Εξήντα χλμ διαδήλωσης κατά του ΧΥΤΑ, οι Λευκιμμιώτες

«Ούτε ένα αναπτυξιακό έργο για τη νότια Κέρκυρα»

Κατέθεσαν την Πέμπτη οι εννιά, μετά τις μηνύσεις που δέχθηκαν από το Σπ. Γατσούλη

Με τη μορφή πομπής και με μαύρες σημαίες, περίπου 50 κάτοικοι της Λευκίμμης έφτασαν χθες με τα αυτοκίνητά τους και στάθμευσαν έξω από την Περιφέρει Ιονίων Νήσων, φωνάζοντας συνθήματα, που έδειχναν την αντίθεσή τους με την κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Μισοράχια. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κατά του ΧΥΤΑ, επέδωσαν ψήφισμα σε εκπρόσωπο του περιφερειάρχη, καθώς ο Σ. Βόσδου βρισκόταν εκτός νομού.

ΚΕΡΚΥΡΑ – Θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι να κερδίσουν τη μάχη, δήλωσαν οι Λευκιμμιώτες, που έφτασαν στην Περιφέρεια. Δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν συνθήματα όπως «έξω τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη» και τόνισαν ότι διαμαρτύρονται για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στα Μισοράχια και όχι επειδή αυτή γίνεται στη Λευκίμμη.

Την ώρα που οι Λευκιμμιώτες έφτασαν έξω από την ΠΙΝ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, κρατώντας μαύρες σημαίες. ΦΩΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΣΠ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ


«Να γιατί διαμαρτυρόμαστε»

Ο ένας εκ των δυο εκπροσώπων τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, Β. Καραβαζάκης, τεκμηρίωσε τη στάση της πλειοψηφίας του Νότου και είπε ότι η θέση δημιουργίας του ΧΥΤΑ, δεν πληροί κανέναν από τους όρους υγειονομικών διατάξεων. «Βρίσκεται στο άκρο της Νότιας Κέρκυρας, στην τουριστική περιοχή του Αγίου Πέτρου – Κάβου και στο κέντρο 10 οικισμών ενώ στην ακτίνα των 500 μέτρων του ΧΥΤΑ, υπάρχουν σπίτια, ξενοδοχεία, δυο ποτάμια και ακόμη μια οχλούσα χρήση, ο βιολογικός καθαρισμός. Στοιχεία, που αποκρύπτονται στην μελέτη του κ. Φραντζή. Επίσης, ο μελετητής αποκρύπτει ότι η ζώνη γύρω από τον ΧΥΤΑ είναι χαρακτηρισμένη ως υψηλή καλλιεργητικής παραγωγικότητας και το ποτάμι της Λευκίμμης, ως προστατευόμενο οικοσύστημα και αναφέρει ψευδώς ότι βρίσκεται στο κέντρο τριών δήμων, καθώς βρίσκεται προκλητικά έκκεντρα», υποστήριξε ο κ. Καραβαζάκης.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σκοπιμότητες του «συστήματος» της Κέρκυρας, γιατί είπε ότι ποτέ δεν έχει προταθεί από τους τοπικούς άρχοντες να κατασκευαστεί ένα αναπτυξιακό έργο στο Νότο. «Θέλουν να καταστραφεί ο Κάβος έτσι ώστε να μεταφερθούν οι τουρίστες στην υπόλοιπη Κέρκυρα», υπογράμμισε.

«Οι μελέτες είναι πλασματικές»

Από την άλλη, ο έτερος εκπρόσωπος τύπου, Σπ. Βλάχος, εξήγησε ότι κάνουν ειρηνικές διαμαρτυρίες και δεν κινητοποίησαν περισσότερο κόσμο χθες, προκειμένου να μην προκαλέσουν κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Όσον αφορά στις μελέτες του ΧΥΤΑ, υποστήριξε ότι είναι πλασματικές και θα αποδειχθεί στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων στις 30 του μηνός.

Τέλος, αντιπροσωπεία των Λευκιμμιωτών, που έφτασαν στην ΠΙΝ, επέδωσαν υπόμνημα – καταγγελία στον εκπρόσωπο του γ.γ., Αντώνη Φασιλή, ο οποίος δεσμεύτηκε να το μεταφέρει στο Σ. Βόσδου.
Μετά τη συγκέντρωση, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να μην επισκεφθεί το Τεμπλόνι λόγω του περασμένου της ώρας, όπως είπε ο Σπ. Βλάχος στην «κ.Ε.» ενώ ανέφερε ότι η συνάντηση θα οριστεί για μια από τις προσεχείς ημέρες.

Μάρτυρες κατηγορίας δυο αντιδήμαρχοι και μια δημοτική υπάλληλος

Προκειμένου να καταθέσουν, μετά τις μηνύσεις, που δέχθηκαν από το Σπ. Γατσούλη, οι εννιά καταγγελθέντες έφτασαν στο Α.Τ. της περιοχής τους την Πέμπτη το απόγευμα και αρνήθηκαν την κατηγορία «τέλεση αδικημάτων παράνομης βίας». Όπως δήλωσε στην «κ.Ε.» ο Σπ. Βλάχος, μάρτυρες κατηγορίας ήταν οι δυο αντιδήμαρχοι, Κ. Βλάσσης, Ευ. Νικόπουλος και η διοικητική υπάλληλος στη Υπηρεσία Καθαριότητας, Έ. Κουρή.
Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, δήλωσε «είναι πρωτόγνωρο σε όλη την Ελλάδα, δήμαρχος να μηνύει τους δημότες του, επειδή απέκλεισαν συμβολικά το δημαρχείο ενώ την επόμενη μέρα, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση να μην λειτουργήσει για 24 ώρες το δημαρχείο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή.
Βέβαια, αυτή η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (Αρ. Φύλλου 2105)
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008, Χριστίνα Χονδρογιάννη