Ανακοίνωση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης για τα επεισόδια

Σε μία νέα επιχείρηση τρομοκρατίας και αυταρχισμού προχώρησε η Κυβέρνηση το Σάββατο ενάντια στο λαό της Λευκίμμης που επί μήνεςαγωνίζεται για να εμποδίσει την κατασκευή μιας νέας χαβούζας τύπου ΤΕΜΠΛΟΝΙ στο χώρο του, αφού με στοιχεία πλέον καμία προϋπόθεση κατασκευής και λειτουργίας ενός ΧΥΤΑ δεν τηρείται.
Το νέο στοιχείο του Κυβερνητικού αυταρχισμού κρατικής βίας και καταστολής που εκδηλώθηκε το Σάββατο φαίνεται ότι ήταν επεξεργασμένη σκευωρία για να προβοκάρουν, να τρομοκρατήσουν και τέλος να κάμψουντην αγωνιστικότητα των Λευκιμμιωτών και της νεολαίας του. Αυτό τεκμηριώνεται από τα εξής:
Το απόγευμα του Σαββάτου κοντά στο χώρο του ΧΥΤΑ ο Αστυνομικός Δ/ντης συμφώνησε με τους κατοίκους ότι θα μπει μπροστά μαζί με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής και την μπουλντόζα για να αποκατασταθούν οιζημιές στα κτήματα τους. Όμως όταν άρχισαν να μαζεύονται περισσότεροι κάτοικοι, ζήτησε την απομάκρυνση τους και παράλληλα έδωσε εντολή σε διμοιρία των ΜΑΤ που είχε μαζί του να κτυπήσει και έτσι άρχισε η σύγκρουση έξω από το ΧΥΤΑ. Σε προηγούμενη ερώτηση των κατοίκων γιατί τα ΜΑΤ παραφύλαγαν περίπου200 μέτρα, ο Αστυνομικός Δ/ντης απάντησε ότι «ήρθαν για να αλλάξουνβάρδια», κάτι που όπως αποδείχτηκε δεν ίσχυσε, εξάλλου αλλαγή θαγινόταν μετά από 2 ώρες. Ενώ αυτά συνέβαιναν στο δρόμο για τα «Μεσοράχια», όχι με ευθύνη τηςσυντονιστικής επιτροπής ο αγώνας μεταφέρθηκε μέσα στο χωριό κοντά στο Αστυνομικό τμήμα. Εκεί ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επίθεσης μέσα στην πόλη.
Καταδικάζουμε σαν συντονιστική επιτροπή ενέργειες τυφλής βίας. Τέτοιες ενέργειες δεν βοηθάνε την λαϊκή πάλη, αντίθετα υπονομεύουν,δίνουν προσχήματα στην Κυβέρνηση να δικαιολογήσει την κρατική βία καικαταστολή και εντείνει την αστυνομοκρατία. Καταδικάζουμε την σύλληψη 2 ατόμων εκ των οποίων ο ένας είναι ο παπα– Σπύρος Μοναστηριώτης που είναι μέλος του Δ.Σ. του περιβαλλοντικού συλλόγου «ΑΛΕΥΧΙΜΟΝ», ο άλλος δεν συμμετείχε καθόλου στα γεγονότα. Ο παπα – Σπύρος όχι μόνο δεν προέτρεπε τους νεολαίους για επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα αλλά αντίθετα και παρουσία δεκάδων κατοίκων που βρισκόταν μπροστά στο Α.Τ. προσπαθούσε να αποτρέψει την επίθεση. Αυτά εξελίχθηκαν μέχρι τα ξημερώματα στην Λευκίμμη και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, θυμίζουν μέρες Γερμανικής κατοχής.
Για όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα στη Λευκίμμη και τα τελευταία γεγονότα δηλώνουμε ότι ευθύνες έχει ο Δήμαρχος Λευκίμμης, ο Σύνδεσμος καθαριότητας και ο Περιφερειάρχης που από τις 9 Γενάρη του 2008 έχουν ζητήσει και έχουν πάρει το πράσινο φως για την παρουσία και δράση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη για να προστατέψουν ένα παράνομο έργο, την κατασκευήτου ΧΥΤΑ της Λευκίμμης που παραβιάζει όλους τους περιβαντολογικούς όρους.
Καλούμε το Λευκιμμιώτικο λαό και την νεολαία, αλλά και όλο τον Κερκυραϊκό λαό να ξεσηκωθούν να καταδικάσουν τον Κυβερνητικόαυταρχισμό, την κρατική βία και καταστολή. Να επαγρυπνούν και ναπεριφρουρούν τους αγώνες τους. Μέσα από τον ενωμένο αγώνα τους να απαιτήσουν :

α) Την αποχώρηση των δυνάμεων των ΜΑΤ από την Λευκίμμη και την Κέρκυρα[ είναι παγκερκυραϊκο αίτημα].
β) Την απόσυρση των μηνύσεων
γ) Το σταμάτημα των εργασιών ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια
δ) Να υπάρξει συνολικός επανασχεδιασμός ολοκληρωμένης διαχείρισης τωνστερεών απορριμμάτων στο Νομό Κέρκυρας με την απαραίτητη άμεση δημόσιαχρηματοδότηση από το κράτος.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