Σήμερα στο αυτόφωρο οι δύο συλληφθέντες στη Λευκίμμη

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στο αυτόφωρο η δίκη των δύο συλληφθέντων στα επεισόδια του Σαββάτου στη Λευκίμμη. Πρόκειται για τον ιερέα Σπύρο Μοναστηριώτη που κατηγορείται για προτροπή σε τέλεση πλημμελήματος και το φοιτητή, Σπ. Μακαντάνη, που κατηγορείται για συμμετοχή σε ομάδα που τέλεσε διακεκριμένες φθορές, επίσης σε βαθμό πλημμελήματος. Ο δικηγόρος τους, Διονύσης Νικομάνης, σχολίασε την απόφαση της Εισαγγελέως για συνέχιση της κράτησής τους ως υπερβολική, αναφέροντας ωστόσο ότι ήταν στη διακριτική της ευχέρεια αν θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι. Υπογράμμισε επίσης ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η κατηγορία δεν ευσταθεί ούτε άλλωστε την αποδέχθηκαν οι πελάτες του.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι και για τα νέα επεισόδια ευθύνεται η Αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών που έχουν μεταφέρει δυνάμεις των ΜΑΤ σε ένα χωριό της Κέρκυρας.

Κάλεσε τον Υπουργό Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο να δώσει εντολή για απόσυρση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη ενώ ζήτησε επίσης την παρέμβαση από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλο, δηλώνοντας ότι αν δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την κρίση και τη συνεχή χρήση βίας, θα πρέπει να παραιτηθούν.

Η κα Γκερέκου καταδίκασε επίσης τις συλλήψεις στις οποίες προχώρησε η ΕΛΑΣ και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εντολή να αφεθούν αμέσως οι συλληφθέντες ελεύθεροι.
Σε δήλωσή του ο γ.γ. της Περιφέρειας δήλωσε ότι το έργο σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του κόμματός της: «Η χωροθέτηση και η χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ της νότιας Κέρκυρας ανάγονται στο έτος 2002, δηλαδή επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αναρωτιόμαστε σήμερα και μετά την αλληλουχία όλων αυτών των γεγονότων αν το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη νομιμότητα ή αν τίθεται στο πλάι της εκτροπής», δήλωσε ο κ. Βόσδου.

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα επεισόδια υποστήριξε ότι όλοι θα πρέπει να συνδράμουν για την τήρηση της νομιμότητας.

«Για μια επεξεργασμένη σκευωρία από τα επιτελεία του Υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης με στόχο το προβοκάρισμα του Λευκιμμιώτικου λαού και της νεολαίας του, την τρομοκράτηση και την κάμψη της αγωνιστικότητας του» κάνει λόγω ανακοίνωση της Ν.Ε. του ΚΚΕ σχετικά με τα επεισόδια του Σαββάτου. Η Ν.Ε. του ΚΚΕ στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα της ΠΙΝ και της ηγεσίας της αστυνομίας ενώ όπως σημειώνεται με έμφαση «επιδιώκεται η στοχοποίηση και ενοχοποίηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Λευκίμμης και ποινικοποιείται η πολιτική και συνδικαλιστική δράση».

Στο μεταξύ με ανακοίνωση τους τα μέλη της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Κέρκυρας καταδικάζουν τα θλιβερά, όπως τα χαρακτηρίζουν, γεγονότα του Σαββάτου «όπου αστυνομικοί δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με πέτρες και μολότωφ». Καταδικάζουν επίσης «τους πρωταίτιους των επεισοδίων αλλά και όλους όσοι δίνουν άλλοθι ή κλείνουν τα μάτια σε αυτές τις ενέργειες», επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να καταλάβουν οι φιλήσυχοι πολίτες της Λευκίμμης ότι οι αστυνομικοί εργαζόμενοι δεν είναι εχθροί τους». Τέλος καλούν όλους τους αρμόδιους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν τις διακοπές διαρκείας προκειμένου, όπως υπογραμμίζουν, στο μέλλον να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα».

Αυτή την ώρα επικρατεί ηρεμία στην περιοχή της Λευκίμμης, ενώ ο Σύλλογος Αλεύχιμον διοργανώνει την Τετάρτη στις 20:30 συγκέντρωση – συζήτηση στο σχολείο Ριγγλάδων για τις εξελίξεις στο θέμα του ΧΥΤΑ.

Πηγή: ΕΡΤ