρα από τον οικισμό.

Πηγή ΕΡΤ



Συνέντευξη του κ. Αγιώτατου, νομικού συμβούλου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, στην εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Αντέννα Κέρκυρα ‘Μια στο καρφί και μια στο πέταλο’.


 Αποθήκευση αρχείου


Δημοσιογράφος:
Εξελίξεις στο δικαστικό μέγαρο σήμερα με την υπόθεση του ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, αμέσως να έχουμε μια σύνδεση με τον νομικό σύμβουλο των ανθρώπων εκεί, που αντιδρούν, τον κ. Αγιώτατο, για να μάθουμε και για τις εξελίξεις αλλά και για την αναβολή που εδόθη, αν δεν κάνω λάθος για τις 20 Φεβρουαρίου. Κ. Αγιότατε καλή σας μέρα καταρχήν.
Αγιώτατος:
Καλημέρα κ. Ασωνίτη.
Δημοσιογράφος:
Τι ακριβώς συνέβη σήμερα στο δικαστικό μέγαρο;
Αγιώτατος:
Κ. Ασωνίτη, σήμερα επρόκειτο να συζητηθούν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και η ξεχωριστή αίτηση την οποία έχουμε κάνει είναι 64 άτομα αυτήν την στιγμή που έχουν εγγραφεί στην δικογραφία.
Δημοσιογράφος:
Που αντιδρούν και υπογράφουν.
Αγιώτατος:
Και εκπροσωπούν όπως καταλαβαίνετε, είναι οικογενειάρχες, είναι άνθρωποι που εκπροσωπούν μια ευρύτερη μερίδα του κόσμου. Σήμερα επρόκειτο να συζητηθεί λοιπόν η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και η ξεχωριστή αίτηση για την προσκόμιση των περιβαλλοντικών μελετών. Δεν δόθηκαν αυτές οι μελέτες παρότι είχε διαταχτεί η άλλη πλευρά και συγκεκριμένα η Περιφέρεια, η Νομαρχία και ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, από το δικαστήριο, να προσκομίσουν συγκεκριμένες μελέτες. Σήμερα δεν δόθηκαν αυτές οι μελέτες και δόθηκε μια ολιγοήμερη αναβολή, για αυτό τον λόγο, για την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου. Είναι πολύ σημαντικό …
Δημοσιογράφος:
Δηλαδή ποιοι είναι οι λόγοι πιστεύετε εσείς; Δεν είναι οι μελέτες αυτές, δεν υπάρχουν, έχουν χαθεί; Δεν ήθελαν να τις προσκομίσουν για να πάρουν αναβολή;
Αγιώτατος:
Κ. Ασωνίτη, εμείς αυτήν την στιγμή όσο αναφορά τις μελέτες, οι οποίες χρειάζονται από τον νόμο, από το νομοθετικό πλαίσιο, θα πρέπει να υπάρχει μελέτη εντοπισμού χώρου καταρχήν. Δηλαδή, να εντοπίζονται οι χώροι οι οποίοι πληρούν τις προδιαγραφές του νόμου για την κατασκευή ΧΥΤΑ (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει μελέτη προέγκρισης χωροθέτησης και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δηλαδή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία θα έπρεπε να είχε δημοσιευτεί, ούτως ώστε τότε να εκφράσει τις αντιρρήσεις του όποιος έχει άνομο συμφέρον. Έτσι προβλέπουν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Δημοσιογράφος:
Κ. Αγιώτατε είναι αληθές ότι όλοι οι κάτοικοι, αυτοί οι όποιοι είχαν συμφέροντα στην περιοχή του ΧΥΤΑ, εκεί που κατασκευάζετε σήμερα, έχουν πάρει τις αποζημιώσεις;
Αγιώτατος:
Ποιοι κ. Ασωνίτη; Δεν είναι αληθές αυτό. Αυτό το διαψεύδω κατηγορηματικά. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων γιατί δεν έχει γίνει καμία απαλλοτρίωση. Απλώς, κατά παράβαση κάθε σχετικής νομοθετικής διάταξης, ο Σύνδεσμος Καθαριότητας αγόρασε κάποια ακίνητα στην περιοχή έναντι τιμήματος. Έγινε μία αγοροπωλησία. Έγιναν συμβόλαια κανονικά, καταλάβατε;
Δημοσιογράφος:
Για πόσα στρέμματα μιλάμε;
Αγιώτατος:
Θα είναι γύρο στα 100 στρέμματα. Και μη ξεχνάμε, η μελέτη η οποία υπάρχει για την χωροθέτηση μόνο, δεν αφορά όλη την έκταση η οποία έχει αγοραστεί. Αυτό πρέπει να τονιστεί. Δηλαδή, έχουν ανατραπεί τα δεδομένα. Όπως γνωρίζετε και εσείς από το ‘99 που είχε ξεκινήσει αυτή η ιστορία για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων, είχε ακυρωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο πρώτος σχεδιασμός που προέβλεπε την κατασκευή ΧΥΤΑ στην βόρια Κέρκυρα και πλέον δεν έχει γίνει νέος ολοκληρωμένος σχεδιασμός αποπιμάτων. Είχε γίνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η οποία έχει ανατεθεί από τον Σύνδεσμο Καθαριότητας, ενώ αρμόδια αρχή για το σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Νομαρχία.
Και μετά, θα πρέπει να παρέμβει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας και να κάνει τις σχετικές μελέτες για την χωροθέτηση και όλα αυτά. Έτσι; Λοιπόν τα πράγματα δεν γίνανε όπως πρέπει, δεν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες.

