ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ-ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΧΥΤΑ ΝΟΤΟΥ

Πατήστε για μεγέθυνση
Μεγάλη ένταση που οδήγησε σε οριστική διακοπή της συνεδρίασης επικράτησε στη τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Κερκυραίων. Αιτία η παρουσία στην αίθουσα αντιπροσωπείας κατοίκων της Λευκίμμης που ζήτησαν από το προεδρείο, -μετά και απο ερώτημα του επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χ. Μάστορα- να λάβουν το λόγο για να ενημερώσουν τους συμβούλους σχετικά με τις επιπτώσεις από την κατασκευή του ΧΥΤΑ νότου, Απαίτησαν ακόμη την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ από την περιοχή τους.

Την στιγμή εκείνη βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το μέλλον των δημοτικών επιχειρήσεων. Το προεδρείο δεν έδωσε τελικά το λόγο στους κατοίκους της Λευκίμμης, με αποτέλεσμα η ένταση να κορυφωθεί και να διακοπεί οριστικά η συνεδρίαση.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε ήταν ότι λίγο έλλειψε να πιαστεί στα χέρια με κατοίκους της Λευκίμμης ο πρώην Δήμαρχος Γ. Κούρκουλος, - αντάλλαξε βαριές εκφράσεις με τους αγανακτισμένους κατοίκους- αλλά τον συγκράτησαν σύμβουλοι της παράταξής του. Την ίδια στιγμή η σύμβουλος της μειοψηφίας Βαρβάρα Βλάσση ζήτησε ν’ ακουστεί η άποψη των κατοίκων, ενώ ο πρόεδρος του Σώματος Π. Παγκράτης είχε αποχωρήσει από τη θέση του και δεχόταν τα...πυρά του Σπ. Μωραίτη.

“Απαράδεκτη και εκβιαστική απαίτηση”
Δριμύ κατηγορώ στους παριστάμενους στη συνεδρίαση κατοίκους της Λευκίμμης, εξαπέλυσες χθες με δηλώσεις του ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Βαγγ. Φίλιππας.
Οπως τόνισε, η εκβιαστική απαίτηση των κατοίκων συνοδεύτηκε από ύβρεις απειλές και προπηλακισμούς.
“Είναι αδιανόητο να επιτάσσουν ορισμένοι εκβιαστικά να συζητηθεί κάποιο θέμα στο συμβούλιο”, υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι αποκλειστική ευθύνη των γεγονότων που έγιναν “ανήκει στον επικεφαλής της παράταξης ΑΔΗΚ Χάρη Μάστορα καθώς εκείνος πυροδότησε το κλίμα και τις ενέργειες των Λευκιμμιωτών”.

Την Τρίτη η συνεδρίαση;
Μέσα σ’αυτό το κλίμα από τις εντάσεις ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ ενημέρωσε το σώμα ότι το θέμα των κατοίκων της Λευκίμμης θα συζητηθεί σε έκτακτη συνεδρίαση πιθανόν την προσεχή Τρίτη (έχει ανακοινωθεί συνεδρίαση και για την Δευτέρα).

Δριμεία κριτική απο αντιπολίτευση
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Μωραίτης χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Τρίτης “ως ένα ακόμη μελανό στοιχείο στην ιστορία των δημοτικών πεπραγμένων της Κέρκυρας”, ενώ υποστήριξε ότι θα θα έπρεπε να επιτραπεί στους κατοίκους της Λευκίμμης να τοποθετηθούν και να καταθέσουν την άποψη τους.“Είναι μείζον θέμα που απασχολεί ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού μας που συνδέεται φυσικά με το Δήμαρχο Κερκυραίων Ως πρόεδρος του Συνδέσμου Καθαριότητας έχει μεγάλες ευθύνες. Γι αυτό απέφυγε ο κ. Μικάλεφ τη συζήτηση”.
Ο κ. Μωραίτης εκτίμησε ότι για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις που προκύπτουν. “Δε χρειάζεται να μονολογούν και να δαιμονολογούν όταν εκφράζονται αντιρρήσεις για κάποιο θέμα. Να αποδείξουν έμπρακτα ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του τόπου”.

Ο Μ. Γαβαλάς
“Λυπηρά φαινόμενα για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου” χαρακτήρισε τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της Τρίτης ο σύμβουλος της παράταξης Σαρλή, Μ. Γαβαλάς.
Σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, τονίζει τα εξής:

