Ανακοίνωση του Συνδέσμου Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας συνεδρίασε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007 με την παρουσία των δημάρχων της Κέρκυρας ενόψει της απειλής του νέου κλεισίματος του ΧΥΤΑ και ομόφωνα απεφάσισε:
  1. Επαναβεβαιώνει την πρόσφατη απόφαση με αριθμό 6-3 του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου σύμφωνα με την οποία ο ΧΥΤΑ θα λειτουργήσει για όλα τα μέλη του χωρίς εξαιρέσεις όπως προβλέπεται από τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις αποφάσεις των αρμόδιων φορέων. Η εναπόθεση των απορριμμάτων από τους επτά (7) Περιφερειακούς Δήμους για τους οποίους προαναγγέλλεται αποκλεισμός είναι υποχρεωτική, μετά τις αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για κλείσιμο όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούσαν μέχρι τότε.

  2. Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει σταθερό στην πρόσφατη απόφαση του για την οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων με βάση τον ισχύοντα Περιφερειακό Σχεδιασμό. Προς τούτο:

    1. Θεωρεί ότι η κατασκευή του Χ.Υ.Τ.Α. Νότιας Κέρκυρας με λειτουργία και χρήση από τους τρεις Δήμους του Νότου σε συνδυασμό με την επέκταση της Ανακύκλωσης θα ανακουφίσει σε σημαντικό βαθμό το Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου.

    2. Έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες – έργα για την χορήγηση οριστικής άδειας λειτουργίας στο Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου.

    3. Η συνεχής παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του χώρου δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στην εκτέλεση των έργων που απαιτούνται, έργα τα οποία είναι χρήσιμα και απαραίτητα να λειτουργούν και μετά τον κορεσμό του Χ.Υ.Τ.Α. (Βιολογικός – Καύση βιοαερίου).

    4. Εντείνει τις προσπάθειες για την υλοποίηση του ισχύοντα Περιφερειακού Σχεδιασμού (επέκταση Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου – Σταθμοί μεταφόρτωσης – αποκατάσταση Χ.Α.Δ.Α.) καθώς επίσης και τη χωροθέτηση νέων χώρων και την εφαρμογή συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης.

  3. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Καθαριότητας των Ο.Τ.Α του Νομού σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την επιστροφή στο παρελθόν των ανεξέλεγκτων χώρων εναπόθεσης (Χ.Α.Δ.Α.) όπως τούτο προτείνεται από ορισμένους. Οι συνέπειες της επιστροφής είναι ολέθριες για το περιβάλλον και την οικονομία του Νομού

  4. Απεφάσισε την πρόσθετη παρέμβαση του Συνδέσμου στο Σ.τ.Ε κατά την εκδίκαση της προσφυγής του Συλλόγου κατά της έκδοσης προσωρινής άδειας λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τη Ν.Α..

Τέλος θεωρεί, ότι αυτού του είδους οι κινητοποιήσεις, στρέφονται εναντίον της Κέρκυρας και των πολιτών της και προκαλούν τεράστια ζημία σε μια δύσκολη περίοδο για τον τουρισμό και την εικόνα του νησιού γενικότερα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας και
Προστασίας Περιβάλλοντος Νήσου Κέρκυρας

Σωτήρης Μικάλεφ
Δήμαρχος Κερκυραίων

Πηγή: corfu.gr (Δήμος Κερκυραίων)

Σχόλια:


Διαβάζοντας την παράγραφο 1 καταλαβαίνει κανείς πόσο εύκολα μπορούν να αθετήσουν την αρχική τους συμφωνία που προέβλεπε μόνο 5 δήμους . Τώρα επιβάλλουν και τους υπόλοιπους εφτά, σύνολο 12.

Πως λοιπόν έρχονται τώρα και μας λένε, τάχα μου, ότι ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης θα είναι μόνο για 3 δήμους; Από ότι μας δείξανε, αυτό μπορούνε να το αναιρέσουν ότι ώρα θέλουν.

Τι εμπιστοσύνη να τους δώσουμε;;;;;

Νίκος