ΧΥΤΑ: Η ΚΕΡΚΥΡΑ, ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Οι αντιδράσεις κατοίκων στην κατασκευή ΧΥΤΑ, δεν είναι «προνόμιο» μόνο των Ηπειρωτών. Είναι φαινόμενο που παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις και κινητοποιεί την αστυνομία καθώς πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως έχει αποτυπωθεί στις δηλώσεις όλων των υπουργών,
είναι να μην επιτρέψει καμία καθυστέρηση στην κατασκευή των έργων. Βέβαια η στάση της αστυνομίας από περιοχή σε περιοχή ποικίλει και οι λόγοι δεν θα πρέπει να αναζητηθούν στις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από το κέντρο, αλλά στις τοπικές ηγεσίες και τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Στην Λευκίμμη της Κέρκυρας από χθες εργάζεται κανονικά ο εργολάβος, καθώς οι αντιδράσεις μιας μικρής ομάδας κατοίκων δεν στάθηκαν ικανές να τον εμποδίσουν. Στην περιοχή βρίσκονται τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, που μετακινήθηκαν από την Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τα Γρεβενά και θα παραμείνουν στην Κέρκυρα για όσο χρειαστεί.
Κατά την διάρκεια της συμπλοκής με τους κατοίκους έγινε χρήση δακρυγόνων και ακολούθησαν τρεις συλλήψεις. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συμπαράταξης Σπύρος Σαμοΐλης που ανήκει στο ΚΚΕ και ο Ορέστης Μπορμπότης μέλος της ΚΝΕ.

Σήμερα οι κάτοικοι -περίπου εκατό- συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της Λευκίμμης θέλοντας να προχωρήσουν στην κατάληψή του, όμως είχε ο Δήμαρχος είχε κλείσει από νωρίτερα το κτίριο.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής με ομόφωνη απόφασή του από το 1998 είχε αποδεχθεί την κατασκευή του ΧΥΤΑ, παραχωρώντας και την έκταση και στην άποψη αυτή επιμένει και σήμερα. Η κατασκευή του ΧΥΤΑ έχει την σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων και της Νομαρχίας Κέρκυρας, ενώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δίνει αγώνα δρόμου για την κατασκευή και την λειτουργία του. Είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ και κάθε εμπλοκή που μπορεί να οδηγήσει στην απένταξη θα συμπαρασύρει άλλα δύο έργα διαχείρισης απορριμμάτων που κατασκευάζονται στην Λευκάδα και την Κεφαλονιά.

Όπως πάντως σημειώνουν στην Κέρκυρα, το ζήτημα πρέπει να θεωρείται λήξαν καθώς πλέον τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον εργολάβο. Η επέμβαση της Αστυνομίας και η στάση του Εισαγγελέα κατά την πρώτη ημέρα, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει ουσιαστικά το κεφάλαιο και οι λίγοι κάτοικοι που αντιδρούν να προβληματίζονται πλέον για το αν θα επαναλάβουν επιχειρήσεις κινητοποιήσεων.

Όλα αυτά συνέβησαν στην Κέρκυρα, γιατί στο Καρβουνάρι το κρυφτούλι εργολάβου, αστυνομίας και κατοίκων φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια. Ο ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος, όπως τον απαίτησε ο Υφυπουργός Οικονομικών και οι οδηγίες που έδωσε για την στάση που πρέπει να κρατήσει η τοπική αστυνομία, δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα. Οι κάτοικοι αρνούνται τον διάλογο, βιαιοπράγησαν εναντίον του Περιφερειάρχη όταν πήγε στο Καρβουνάρι και επιμένουν στα συνθήματα από την εποχή της «Κυβέρνησης του βουνού» όποιος θέλει λευτεριά παίρνει σπαθί...

Ο κ. Μπέζας, το Σάββατο πιθανότατα θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω και θα κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση στην συνάντηση που θα έχει με το Τοπικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Αγώνα Καρβουναρίου. Στο Ελληνικό Ιωαννίνων τα πράγματα παραμένουν στάσιμα. Οι Δήμαρχοι Κατσανοχωρίων και Παμβώτιδας επιμένουν ότι πρέπει να εξεταστεί η καταλληλότητα της θέσης που προτείνουν καθώς έχει την συναίνεση των κατοίκων της περιοχής. Το θέμα συζήτησε η Διοίκηση του ΤΕΕ Ηπείρου, μετά από σχετική επιστολή που είχαν στείλει οι κύριοι Χήτας και Πήχας και αποφάσισε κλιμάκιο του να επισκεφθεί την περιοχή και να αποφανθεί, όπως θα πράξει και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, για την καταλληλότητα ή όχι.

Πηγή epirusgate.gr