Δημοσιογράφος:
Πιστεύετε δηλαδή ότι κάτι μυρίζει στην υπόθεση της μη προσκομίσεως σήμερα των μελετών περιβαντολλογικών επιπτώσεων;
Αγιώτατος:
Όχι. Αυτό θα το κρίνουμε την Παρασκευή κ. Ασωνίτη. Έχει οριστεί από το δικαστήριο ότι την Παρασκευή πρέπει να προσκομίσουν τις μελέτες μέσα στις οποίες θα πρέπει να είναι η μελέτη εντοπισμού του χώρου, ούτως ώστε να αποδειχτεί πώς εντοπίστηκε η θέση Μεσοράχια σαν κατάλληλη θέση που πληροί τις προδιαγραφές του νόμου για την κατασκευή του ΧΥΤΑ. Αυτό πρέπει να απαντηθεί.
Δημοσιογράφος:
Με την τότε δημοτική αρχή.
Αγιώτατος:
Εντάξει δεν ήτανε… όχι η δημοτική αρχή. Ενεπλάκει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας.
Δημοσιογράφος:
Όχι, το λέω αυτό για να ξεκαθαρίσουμε ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι. Εάν δεν υπάρχει το έγγραφο, αυτό το οποίο εσείς λέτε για τον εντοπισμό του χώρου.
Αγιώτατος:
Υπεύθυνοι ήταν κατά σειρά ο Σύνδεσμος Καθαριότητας με την Νομαρχία και όλα αυτά θα έπρεπε να εγκριθούν από τη Περιφέρεια, θα έπρεπε να υπήρχαν τα απαραίτητα στοιχεία και οι απαραίτητες μελέτες. Καταλάβατε;
Δημοσιογράφος:
Είναι δυνατόν όμως η Περιφέρεια να ενέκρινε περιβαντολλογικούς όρους ή η Νομαρχία, χωρίς να υπάρχει το έγγραφο αυτό για τον εντοπισμό του χώρου.
Αγιώτατος:
Ή ενώ δεν υπάρχουν μελέτες που δεν αποτυπώνουν σωστά την περιοχή. Έτσι; Γιατί υπάρχει και αυτή η εκδοχή.
Δημοσιογράφος:
Μάλιστα, όλα γίνονται. Όλα μπορούν να συμβούν.
Αγιώτατος:
Λοιπόν κ. Ασωνίτη, εγώ σας απαντώ ότι δυστυχώς είναι δυνατόν και ορμώμενοι από αυτό το γεγονός, καταθέσαμε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Και θα συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε.
……
Δημοσιογράφος:
Άρα εξέλιξη... αναμονή μέχρι την Παρασκευή και μετά εκδίκαση τις 20 Φεβρουαρίου.
Αγιώτατος:
Θέλω να προσθέσω ότι στις 20 Φεβρουαρίου, θα παρασταθούν ως προς τρίτους παρεμβαίνοντες και οι κάτοικοι της Λευκίμμης, ανάμεσα στους οποίους είναι και επιχειρηματίες του Κάβου, οι οποίοι εκπροσωπούνται από συναδέλφους μου και ένας λόγος από τους οποίους δόθηκε αναβολή σήμερα, ήταν το γεγονός ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν οι συνάδελφοί μου για να παρασταθούν στο δικαστήριο. Γιατί η υπόθεση είναι πολλή σύνθετη.