“Η Δημοκρατία και ο Διάλογος εκτονώνουν τις εντάσεις και οδηγούν σε λύσεις .Η παράταξή μας πρότεινε τη συζήτηση του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων προ ημερησίας διάταξης για δύο λόγους1.Το θέμα είχε αναβληθεί δύο φορές και κανονικά έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται στη χθεσινή ημερήσια διάταξη και2. Οφείλαμε να δείξουμε την ευαισθησία μας ως δημοκρατικό Σώμα στους συμπολίτες μας από την Λευκίμη που ήταν παρόντες και με αγωνία ζητούσαν τη συζήτηση του θέματοςΔυστυχώς η Δημοτική αρχή αρνήθηκε κατηγορηματικά χωρίς ούτε καν να θέσει την πρότασή μας (που ήταν και πρόταση του κυρίου Μάστορα) σε ψηφοφορία προφανώς για να καλύψει προηγούμενα λάθη και αστοχίες .Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η κατάσταση στη Λευκίμη είναι δραματική και τα ΜΑΤ συνεχίζουν να βρίσκονται εκεί .Έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη συνεδρίαση την αναγκαιότητα έκδοσης ψηφίσματος με την οποία να καταδικάζουμε τη βία στην Λευκίμη.Η Δημοτική πλειοψηφία αντιμετωπίζει το θέμα με συνεχείς αναβολές .Πρέπει να καταλάβουν ότι ο στρουθοκαμηλισμός δεν λύνει τα προβλήματα τα οποία γιγαντώνονται την επόμενη μέρα με απρόβλεπτες φοβάμαι συνέπειες .Επιτέλους ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η Κέρκυρα αξίζει κάτι καλλίτερο. Στην Κρήτη κατασκεύασαν ήδη εργοστάσιο ΧΥΤΥ με ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που στηρίζεται στην ανακύκλωση .Στην Κέρκυρα όχι μόνο δεν διεκδικούμε αλλά αρνούμαστε και τη συζήτηση “.

Ο Χ. Μάστορας
“Μόνο αισθήματα αποτροπιασμού προκάλεσε η στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη προχθεσινή συνεδρίαση του, που με προκλητικό τρόπο αρνήθηκε ακόμα και την ολιγόλεπτη παρέμβαση στα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής και τους κατοίκους της Λευκίμμης” αναφέρει σε δήλωση του ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χ. Μάστορας.Σε δήλωσή του σημειώνει και τα εξής:

“Η άρνηση να καταδικάσουν ακόμα κι αυτό το καθεστώς της αστυνομοκρατίας που έχει επιβληθεί στην περιοχή της Λευκίμμης και που γυρίζει το νησί μας πολλές δεκαετίες πίσω, αποκαλύπτει τη βαθιά συμφωνία τους με αυτή την κατάσταση, την ύπαρξη της τεράστιας πολιτικής τους ευθύνης.Για ακόμα μία φορά ο Δήμαρχος κ. Μικάλεφ και οι δημοτικοί σύμβουλοι χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο ώστε να αποφύγουν κάθε συζήτηση για το θέμα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μου ώστε να συζητηθεί.Στην επίθεση που δέχτηκα από τους συμβούλους της πλειοψηφίας για τις δήθεν ευθύνες μου για την τροπή που πήρε η χθεσινή συνεδρίαση θεωρώ αναγκαίο να δηλώσω στον κερκυραϊκό λαό το εξής.Οι κάτοικοι της Λευκίμμης καμία ανάγκη καθοδήγησης δεν έχουν και μάλιστα από δημοτικούς συμβούλους της πόλης.Κατανοώ το βάρος που κουβαλά στη συνείδησή του ο κάθε ένας σύμβουλος της πλειοψηφίας. Να τονίσω όμως ότι όταν κάποιος ακόμα και προσωπικά, δεν έχει νιώσει μέχρι σήμερα την ανάγκη να διαφοροποιηθεί και να καταδικάσει δημόσια την απαράδεκτη δήλωση των Δημάρχων του νησιού με πρωτεργάτη το Δήμαρχο Κερκυραίων, που βάφτισε το όργιο τρομοκρατίας που απέφερε και μία νεκρή ως «αναγκαστικό χειρισμό» έχει και ακέραια την πολιτική ευθύνη, έχει απολέσει κάθε δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του θιγμένο από αυτά που οι απλοί άνθρωποι της Λευκίμμης τον κατηγόρησαν χθες”.

Οι κάτοικοι της Λευκίμμης
Μετά την οριστική διακοπή της συνεδρίασης, η ομάδα των κατοίκων της Λευκίμμης παραχώρησε συνέντευξη στο πλαίσιο της οποίας ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής Γιάννης Πανδής ανέφερε πως λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που βιώνουν στη Λ ευκίμμη, οι κάτοικοι ζήτησαν το λόγο απλά για εκθέσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.
“Ζητάμε απόσυρση των ΜΑΤ. Ελπίζαμε οτι θα μας άκουγαν και θα έπαιρναν θέση. Δεν το έκαναν”.
Ο κ. Πανδής ανέφερε ακόμη οτι η συντονιστική επιτροπή έχει πάρει απόφαση για ειρηνικό αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο ΧΥΤΑ, καθώς και ότι θα συνεχίσουν να παρευρισκόνται στο Δ.Σ. Κερκυραίων, μέχρι να ακουστούν τα αιτήματά τους.


Δ.Σ. Δήμου Κερκυραίων - Ενοχλήθηκαν από την παρουσία αντιπροσωπείας κατοίκων της Λευκίμμης



Δ.Σ. Δήμου Κερκυραίων - Συνέντευξη Τύπου Συντονιστικής κατά του ΧΥΤΑ



Πηγή: Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΗΜΕΡΑ